Hlavní obsah

Nemůžeme chudým vypnout elektřinu, říká Síkela. Chce pro ně speciální tarif

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela by problémy se zdražováním energií řešil různými tarify pro různé příjmové skupiny lidí.

Reklama

Ministr průmyslu a obchodu v příštích týdnech přijde s návrhem, jak pomoci firmám kvůli dražším energiím. Rozšířit chce i pomoc pro lidi, kterým hrozí energetická chudoba. Jozef Síkela to řekl v polední debatě České televize.

Článek

Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely by se firmy i domácnosti mohly kvůli růstu cen energií dočkat dalších kompenzací.

Cest, jak složitou situaci nejen po krachu jednoho z dodavatelů, Bohemia Energy, řešit, je prý víc. Navrhuje například speciální tarify pro ty, kteří jsou ohroženi energetickou chudobou.

Pomoc ale musí být adresná. Nebude proto navrhovat plošný příspěvek 200 až 400 korun na osobu z emisních povolenek, s čímž nedávno přišli Piráti, řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Firmy i domácnosti se potýkají s dopady rostoucí inflace, především růstu cen energií. Podle posledního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR hlásí 43 procent firem, že se jim zvedly náklady na energie o víc než pětinu.

„Musíme samozřejmě zacílit pomoc na občany, ale pokud se bavíme o zdražení u firem, jsou to až stovky milionů korun navíc. Máme tady příklad firmy, která platí jen za energie miliardu měsíčně,“ řekl Radek Špicar, viceprezident svazu a zároveň viceprezident Konfederace evropského podnikání BusinessEurope.

Analyzujeme, která jsou ta nejpostiženější odvětví. Musíme se podívat na to, kolik rodin nám může skončit v energetické chudobě.
Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu, nestraník za STAN

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, nestraníka za hnutí STAN, rezort situaci domácností i firem právě vyhodnocuje. „Analyzujeme, která jsou ta nejpostiženější odvětví. Máme analýzy od VŠE, musíme se podívat na to, kolik rodin nám může skončit v energetické chudobě,“ uvedl Síkela.

„Nelze energie těm lidem, kteří si je nemůžou dovolit, vypínat. To prostě v 21. století nemůžeme připustit,“ řekl v polední televizní debatě šéf rezortu průmyslu a obchodu s tím, že cena energií se zvýšila i kvůli rostoucí panice. V rámci Evropy je nárůst cen energií podle něj v průměru ve srovnání s ostatními zeměmi, někde kolem osmnácti procent.

Ministr zároveň uvedl, že je potřeba připravit i novelu zákona, která by distributory přiměla dodržet své závazky. Situace, která nastala po krachu Bohemia Energy a nechala v nouzi téměř milion odběratelů, se podle něj nesmí opakovat.

Podle Špicara ze Svazu průmyslu a dopravy by se mělo využít toho, že se platí za emisní povolenky daleko víc peněz. „My říkáme, pojďme využít, jako jiné země EU, nárůstu cen za emisní povolenky, a aspoň částečně nejohroženějším firmám dramatické nárůsty cen kompenzovat,“ řekl viceprezident svazu.

„Co se týče firem, dá se to financovat z emisních povolenek či z přeplatků DPH, ale nechte to řešení na vládě, na Ministerstvu financí,“ reagoval na Špicarova slova ministr.

Reklama

Doporučované