Hlavní obsah

Přehled: Růst cen energií nekončí. Nově zdražení oznámila PRE

Foto: Pixabay.com

Ceny energií jsou už několik měsíců rekordně vysoko. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Nárůst cen elektřiny a plynu pocítí i domácnosti s dodávkami na dobu neurčitou. Letos se jim ceny navýší v řádech desítek procent. Dodavatelé nevylučují, že své ceníky budou muset dále upravovat.

Článek

Zdražování elektřiny a plynu pokračuje. Ceny se navyšují až v řádech desítek procent i těm, kteří mají zajištěné dodávky na dobu neurčitou. Obchodníci do ceníků musí promítnout ceny komodit na burze, které jsou stále vysoko.

Například dodavatel ČEZ na začátku letošního roku změnil ceníky pro stávající zákazníky, kteří mají uzavřené smlouvy na dobu neurčitou. „Faktura za elektřinu stoupne na nejběžnějších sazbách zhruba o třetinu ročně, u plynu dle spotřeby o 20 až 50 procent,“ říká tiskový mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Navýšení cen je znát i u dalších dodavatelů. Cenu elektřiny u produktů na dobu neurčitu za posledního půl roku několikrát zvýšil i Centropol. „Ceny jsme upravili až na současnou cenu 2 872 korun za MWh bez DPH, fixní plat 83 korun bez DPH,“ říká člen představenstva Centropolu Jiří Matoušek. DPH činí 21 %, jde tedy celkově o částky 3 475 korun a 100 korun.

Dodávek zemního plynu na dobu neurčitou má Centropol v portfoliu několik a zdražení se jich dotklo různě. „U některých jsme cenu zvyšovali postupně, u jiných jednorázově. Poslední navýšení ceny bylo o 14 procent,“ sdělil Matoušek.

Změny ceníků energií u smluv na dobu neurčitou:

ČEZInnogyCentropolPREPražská plynárenskáE.ON
Zdražení od:1. ledna 20221. března 2022-1. dubna 20221. ledna 20221. ledna 2022
Elektřina:+ 1/3 ročně14 %Konečná cena 3 475 Kč/MWh25 %8 %17 %
Plyn:20 - 50 %19 %14 %30 %7,6 %16 %

Společnost Innogy nefixované částky zvedne od března. „U základního produktu Standard pro dodávku plynu se celková cena od března zvýší o 19 procent. Cena stejného produktu pro elektřinu naroste o 14 procent v distribučních zónách E.GD a PRE Distribuce,“ říká mluvčí Innogy Pavel Grochál.

Pražská plynárenská naposledy zvedala ceny dodávek zemního plynu k prvnímu lednu. „V průměru o 7,6 procenta, u elektrické energie od 1. března o cca osm procent,“ říká mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Zákazníkům s kontrakty na neurčito u Pražské energetiky zůstávají loňské ceníky až do dubna, kdy se částky navýší o 25 procent u elektřiny a 30 procent u plynu. „Naposledy jsme upravovali cenu elektřiny v k 1. září 2021. Navýšení činilo v průměru sedm procent, což je přepočteno na peníze zhruba 70 korun měsíčně pro běžnou pražskou domácnost,“ říká Hanzelka.

Na vývoj cen na velkoobchodních trzích musela v lednu zareagovat zdražením i společnost E.ON. „V průměru se standardní ceníky zvýšily u elektřiny o 17 procent a u plynu o 16 procent z celkové ceny, kterou zákazníci za energie platí,“ říká mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Ceníky produktů na dobu neurčitou nezdražují tak skokově jako elektřina a plyn pro nové zákazníky. Obchodníci do těchto kontraktů nakupují energie průběžně, takže zákazníci nepocítí takový cenový šok.

Chceme věřit, že ceny energií začnou ještě letos klesat. Dokud se však neuklidní napjatá geopolitická situace okolo Ukrajiny, tak s tím nelze příliš počítat.
Pavel Grochál, mluvčí společnosti Innogy

Stabilní dodavatelé mají většinou zajištěné dodávky odpovídající spotřebě zákazníků na následující rok. „Pro letošní rok máme pro naše stávající zákazníky elektřinu nakoupenou,“ ubezpečuje Gazdík.

S ohledem na růst cen považuje Matoušek nákup komodit s předstihem za ještě důležitější než kdy dřív. „Proto reagujeme například tím, že dále zvyšujeme skladovací kapacity plynových zásobníků, abychom mohli pro naše zákazníky ukládat do zásoby ještě větší množství zemního plynu, než nám ukládá naše přísná nákupní strategie,“ říká Matoušek.

Důvodem růstu cen je stávající situace na velkoobchodním trhu, kde jsou ceny rekordně vysoko už několik měsíců a jejich další vývoj je těžko předvídatelný. „Chceme věřit, že ceny energií začnou ještě letos klesat. Dokud se však neuklidní napjatá geopolitická situace okolo Ukrajiny, tak s tím nelze příliš počítat,“ uvedl Grochál.

Velkoobchodní cena atakuje hranici 150 euro za megawatthodinu. „To je přibližně třikrát více než před rokem, kdy stála jedna megawatthodina kolem 50 euro. Navzdory předpovědím všech odborníků, že cena po Novém roce začne mírně klesat či stagnovat, se tak neděje,“ popisuje Hanzelka.

Pokud bude trend pokračovat, budou muset všichni dodavatelé své ceníky dále upravovat. „Obvykle se tak děje při konci smluvních závazků a před koncem kalendářního roku u produktů na dobu neurčitou,“ vysvětluje Matoušek.

Elektřinu nyní zdražuje hlavně cena plynu a emisních povolenek, která v prosinci překonala 90 euro za tunu CO2 a tuto hranici drží.

AKTUALIZACE 4. 2. 2022, 14:02: Do textu jsme doplnili v pátek oznámené zdražování u PRE od dubna a zdražení u E.ON od ledna.

Reklama

Doporučované