Hlavní obsah

Příliv nových i kultovních filmů. Služba Disney+ hlásí příchod do Česka

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Disney+ se od léta zařadí mezi již dostupné služby, jako jsou Netflix či české Voyo.

Reklama

Streamovací služba Disney+ dobývá Evropu, od poloviny roku bude dostupná i v Česku. Zařadí se tak mezi další giganty, jako jsou Netflix či HBO GO, jež letos nahradí platforma HBO Max.

Článek

Streamovacím platformám, jako jsou Netflix nebo české Voyo, přibude v létě konkurence. Čeští diváci si totiž budou moci od půlky roku pustit filmy skrze službu Disney+. Potvrdila to ve středu společnost The Walt Disney Company.

Kromě Česka zahájí společnost The Walt Disney Company provoz streamovací služby Disney+ ve 42 zemích a 11 teritoriích v Evropě, na Středním východě a v Africe. V rámci Evropy půjde o státy, jako jsou Slovensko, Polsko nebo Maďarsko. Dosud byla služba dostupná pouze v západní Evropě a Skandinávii, kde předplatné vyšlo na 6,99 eura, v přepočtu se tak cena pohybuje kolem 170 korun. Kolik bude služba stát v Česku, se zatím neví.

Streamovací služba Disney+ nabídne kromě pořadů z produkce Disney i snímky od Pixaru nebo Marvelu, dostupné budou i dokumenty kanálu National Geographic. Díky dlouholeté historii společnosti Disney a její bohaté filmografii budou na Disney+ k dispozici jak známé snímky, tak nové filmy a pořady z produkce The Walt Disney Studios.

Nová platforma se navíc zařadí mezi streamovací giganty, jako jsou Netflix, HBO GO či Amazon Prime Video, které v Česku působí už delší dobu. U českých předplatitelů, podle odhadů filmového serveru Filmtoro, zatím vede Netflix, který si platí zhruba 500 tisíc osob.

V závěsu za Netflixem se drží HBO GO, jež by mělo mít podle Filmtora přibližně 200 tisíc předplatitelů. Loni na podzim oznámila záměr vstoupit na český trh americká streamovací platforma HBO Max, během letoška by měla nahradit HBO GO.

Třetí příčku pak podle odhadů drží česká platforma Voyo, kterou si předplácí zhruba 150 tisíc osob.

Reálná sledovanost těchto služeb bude ale rozhodně vyšší než odhadované počty předplatitelů. Například jeden účet od Netflixu mohou využívat až čtyři osoby z jedné domácnosti. Oficiální čísla sledujících a předplatitelů ale společnosti nezveřejňují.

Vedle zmíněných služeb je v Česku již delší dobu dostupné i Amazon Prime Video, které se hlavní pozornosti dočkalo až v polovině minulého roku, několik let poté, co byla služba v Česku dostupná. Hlavním důvodem bylo totiž to, že až do roku 2021 platforma nenabízela české titulky a dabing.

Služby streamovacích platforem lze využívat jak v mobilních telefonech, na tabletech či počítačích, tak i na takzvaných chytrých televizorech. Podíl chytrých televizí s připojením k internetu se za poslední čtyři roky ztrojnásobil a loni v říjnu je využívala více než třetina českých domácností, uvádí ČTK.

Počet předplatitelů streamovacích služeb jako Netflix nebo HBO GO se od roku 2019 zvýšil ze tří na deset procent Čechů, což vyplývá z loňských podzimních statistik tuzemského zastoupení výrobce elektroniky Philips. K silnému rozvoji streamovacích služeb totiž částečně přispěla i pandemie a lockdowny, během kterých nebylo možné chodit do kin.

Reklama

Doporučované