Hlavní obsah

PRE vypočítala špatně zálohy. Stačil telefonát a klesly o čtyři tisíce za měsíc

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

PRE rozesílá zálohy na příští rok.

Reklama

Přestože ceny energií rostou, navýšení záloh o stovky procent už je podezřelé. I k takovýmto případům však může kvůli omylu dojít. Zákazník by se měl v této situaci obrátit na svého dodavatele.

Článek

Pražská energetika (PRE) rozesílá zálohy na příští rok. Když však jedna ze zákaznic nový rozpis záloh otevřela, čekalo ji nemilé překvapení. Protože má nízkou spotřebu, doposud za elektřinu platila 970 Kč měsíčně. V novém rozpisu však stálo, že by od ledna měla hradit částku 5330 Kč, což by znamenalo navýšení téměř o 450 procent.

Pokud má zákazník pocit, že něco není v pořádku, je důležité s dodavatelem komunikovat a případné nesrovnalosti řešit, jako se to stalo v tomto případě.
Karel Hanzelka, mluvčí PRE

Naštěstí však zavolala na zákaznickou linku, kde jí bylo řečeno, že systém zálohu špatně spočítal, a měsíční platby za elektřinu jí snížili na 1200 Kč.

Foto: Seznam Zprávy

Zákaznici PRE nejprve přišel špatný rozpis záloh s navýšením o stovky procent.

Foto: Seznam Zprávy

Stačil jeden telefonát a společnost PRE nesrovnalost opravila.

Podle dodavatele šlo o výjimečný případ, nikoli o hromadný problém.

„K takovým situacím ojediněle může dojít. Pokud má zákazník pocit, že něco není v pořádku, je důležité s dodavatelem komunikovat a případné nesrovnalosti řešit, jako se to stalo v tomto případě,“ říká mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Pokud by kterémukoli zákazníkovi podobně nesmyslný rozpis záloh přišel, měl by situaci co nejdříve řešit přímo s dodavatelem. Ten mu následně může platby změnit.

K podobné situaci dochází hlavně tehdy, když se zákazník přestěhuje. „Pokud v minulosti mělo odběrné místo výrazně vyšší spotřebu, pravděpodobně zde dříve bydlel někdo jiný. Systém při nastavování záloh ve všech případech vychází z dlouhodobé spotřeby odběrného místa, aby zálohy byly nastaveny pokud možno co nejlépe a pokryly předpokládanou spotřebu,“ zdůvodňuje Hanzelka, proč může dojít ke skokovému nárůstu záloh.

Pokud zákazník odběrné místo využívá pouze krátce, například v řádech měsíců, měl by si nový rozpis záloh zkontrolovat, než podle něj začne platit.

V současné době, kdy jsou ceny energií vysoko, však zákazníkům mohou chodit zálohy vyšší, než na jaké byli zvyklí. Zároveň od Nového roku platí zastropované ceny energií, kdy cena silové elektřiny nepřesáhne 6050 Kč za MWh včetně DPH a odebraného plynu 3025 Kč za MWh s DPH.

Dodavatel k těmto částkám ale ještě musí přičíst cenu za distribuci a další poplatky. Ceny se stropem měli obchodníci s elektřinou promítnout do záloh již v listopadu. Tak učinili u většiny svých klientů, neboť nové ceníky vládní stropy přesáhnou. Výjimkou jsou jen ti odběratelé, kteří mají zafixovanou cenu níž, než je vládní maximum.

Reklama

Doporučované