Hlavní obsah

Pražským podnikatelem roku je Čupr, uspěli i vědci z Diana Biotechnologies

Foto: EY, Seznam Zprávy

Předávání regionálních trofejí EY Podnikatel roku začíná. V Praze vyhrál Tomáš Čupr a jeho Rohlik.cz.

Reklama

Pražským Podnikatelem roku 2021 se podle poradenské společnosti EY stal Tomáš Čupr, zakladatel společnosti Rohlik Group. Oceněním podnikatelů z Prahy a Středočeského kraje odstartovalo vyhlašování výsledků krajských kol soutěže.

Článek

EY Podnikatel roku je prestižní světová soutěž, jejímž cílem je ukázat veřejnosti úspěšné podnikatele, kteří mohou být vzorem pro mladé, začínající byznysmeny.

Kritéria, podle nichž jsou jednotliví účastníci v každé zemi posuzováni, jsou vždy srovnatelná, vítězové národních kol se pak setkávají na mezinárodní akci, v jejímž rámci se jeden z nich stane celosvětovým podnikatelem roku. V současné době se národní kolo soutěže vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech.

Porotu soutěže tvoří v první řadě samotní podnikatelé, jimž se ocenění Podnikatel roku dostalo v uplynulých letech. Patří mezi ně například Josef Průša z Prusa Research, Oliver Dlouhý z Kiwi.com, Eduard Kučera z Avast Software nebo Vladimír Kovář z Unicornu.

Záštitu nad soutěží převzala Hospodářská komora České republiky, podporuje ji také agentura CzechInvest a Asociace společenské odpovědnosti, Seznam Zprávy jsou mediálním partnerem soutěže.

Bodují technologie, udržitelnost…

Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice, dnes v Rezidenci primátora hlavního města Prahy přiblížila průběh volby nejlepších podnikatelů Prahy a Středočeského kraje: „I letos se v obou regionech přihlásily velice silné podnikatelské osobnosti a rozhodnutí, kdo získá krajský titul, bylo i vzhledem k počtu přihlášených pro porotu velmi náročné.“

O tom, že se v Praze stal podnikatelem roku Tomáš Čupr, tak rozhodla třeba i skutečnost, že jeho Rohlik Group kromě jiného klade velký důraz na udržitelné podnikání. Čupr, který mimo jiné stojí za úspěšnými firmami Slevomat a Dáme jídlo, přesto k podnikání přistupuje se silným akcentem na technologie. V IT zaměstnává 150 lidí a rozvoj technologií mu velmi pomáhá. Důkazem budiž i fakt, že se Rohlik Group stal první českou firmou s hodnotou přes miliardu amerických dolarů.

„Vítězství vnímám jako ocenění společného úsilí všech našich kolegů, kteří tlačí firmu vpřed i v této nelehké a nepředvídatelné době. Přál bych si, aby tento úspěch inspiroval další podnikatele, aby se nebáli nabízet své služby v zahraničí. České hlavy jsou prostě české hlavy, a prosadí se kdekoliv,“ řekl Tomáš Čupr.

…i společenská prospěšnost

Ve Středočeském kraji uspěli vědci Václav Navrátil a Martin Dienstbier, kteří v roce 2018 stáli u vzniku společnosti Diana Biotechnologies. Ta v roce 2020 vstoupila na trh PCR diagnostiky a v rekordně krátkém čase vyvinula a uvedla na trh velmi citlivé PCR testy na covid-19 ze slin.

Tato diagnostika je celosvětově unikátní a má podanou patentovou přihlášku i v USA. Dnes je Diana největším výrobcem PCR testů na covid v Česku a pokrývá více než 30 procent domácího trhu.

„Příběh zakladatelů Diana Biotechnologies je inspirativní i unikátní zároveň. Nevidíme často, aby úspěšný vědec dokázal rovněž vybudovat úspěšnou firmu, která navíc během pár let získala významné postavení na trhu,“ popsala Kneiflová důvod, proč porota soutěže ukázala na firmu z medicínského prostředí.

„Vítězství vnímáme i jako ocenění našich spolupracovníků, kteří již dva roky přispívají v boji proti epidemii covid-19 v České republice. Naše produkty však vyvíjíme s cílem se prosadit v oblasti farmacie a diagnostiky na globální úrovni.“ říkají zakladatelé firmy Václav Navrátil a Martin Dienstbier k ocenění.

Foto: EY, Seznam Zprávy

Václav Navrátil (vlevo) a Martin Dienstbier, majitelé společnosti Diana Biotechnologies, s cenou pro EY Podnikatele roku 2021 ve středních Čechách.

Regiony Praha a střední Čechy historicky patří k nejúspěšnějším krajům v počtu přihlášených i oceněných podnikatelů, pochází z nich celkem šest celorepublikových vítězů. Letos se v hlavním městě a ve středních Čechách do soutěže přihlásilo více než 20 subjektů, což je o 30 procent více než v roce 2020. Nejčastěji se rekrutovaly z oborů jako jsou technologie, pokročilá průmyslová výroba a zpracovatelský průmysl a maloobchod a velkoobchod.

V dalších regionech České republiky budou nejúspěšnější podnikatelé vyhlašováni v průběhu února.

Reklama

Doporučované