Hlavní obsah

Skupina Jablotron rozdělí desetinu zisku zaměstnancům na investiční účty

Dalibor Dědek

Reklama

Skupina Jablotron přišla s novým benefitem, kterým chce odměňovat a také motivovat zaměstnance. Deset procent čistého zisku za loňský rok rozdělí mezi zhruba 600 svých zaměstnanců.

Článek

Loňské hospodaření skupiny Jablotron skončilo čistým ziskem kolem 600 milionů korun a majitel skupiny Dalibor Dědek chce nyní nyní 10 procent z těchto peněz poslat svým zaměstnancům na virtuální investiční účty, kde se jim budou dál zhodnocovat. Každý by tak měl na účet dostat asi 100.000 korun.

„Bez našich zaměstnanců by nebyla firma tam, kde nyní je. Tímto benefitem tak chceme nadstandardně motivovat ty, kteří Jablotron utvářejí. Celý systém investičního spoření udělá ze zaměstnanců spolupodnikatele, kteří tak budou ještě více spjatí s naší jablotronní rodinou,“ řekl Dědek. Odměňování zaměstnanců na základě dosaženého zisku není mezi firmami ničím neobvyklým, podobný systém se zhodnocením ale není podle Dědka v Česku obvyklý.

„V Česku jsme podobný model nenašli, chceme, aby ti lidé měli reálný pocit, že s tou firmou podnikají,“ řekl Dědek. Peníze se budou na účet připisovat každý další rok na základě dosaženého zisku, na svých výpisech pak zaměstnanci uvidí, jak si jim prostředky zhodnocují. „Vybrat si je ale mohou až po pěti letech,“ řekl Dědek. Přiznal, že to je jedna z cest, jak se Jablotron snaží udržet své vysoce kvalifikované zaměstnance, které firmě konkurence přeplácí.

Holding Jablotron Group je ryze českou společností. Vznikl v roce 1990 a vedle vývoje a prodeje elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení poskytuje i bezpečnostní služby. Vyrábí mimo jiné také monitory pro sledování dechu kojenců nebo zařízení pro zdravé větrání rodinných domů. Skupinu v současnosti tvoří 18 firem. Loňské tržby překročily podle předběžných informací 3,3 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem zhruba 600 milionů korun, to je téměř o polovinu víc než v roce 2020.

Po útoku Ruska na Ukrajinu byl Jablotron mezi prvními českými firmami, které se stáhly z ruského trhu. Zablokoval datové služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. „Ruský trh pro nás není až tak klíčový, ale není úplně malý,“ přiznal Dědek. Rusko je podle něj zhruba na 12. místě a na tamním trhu realizuje firma kolem deseti procent tržeb. V souvislosti s válkou navíc podle něj začíná být problém s čipy, protože Ukrajina byla dodavatelem některých komponentů pro jejich výrobu.

Jablotron také přispěl 50 miliony korun ukrajinské ambasádě na nákup zbraní a Dědek osobně obvolává podnikatele v Česku a vyzývá je k větší podpoře Ukrajiny. Sám se snaží pomáhat, kde to jde, i s ubytováním uprchlíků. „Já se nemůžu smířit s tím, že my tady večer koukáme na to, jak tam ty lidi umírají hlady a v zoufalých podmínkách a říkáme je to blbý, a to je všechno,“ řekl ČTK Dědek. Přiznal, že ale začíná být hrdý na Českou republiku i díky tomu, jak se staví k pomoci Ukrajině a pomáhá rovněž s nákupem zbraní, i proto nákup zbraní podpořil vysokou částkou.

Reklama

Doporučované