Hlavní obsah

Sázka na Sazku vyšla. Z naftaře Komárka je král loterií

Foto: KKCG

Z loterií se stal pro Karla Komárka ml. a jeho skupinu KKCG globální byznys.

Reklama

Dříve se o miliardářovi Karlu Komárkovi díky vlastnictví Moravských naftových dolů mluvilo jako o „naftařovi“. Svůj rekordní úspěch ale slaví ve zcela jiné sféře. S loterijní skupinou vzniklou ze Sazky směřuje na Wall Street.

Článek

Když v roce 2011 miliardáři Karel Komárek a Petr Kellner vyhráli tvrdý boj o převzetí byznysu zkrachovalé loterijní společnosti Sazka, nebylo pochyb, že mají vše dobře spočítané. Možná ani Komárek však v té době netušil, že na konci příběhu bude jeden z jeho největších úspěchů.

Sazka a další loterijní firmy sdružené do holdingu Allwyn Entertainment plánují vstoupit ve spolupráci s veřejně obchodovanou společností Cohn Robbins Holdings na burzu v New Yorku. Ocenění společnosti odhadují na 9,3 miliardy dolarů. To je v přepočtu kolem 200 miliard korun.

„Bude to dosud vůbec největší ocenění, jakého kdy společnost z KKCG dosáhla,“ uvedla mluvčí skupiny Dana Dvořáková.

Komárek přitom historicky zbohatl ve zcela jiném oboru. Již v 90. letech vstoupil do Moravských naftových dolů, které se staly základem současné MND Group. Byznys kolem „černého zlata“ byl pak dlouho hlavním generátorem jeho bohatství.

Podnikatelská kariéra Karla Komárka je dokonalou demonstrací schopnosti využít příležitosti na trhu.
Petr Kymlička, partner v Moore Czech Republic

Už v předminulé dekádě ale podnikatel zároveň ukázal, že má „čuch“ na dobré příležitosti ve zcela jiných oborech. Již v roce 2003 takto například vstoupil do cestovní kanceláře Fischer, která se tehdy potácela ve finančních problémech. V roce 2019, tedy těsně před pandemickým zásahem, prodal cestovku německému koncernu Rewe.

Skupina Allwyn Entertainment

  • aktuální trhy: Česká republika, Rakousko, Itálie, Řecko, Kypr
  • očekávaný zisk EBITDA v roce 2022: 810 mil. dolarů
  • odhadované letošní příjmy ze sázení: 1,7 mld. dolarů
  • očekávané ohodnocení po vstupu na Wall Street: 9,3 mld. dolarů
  • podíl současných akcionářů po plánovaném vstupu na burzu: 83 procent

„Podnikatelská kariéra Karla Komárka je dokonalou demonstrací schopnosti využít příležitosti na trhu,“ komentoval Petr Kymlička, partner v poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Komárek se podle odborníka na investice do firem dokázal obklopit schopnými odborníky, kteří umějí přesně vytipovat dobré investiční příležitosti a hlavně je následně strategicky rozvíjet. „Oblast loterijního byznysu je v tomto směru rozhodně nejdále, ale vůbec nepochybuji, že ji bude rychle následovat i například oblast informatiky,“ dodal Kymlička.

Podobně jako s Fischerem si Komárek v roce 2011 vyhlédl předlužený loterijní podnik Sazka. V boji o loterii se spojil se skupinou PPF Petra Kellnera. Proti sobě měli silný triumvirát složený z tehdejšího šéfa Sazky Aleše Hušáka, skupiny Penta a byznysmena Martina Ulčáka.

Z tvrdého souboje nakonec vzešli jako vítězové Komárek a Kellner. O rok později v roce 2012 se pak jediným majitelem Sazky stala Komárkova skupina KKCG. Proti tomu Kellnerova PPF v roce 2013 ovládla O2 arenu v Praze-Vysočanech. Právě dluhy za výstavbu velkolepé haly zlomily „staré“ Sazce v roce 2011 vaz.

Přestože se po bankrotu Sazky před jedenácti lety musel její dlouholetý šéf Aleš Hušák odporoučet uprostřed nemilosrdné insolvenční vřavy, má pro současný úspěch podniku slova uznání.

Současný vývoj Sazky je svědectvím o tom, že kroky, které jsem na konci své éry dělal, byly správné a směřovaly k záchraně Sazky, i když to tehdy možná tak nevypadalo.
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky v letech 1995 až 2011

„Člověk má být hrdý na úspěch jakékoliv české firmy. Zvláště pokud peníze nakonec skončí v České republice, tak je to příběh, kterému můžeme zatleskat. Současný vývoj Sazky je svědectvím o tom, že kroky, které jsem na konci své éry dělal, byly správné a směřovaly k záchraně Sazky, i když to tehdy možná tak nevypadalo,“ řekl pro SZ Byznys  Hušák, který Sazku řídil v letech 1995 až 2011.

Skupina KKCG začala po ovládnutí Sazky okolo této firmy budovat zcela novou skupinu zaměřenou na loterie a hazard, která rychle překročila hranice České republiky. Vlastní většinový podíl v rakouské firmě Casinos Austria, dlouhodobě posiluje v řecké loterijní firmě Opap. V neposlední řadě drží skupina menšinový podíl v italské společnosti LottoItalia. Společnost usiluje rovněž o získání licence na provoz britské národní loterie.

Velkou kapitálovou injekci získala Sazka Entertainment již v roce 2020. Tehdy do skupiny nalily 500 milionů eur fondy spravované americkou společností Apollo Global Management.

Na konci minulého roku pak Sazka Entertainment zastřešující celý loterijní a hazardní byznys skupiny KKCG oznámila přejmenování na Allwyn. Změna byla součástí globální expanze, kterou má urychlit právě vstup na burzu v New Yorku.

Reklama

Doporučované