Hlavní obsah

Šéf Zentivy: Ukrajina žádá o léky, z našich skladů mohou vyrazit okamžitě

Rozhovor s generálním ředitelem Zentivy Borisem Sananesem.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Zentiva dodá léčiva na pomoc Ukrajině. Charitativní konvoj organizuje ministerstvo zdravotnictví, zapojí se i další firmy. „Ladíme detaily převozu, vše je už připravené na rychlé předání,“ říká šéf firmy Boris Sananes.

Článek

Léky z českých, slovenských a rumunských skladů Zentivy vyrazí na Ukrajinu nejpozději během několika dnů. Přesný termín nechtěl její generální ředitel blíže komentovat. Podobně jako u vojenské pomoci nechtějí totiž úřady ani dárci riskovat bezpečný dojezd do cíle.

„Nechceme, aby byl humanitární konvoj v ohrožení, proto tyto informace nezveřejňujeme. Především je ale důležité, že český stát postupuje koordinovaně, organizovaně,“ řekl Boris Sananes ve svém vůbec prvním rozhovoru pro SZ Byznys, do funkce totiž nastoupil teprve koncem ledna.

Podle zpráv od ukrajinské vlády se například kyjevským zdravotníkům nedostávají antibiotika. Válečné zdravotnictví ale potřebuje také další léčiva potřebná k resuscitaci pacientů nebo proti infekci.

Sananes také radí, aby lidé, kteří chtějí pomoci, raději léky posílali koordinovaně v rámci větších sbírek. Nemusely by se totiž dostat tam, kde je potřebují. „Solidarita, kterou vidím v České republice, je ohromná. To je úžasné, jak se národ spojuje a lidé chtějí pomoct,“ říká.

Zentiva oznámila, že daruje Ukrajině sto tisíc balení léčiv. Jaké léky konkrétně pošlete na Ukrajinu?

Především pošleme život zachraňující léky, léky na kardiovaskulární onemocnění, léky proti bolesti, antiinfektiva, veškeré spektrum léků, které je tam potřeba.

A co teď nejvíc chybí?

Jsme ve spojení s Ministerstvem zdravotnictví ČR, které nám ve spolupráci přímo s Ukrajinou upřesní, co je konkrétně potřeba. V první fázi bude země potřebovat nemocniční léčiva, která se používají například na resuscitaci pacientů, ale samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na to, že i chroničtí pacienti potřebují své léky. A právě tyto poptávky řeším s ministerstvem, ale i s ukrajinskou ambasádou a Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Teď se pomoc koordinuje, abychom ji mohli co nejdříve odeslat na Ukrajinu.

Kam přesně ty léky doručíte?

Přesné lokality neznám. Především je potřeba léky přepravit do země bezpečně, nechceme, aby byl humanitární konvoj v ohrožení, proto tyto informace nezveřejňujeme. Především je ale důležité, že český stát postupuje koordinovaně, organizovaně.

Mnozí Češi nakupují léky i obvazy, někteří je převáží až na hranice. Úřady ale před takovým postupem varují. Proč je to riziko?

Ta solidarita, kterou vidím v České republice, je ohromná. To je úžasné, jak se národ spojuje a lidé chtějí pomoct. Ale nesmíme zapomenout, že léky jsou léky. Když přivezeme česká balení na Ukrajinu, nemáme jistotu, že letákům bude ukrajinský pacient dobře rozumět, může dojít k nesprávnému použití léků. To je první riziko. Druhé je, že se léky nemusí dostat do správných rukou. Pokud lidé chtějí pomoct, tak myslím nejlepší způsob je ta oficiální cesta přes ministerstvo zdravotnictví přes adresu ukrajina@mzcr.cz.

Potřebují léčiva pro nemocnice speciální přepravu?

Právě proto jsme v úzké spolupráci s úřady, které vědí, jaká přeprava je pro léčiva vhodná.

Tedy když se dodrží ty správné podmínky – teplota a podobně –, tak je jedno, zda to bude kamionem, vlakem, nebo letecky?

Principiálně ano.

Odkud ty dodávky budou? Budou to léčiva, která už máte vyrobená ve skladech?

Ano, od nás, od Zentivy, ty dodávky konkrétně jedou z České republiky, ze Slovenska a z Rumunska. Jde o léky, které jsou u nás na skladě. Všechno je už připravené na rychlé předání.

Budete muset kvůli tomu upravovat výrobu?

Zentiva stejně jako další výrobci léků drží velké zásoby surovin, abychom se takovým situacím mohli přizpůsobit. Například když začala pandemie covidu-19, tak jsme přizpůsobili naše plány a vyráběli více léků, které byly aktuálně potřeba. Obecně mohu říct, že máme samozřejmě určitou míru flexibility, ale také musíme zabezpečit léky pro český a evropský trh. Výrobu plánujeme na měsíc, dva, tři dopředu.

Kolik zaměstnanců máte na Ukrajině?

Neznám přesné číslo, ale máme na Ukrajině pobočku. Naši kolegové v Polsku udělali neskutečnou práci, aby pomohli těm, kteří se chtěli dostat ven z krizové zóny. Někteří zaměstnanci Zentivy se ale rozhodli na Ukrajině zůstat, musím říct, že jsou nesmírně odvážní.

Celý rozhovor s generálním ředitelem Zentivy si můžete pustit ve videu nahoře.

Boris Sananes

Od ledna 2022 generální ředitel farmaceutické společnosti Zentiva Česká republika.

Narodil se ve Francii, vystudoval obchod a finance na ESC Chambery, ve firmě pracuje od roku 2014 na různých manažerských pozicích.

Zentiva má 4 700 zaměstnanců a vlajkové výrobní závody v Praze, Bukurešti a Anklešváru, jejím vlastníkem je americká společnost Advent International.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované