Hlavní obsah

První teplárny oznámily zdražení od 1. ledna. Někde až o 100 procent

Foto: Shutterstock.com/Lazy_Bear

Ilustrační foto

Reklama

První teplárny ohlašují zdražování. Od ledna si připlatí téměř všechny domácnosti a firmy napojené na centrální teplárny. Někde jen mírně, jinde i o desítky procent.

Článek

V českých městech už dávno začala topná sezona a jejich obyvatelé řeší zásadní otázku: Kolik za teplo zaplatí. Podle teplárenského sdružení se bude od začátku roku 2023 týkat zvýšení cen tepla až čtyř milionů lidí.

Kvůli rostoucím nákladům se chystá zdražovat většina českých tepláren. Růst cen ovlivňují hlavně ceny paliva a emisní povolenky. Zdrojem výroby většiny tepláren v Česku je totiž uhlí, jehož cena také roste. Další důležitou komoditou pro výrobu tepla je zemní plyn, jehož cena na burze sice aktuálně klesá, ale je stále vysoko a do konce topné sezony zbývá ještě mnoho týdnů.

Praha

Téměř čtvrtině Prahy dodává teplo společnost Pražská teplárenská. Od 1. prosince tato společnost zdraží svým zákazníkům dodávky tepla o 12 až 15 procent. Navýšení se tak může týkat 230 tisíc domácností, administrativních budov, průmyslových podniků, škol či nemocnic.

Brno

Zdražení oznámila také brněnská městská společnost Teplárny Brno. Důvodem jsou vysoké ceny zemního plynu. Od začátku listopadu tak více než 100 tisíc domácností v Brně platí za teplo až dvojnásobek. Nově jim náklady vzrostou až na 33 tisíc Kč za rok.

Jihlava

Společnost Jihlavské kotelny v příštím roce zvedne ceny tepla o desítky procent. V průměru by šlo o nárůst o 60 až 70 procent. Předběžná kalkulovaná cena pro letošek činila 790 korun za GJ, příští rok by se tak podle propočtu ČTK mohla pohybovat okolo 1300 Kč za GJ.

Pardubice

Pardubicko a Chrudimsko jsou dalšími oblastmi, kde od Nového roku teplo zdraží. Elektrárna Opatovice, která region teplem zásobuje, se chystá cenu tepla na příští rok zvýšit o inflaci. Elektrárna patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) miliardáře Daniela Křetínského.

Hradec Králové

Elektrárna Opatovice zajišťuje teplo také pro Královéhradecko, takže se jej týká stejné zvýšení jako u Pardubic – tedy o míru inflace.

Břeclav

Poté, co zkrachovalá společnost NWT ukončila dodávky břeclavské teplárně, je teplo pro Břeclav pětinásobně dražší. Od října platí obyvatelé Břeclavi 3030 Kč za GJ oproti původním 628 Kč.

Vrbno pod Pradědem

Další obětí konce NWT je také Vrbno pod Pradědem. Odběratelé společnosti Teplo Vrbno připlácejí o 233 procent navíc, a GJ tepla je tak vyjde na 2000 Kč.

Plzeň

Plzeňská teplárenská neplánuje v roce 2023 zvedat ceny tepla. Za GJ tepla tak domácnosti a firmy v Plzni zaplatí stále cca 600 Kč, a tím pádem budou mít příští rok nejnižší cenu tepla v Česku.

Karlovy Vary

Karlovy Vary získávají teplo od Sokolovské uhelné. Ta zatím navyšovat cenu pro příští rok neplánuje.

České Budějovice

Teplárna České Budějovice oznámí nové ceny na příští rok 1. prosince. Podle dosavadních informací by zvýšení nemělo překročit inflaci. Naposledy se cena tepla pro České Budějovice zvýšila letos v lednu, a to o 80 Kč měsíčně, což odpovídá nárůstu o osm procent.

Liberec

Ani Liberecká teplárna zatím nové ceny pro rok 2023 neoznámila. Podnik však očekává, že by mělo dojít k nárůstu o nižší desítky procent. Zákazníci by se změny měli dozvědět v průběhu listopadu.

S nárůstem cen tepla musejí počítat také obyvatelé dalších měst. Olomouc nové ceny ještě nezná, ale nemělo by jít o násobné zdražení. Společnost Veolia dodává teplo do Moravskoslezského kraje, takže Ostravu bude zřejmě čekat od ledna stejné navýšení jako Olomouc.

Připlatí si také domácnosti ve Zlíně napojené na centrální teplárny. Nové ceníky však budou známé až v průběhu listopadu. Výrazné navýšení se však nechystá. Stejně tak nové ceny ještě nezveřejnilo Tepelné hospodářství města Ústí nad Labem. Většině odběratelů v Ústeckém kraji od srpna teplo zdražilo o 13 procent.

Reklama

Doporučované