Hlavní obsah

Recept, jak najít Ukrajincům práci. Sezvat je na jedno místo

Foto: Opero

Akce MeetUP se snaží spojit ukrajinské a české profesionály.

Reklama

Najít si práci v cizí zemi může být těžké samo o sobě, ještě těžší to pak je pro odborné pracovníky. Akce MeetUP se proto snaží takové lidi spojit a pomoci ukrajinským uprchlíkům najít si v Česku kvalifikované zaměstnání.

Článek

Do Česka přišlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu přes 200 tisíc dospělých, kteří teď hledají práci. Lidé s odborným zaměřením mohou však uplatnění hledat hůř, protože zorientovat se na menším trhu práce v cizí zemi může být složité.

Právě takovým lidem má pomoci série akcí MeetUP, kde se setkají čeští profesionálové s jejich ukrajinskými protějšky.

„Hodně se mluví o tom, že nebudeme schopni využít talent, který sem přišel. My vnímáme, že ti lidé jsou hodně rozptýlení a neznají se mezi sebou. Rozhodli jsme se proto zkusit je propojit mezi sebou a zároveň s místními odborníky, kteří se v oboru pohybují,“ vysvětluje princip akce její organizátor a spoluzakladatel co-workingového centra Opero Pavel Přikryl.

První ze tří setkání se zaměří na pracovníky v oboru marketingu, kreativní komunikace, grafiky a jiných kreativních oborů a bude se konat v pátek od 17:00 ve sdílených kancelářích Opera v Praze na Starém Městě. Registrovat se je možné na tomto odkazu.

Setkání odborníků

Podle slov organizátora nejde ani tak o veletrh práce, spíše setkání lidí z oboru.

„Z různých průzkumů nám vyplynulo, že nejjednodušší je dostat ty lidi na jedno místo a nechat tomu volný průběh. Cílem není ani tak, aby si tam lidé určitě našli práci, spíše se potkají, výsledkem může být nějaká spolupráce, nový byznys nebo i to zaměstnání,“ vysvětluje Přikryl. Kromě pracovních příležitostí nabízí setkání také šanci poznat nové lidi a navázat nové vztahy.

Zatím jsou naplánovaná tři setkání. První bude určené pro odborníky v oboru marketingu, následovat bude setkání pro programátory, developery a odborníky z IT a sérii meet-upů zakončí setkání učitelů. Na všech budou k dispozici čeští odborníci z daného odvětví.

„První akce bude ve spolupráci s Asociací komunikačních agentur a platformou #HolkyzMarketingu, což je obrovská oborová komunita především žen, což se hodí vzhledem k tomu, že naprostá většina příchozích jsou ženy,“ říká Přikryl. Na akci je možné vzít si s sebou i děti.

Další akce bude podle jeho slov pořádaná ve spolupráci s neziskovou IT organizací Czechitas, společností Seznam a další soukromou firmou. Poslední setkání pro osoby v oboru vzdělávání předpokládá přítomnost lidí z Ministerstva školství, nestátních neziskovek, ředitelů škol nebo lidí z radnice.

Jak to tedy bude probíhat?

„Na úvod proběhne představení oboru z české strany a zároveň z té ukrajinské. Pak už je to v podstatě jen networking, který budeme nějak zprostředkovávat, cílem je, aby se lidé poznali, vyměnili si vizitky, kdo bude chtít, tomu pošleme kontakty a ve výsledku by je to mělo někam posunout,“ popisuje organizátor.

Podle něj bylo nejtěžší se k uprchlíkům vůbec dostat. Komunikace probíhala skrze různé telegramové skupiny, na Facebooku, prostřednictvím dobrovolníků i jinde. Cílem bylo oslovit alespoň desítky lidí, což se povedlo. Aktuálně je na první událost zaregistrováno kolem sta lidí, z nichž 80 je ukrajinských uprchlíků.

Reklama

Doporučované