Hlavní obsah

Restaurace a hotely se dají nahradit. Šéf Znovínu ví, jak víno prodat

Rozhovor s generálním ředitelem Znovínu Znojmo Pavlem Vajčnerem.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Třetinu tržeb navázaných na gastronomii nahradili e-shopem. Zisk ale jednomu z největších producentů vína loni zkrátily dražší kartony, energie i hnojiva. Od března už Znovín oznámil zákazníkům, že víno zdraží až o 10 procent.

Článek

Restaurace a hotely znovu skomírají. Leden byl teď špatný,“ potvrzuje generální ředitel Znovínu Pavel Vajčner. „Vůbec jim tu situaci nezávidím,“ říká otevřeně k situaci provozovatelů.

„Hodně jsme dodávali do větších zařízení. A ty velké kongresové hotely a zařízení jsou buď zavřené, nebo nefungují. Máme i spousty lahví, které byly určeny pro ně, i s jejich etiketou. Už rok leží a čekají, až je budou moct v těchto zařízeních použít,“ říká.

Během pandemie výrazně navýšili kapacitu e-shopu i distribuce. „V podstatě jsme ty restaurace nahradili fyzickými osobami, což je tedy logisticky náročnější, ale zase ta přidaná hodnota je vyšší, než když se to dodává přes tři čtyři dodavatele,“ uvedl šéf Znovínu. Loni nejvíce vína prodali od září do prosince, v tradiční předvánoční a vánoční sezoně.

V březnu zdražujeme

Tržby i v dalším covidovém roce udrželi na „svých“ zhruba 300 milionech korun, zisk však jednomu z největších producentů vína v Česku zkrátily drahé kartony, elektřina nebo například dražší hnojiva pro vinohrady.

V předchozích letech investoval Znovín desítky milionů korun ročně do technologií, především ve střediscích pro zpracování hroznů v Příměticích a Jaroslavicích. „Když teď vidím ty skokové nárůsty cen nerezových tanků nebo stavebních materiálů a práce, udělali jsme rozhodně dobře,“ uvedl Pavel Vajčner pro SZ Byznys.

„Už jsme avizovali našim odběratelům, že 1. března zdražujeme o pět až 10 procent nahoru – tak jako všichni moravští vinaři. Bude výzva, aby lidé měli peníze, abychom to dokázali prodat. Lidé si budou více vybírat, uvidíme, zda tímto bude spotřeba ovlivněna,“ vysvětlil ředitel firmy, která na podzim ve Švýcarsku získala prestižní ocenění Nejlepší Rulandské víno na světě.

Celý rozhovor s Pavlem Vajčnerem si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Doporučované