Hlavní obsah

Prouza: Zrušte po karanténě PCR test u lidí bez příznaků

Rozhovor s Tomášem Prouzou, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Svaz obchodu a cestovního ruchu vyzývá vládu, aby zjednodušila proces testování a karantén. Navrhuje pouze pětidenní karanténu a nepovinný PCR test u lidí bez příznaků.

Článek

„Chceme, aby se zjednodušil celý proces testování a dávání lidí do karantény,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys před odpoledním jednáním mezi vládou a zástupci zaměstnavatelů a odborů Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) navrhuje, aby se ve firmách od 17. ledna začalo testovat dvakrát týdně antigenními testy. Detaily včetně případného zkrácení karantény kvůli variantě omikron projedná vláda už ve středu.

V současnosti mohou lidé bez příznaků karanténu ukončit po sedmi dnech, musí však mít negativní PCR test.

„My chceme velmi jednoduchou věc. Ve chvíli, kdy má zaměstnanec pozitivní antigenní test, odchází do karantény, a pokud bude chtít, dojde si na konfirmační PCR test. Pokud nemá příznaky a test nestihne, tak pokud nemá příznaky, tak mu karanténa končí,“ uvedl Tomáš Prouza.

Naráží tak na problémy zejména mimo velká města, kdy lidé čekají i tři dny na termín testu a další dva na výsledek z laboratoře.

Ministerstvo zdravotnictví návrh Svazu obchodu a cestovního ruchu zatím nekomentovalo. Mluvčí resortu Ondřej Jakob SZ Byznys napsal, že vše bude zveřejněno po jednání kabinetu.

Antigenní testy zdražily

Firmy se podle Prouzy na častější testování, a to i očkovaných zaměstnanců, připravují už teď.

„Rozumné firmy nakupovaly už mezi svátky, dodavatelé testy zatím mají, ale prodlužuje se dodací lhůta,“ říká s tím, že roste i cena antigenních testů, zatím o pět až sedm korun.

Rok 2022 bude pro řadu firem velmi těžký, míní Prouza. Jako hlavní výzvu pro novou vládu vidí „nebát se říkat pravdu“.

„Letošní rok bude složitý, bude bolet, při známé trojkombinaci: inflace, ekonomické problémy, covid, to pro spoustu firem bude těžké. Zvykly si na pohodlný život, zvykly si, že pořád jenom rostou,“ řekl.

Vláda by podle něj měla prioritně uvolnit pracovní trh a umožnit lidem ze zahraničí, byť krátkodobě, aby mohli pracovat v tuzemských firmách.

Česku by také prospěl (po vzoru Slovenska) Lex Restart, kdy úpravou legislativy firmám ubylo zhruba 140 administrativních povinností a i stát zeštíhlil.

„Musíte začít legislativou, škrtat nesmyslné reporty, nesmyslná hlášení, nesmyslné kontroly a pak můžete také škrtat ty úředníky, kteří se tomu dneska věnují,“ dodává Tomáš Prouza.

Celý rozhovor s Tomášem Prouzou najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované