Hlavní obsah

Růst cen nekončí. Někteří dodavatelé energií nevylučují další zdražování

Foto: Shutterstock.com

Nákupní ceny elektřiny a plynu jsou už nyní vysoko.

Reklama

Válka na Ukrajině hýbe cenami energií na burze. Dodavatelé elektřiny a plynu proto nevylučují další zdražení ceníků.

Článek

Od léta roku 2021 jsme byli svědky energetické krize, která se od útoku Ruska na Ukrajinu ještě více prohloubila. Velkoobchodní ceny elektřiny, a hlavně plynu, vystřelily ještě víc nahoru.

Na trhu nyní panuje velká nejistota ohledně dalšího směřování cen. Evropská unie se v reakci na ruskou invazi rozhodla snížit závislost na ruském plynu. Budoucí vývoj cen bude záležet hlavně na politice, například zda Rusko neomezí dodávky plynu do Evropy. Nárůst ve finále pocítí právě koncový spotřebitel.

Nákupní ceny elektřiny a plynu jsou už nyní vysoko. „Elektřina pro rok 2023 se aktuálně nakupuje od 4 300 korun do 5 900 korun za megawatthodinu v případě elektřiny pro první kvartál 2023. To je třikrát vyšší cena, než za kterou se nakupovala elektřina vloni touto dobou,“ říká Jiří Matoušek, člen představenstva Centropolu, jednoho z největších dodavatelů energií v Česku.

Ceny pro nové zákazníky aktualizovat budeme muset.
Jiří Matoušek, člen představenstva Centropolu

Pokud budou ceny energií i nadále vysoké, budou podle něj muset všichni dodavatelé sáhnout k další úpravě cen. „Centropol pro současnou topnou sezónu s plošnou úpravou cen svých produktů pro stávající zákazníky nepočítá. Ceny pro nové zákazníky aktualizovat budeme muset,“ říká Matoušek.

Dalšímu zvyšování cen se neubrání ani další dodavatelé. „V současné době zdražování neplánujeme, ale vzhledem k extrémní situaci a cenám na velkoobchodních burzách ho v brzké budoucnosti ani nemůžeme vyloučit,“ uvedla mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Na velkoobchodních trzích nyní pozorujeme další nárůst cen elektřiny a plynu navazující na již dříve velmi vysoké cenové hladiny. Teprve uvidíme, jak se ceny budou dlouhodobě vyvíjet – mnohé však nasvědčuje tomu, že ještě nějakou dobu zůstanou na vysoké úrovni. Další vývoj závisí především na tom, jaká odvetná opatření přijme Evropská unie a jaké kroky učiní Rusko.

Pražská energetika mění ceníky už od dubna, kdy dojde k navýšení ceny měsíční platby za elektřinu o 25 procent, u plynu průměrně o 30 procent. „Vývoj cen energetických komodit je turbulentní a nevyzpytatelný. Častější změny ceníků nelze v obecné rovině vyloučit,“ říká mluvčí PRE Karel Hanzelka.

ČEZ naposledy měnil ceníky na začátku roku a s novým zvyšováním nyní nepočítá. „Ale situace na energetických trzích je vzhledem k válce na Ukrajině složitá a bude velmi záležet na jejím vývoji. Velkoobchodní ceny plynu nyní ovlivňuje zejména politika a jsou schopny během několika dní klidně vyskočit téměř na dvojnásobek,“ říká mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Nervozita je nyní hlavně kolem dodávek plynu. Minulé pondělí v jednu chvíli překonala cena plynu historické maximum, kdy se obchodoval na burze za 345 eur za MWh, poté cena klesla.

„Do současných cen v Evropě se promítá nervozita okolo dodávek plynu a blízkého válečného konfliktu. Pokud se ceny dále budou držet na těchto doslova astronomických hodnotách, bude se to postupně promítat i do ceníků pro naše zákazníky,“ říká Martin Chalupský, mluvčí Innogy.

Ceny plynu na třetí kvartál jsou v tuto chvíli téměř stejně extrémně vysoké jako na druhé čtvrtletí. „Mimo topnou sezonu přes léto se přitom běžně vtláčí do zásobníků plyn, aby se využilo levnějších cen a bylo ho dostatek na zimu,“ uvedl Gazdík.

Změny ceníků se však netýkají zákazníků, kteří si cenu zafixovali. U dodavatele Innogy má produkty s fixací 90 procent odběratelů v případě elektřiny, u plynu 60 procent. U ČEZu si zafixovaly cenu plynu dvě třetiny klientů.

„Klienti, kteří měli fixovanou smlouvu na dva nebo tři roky, tedy ještě s velmi nízkou cenou, a ta fixace jim nyní končí, pravděpodobně zažijí velký cenový šok,“ varuje Slavíková. U E.ON má produkty s fixovanou cenou zhruba třetina zákazníků.

Reklama

Doporučované