Hlavní obsah

Půlka účtu bude na nás. Norové v boji proti drahé energii netroškaří

Severská země vytvořila záchranný balíček kvůli vysokým cenám energií. Ilustrační fotografie.

Reklama

Norská vláda chystá záchranný balíček pro domácnosti postižené vysokými cenami energií. V přepočtu jim poskytne přes 20 miliard Kč. Reaguje tak na předpokládaný růst cen v následujících měsících.

Článek

Norsko se rozhodlo zatočit s vysokými cenami energií pro zákazníky. Tamní vláda oznámila, že lidem pomůže formou balíčku v celkové výši osm miliard norských korun (20,04 miliardy korun), který má zmírnit dopady rekordních cen elektřiny na domácnosti, jež se s tímto problémem potýkají nejen v Norsku, ale v celé Evropě.

Mimořádná situace, jako je tato, vyžaduje mimořádná opatření. Je to silná reakce na to, co, jak víme, mnoho lidí pociťuje jako akutní a složitou situaci.
Gahr Store, norský premiér

Vláda tak podle agentury Bloomberg od prosince do března pokryje polovinu nákladů domácností na elektřinu, pokud cena elektřiny v té době přesáhne 70 norských ore (1,75 koruny) za kilowatthodinu. V sobotu to uvedl na tiskové konferenci v Oslu norský premiér Gahr Store.

„Mimořádná situace vyžaduje mimořádná opatření. Je to silná reakce na to, co mnoho lidí pociťuje jako akutní a složitou situaci,“ řekl Store.

Agentura Reuters uvedla, že na jihu Norska se cena za kilowatthodinu aktuálně pohybuje kolem 1,89 norské koruny včetně DPH. V přepočtu jde tedy zhruba o 4,7 koruny. Státní pomoc dostane také strop, nebude se týkat spotřeby nad 5000 kilowatthodin měsíčně.

Přímé dotace budou činit asi pět miliard norských korun (12,53 miliardy korun), zatímco snížení daně na elektřinu bude stát 2,9 miliardy korun (7,26 miliardy korun).

Balíček obsahuje například příspěvek na bydlení ve výši 1500 norských korun (3757 korun) na domácnost – což jsou náklady ve výši 1,5 miliardy norských korun (3,76 miliardy korun) a 500 milionů norských korun (1,2 miliardy korun) na dotace pro studenty.

Na rostoucí ceny energií na světových trzích reagovala i česká vláda. Vysoké částky se odběratelům snaží kompenzovat dočasným snížením DPH u elektřiny a plynu na nulu na měsíce listopad a prosinec.

Snížení 21% DPH by dle propočtů mělo za dané dva měsíce připravit veřejné finance o 4,16 miliardy korun a státní rozpočet by přišel o 2,6 miliardy korun. Na DPH letos veřejné finance získaly do konce září 323,6 miliardy korun, do rozpočtu putovalo 208,7 miliardy.

Zároveň se tuzemské Ministerstvo průmyslu snažilo ulevit od vysokých záloh na energie lidem v režimu dodavatele poslední instance. Měsíční zálohy za listopad jim srazilo o 50 procent, ale jde pouze o krátkodobé osvobození. Odběratelé budou muset zbytek stejně doplatit.

Raketový růst cen energií dopadá na evropské spotřebitele v důsledku celosvětového nedostatku zemního plynu a prudkého růstu cen komodit na velkoobchodních trzích.

Ceny elektřiny v severských zemích se v minulých týdnech vyšplhaly na rekordní úroveň, když oblast zasáhly mrazy a některé z největších vodních elektráren proto musely omezit výrobu.

Reklama

Doporučované