Hlavní obsah

Řada firem dává vládě už jen pár dní, aby pomohla, pak omezí výrobu nebo zavřou

Rozhovor s viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Janem Rafajem. Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

„Kritickým momentem bude první čtvrtletí příštího roku,“ odhaduje Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu. Tehdy totiž řadě firem končí smlouvy s fixovanými cenami energií. Od začátku ledna je tak čekají rapidně vyšší ceny.

Článek

České firmy šetří, kde se dá. Nejvíc zasažené obory přecházejí na noční nebo víkendový provoz, kdy je energie levnější. Místo dvou pecí používají jen jednu. Haly téměř nevytápějí a urychleně mění osvětlení na levnější LED zářivky.

„Sklárny, slévárny, hutní provozy, pekárny a celý chemický průmysl,“ vyjmenovává Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy obory, která odvětví jsou na tom momentálně úplně nejhůř.

Nabídky na energie na příští rok platí několik hodin, ceny jsou extrémně vysoké.
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy

„Ve slévárně litiny se bude nově pracovat hlavně o víkendech, kdy je elektřina levnější,“ například popsal, na čem šetří, předseda představenstva holdingu Motoru Jikov Miroslav Dvořák pro ČTK.

Podle Rafaje je situace opravdu kritická. „Některé firmy už skutečně čekají poslední dny, minuty, na nějaké řešení ze strany vlády, jinak mají připravena opatření a někteří už to začali i realizovat, že buď omezují výrobu, nebo úplně odstavují,“ sděluje Jan Rafaj poznatky z prostředí uvnitř průmyslu v rozhovoru pro SZ Byznys.

Jan Rafaj

  • Prezident Svazu průmyslu a dopravy.
  • Vystudoval práva, kariéru začínal ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek. Šestnáct let strávil v Nové Huti Ostrava (později Mittal Steel), řadu let v představenstvu.
  • Rafaj nyní působí v realitním byznysu, je předsedou představenstva ostravské společnosti Heimstaden Czech, největšího poskytovatele nájemního bydlení v Česku a dědice více než 40 tisíc bytů po důlní firmě OKD. Má za sebou ale dlouhou praxi v průmyslu. Kariéru začínal ve Válcovnách plechu Frýdek-Místek, později strávil přes 11 let na různých manažerských postech v ostravské hutní skupině ArcelorMittal, dnes Liberty Steel.

Kritickým momentem bude podle jeho odhadu první čtvrtletí příštího roku. Jak ukázal nedávný průzkum Svazu průmyslu, většině firem totiž právě tehdy skončí smlouvy na dodávku energií posledního prosince.

Střední a malí hráči zůstali bez pomoci

„Podle našich informací většina firem nemá na příští rok zasmluvněnou elektrickou energii a plyn a vyčkávají. A samozřejmě pokud by nakonec musely nakoupit za pětinásobky, šestinásobky (cen, které platí za energie letos – pozn. red.), tak mnoho z nich to nebude schopno promítnout do cen svých výrobků. A to už spouštíme ekonomické domino,“ popsal Jan Rafaj.

Navíc – jak firmy upozorňují od jara, problémem jsou nejen vysoké ceny, ale některé společnosti mají problém získat vůbec nějakou smlouvu na dodávky energií.

„Pokud firmy dostávají nabídku, tak je to většinou jedna nabídka od jejich dlouhodobého dodavatele, ty nabídky platí několik hodin, ceny jsou extrémně vysoké,“ potvrzují i zkušenosti viceprezidenta Svazu průmyslu.

Za stěžejní nyní považuje vyřešit pomoc pro střední a velké firmy. „Jsou jediné, které momentálně nejsou pokryté žádným opatřením vlády, případně EU,“ říká s tím, že za důležité považuje téma posledního evropského energetického summitu, a to zastropování cen plynu pro výrobu elektrické energie. „Domníváme se, že by to výrazně srazilo cenu dolů,“ uvedl.

Reklama

Doporučované