Hlavní obsah

Vláda řeší, jak a za kolik nakoupí energie pro školy a nemocnice

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vláda řeší, jak bude fungovat státní obchodník s energiemi. O detailech ministři jednali dlouho do noci, konkrétní závěry ale nesdělili.

Reklama

aktualizováno •

Vláda ve středu do noci jednala o tom, jak bude fungovat státní obchodník s energiemi, který má školám, nemocnicím a dalším veřejným institucím dodávat energie za přijatelné ceny. Podrobnosti bude kabinet řešit nejspíš v pondělí.

Článek

Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má vláda po středečním jednání „jasnou představu o tom, jaká konkrétní pomoc ze strany vlády může přijít“. S detaily ale seznámí veřejnost až na začátku příštího týdne.

„Systém jsme dnes opravdu schopní garantovat a říci jak hejtmanům, starostům, tak i jednotlivým resortům, že máme garanci a jistotu, že od 1. ledna budou mít dodavatele, kteří zajistí dodávky energií. Nikomu to nenutíme, ale je to možnost, “ uvedl vicepremiér Marian Jurečka.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) kabinetu představil varianty konceptu pro vznik státního obchodníka s energiemi, který by měl zajišťovat energie pro veřejný sektor.

Dočasným prostředníkem obchodování stát určil státní podnik Prisko, který Ministerstvo financí vyzvalo, aby si požádal o licenci pro obchodníka s energiemi. To může trvat zhruba měsíc. Podle Síkely jde o přechodné řešení, které je v současné situaci nejrychlejší.

Prisko

  • Státní společnosti Prisko vznikla v roce 1992 při privatizaci mladoboleslavské automobilky do rukou společnosti Volkswagen.
  • Ministerstvo financí jejím prostřednictvím vlastní 100% podíl v těžební společnosti OKD.
  • Zisk skupiny Prisko loni činil 314 milionů korun, z větší části byl vytvořen dceřinou společností OKD (217 milionů).
  • Zisk samotného Priska loni činil 60 milionů korun.
  • V minulosti byla společnost Prisko také vlastníkem pětiny akcií letecké společnosti ČSA.

Státní obchodník by měl získávat energie pro takzvané chráněné zákazníky tak, že mu výrobci nad určitou velikost budou muset prodat část produkce za předem stanovenou cenu. Výkupní cena bude podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) zahrnovat výrobní náklady plus přiměřený zisk.

„Musíme to určit zákonem. Odpadnou tak debaty, zda ten prodej dělá firma s péčí řádného hospodáře a zda nemohla mít jinak větší zisk,“ řekl ministr financí Hospodářským novinám. Podle nich bude státní obchodník potřebovat nakoupit asi třetinu spotřeby elektřiny v Česku.

„Mít připravenou entitu s licencí na obchodování s elektřinou a zemním plynem je krok hodný péče řádného hospodáře, v tomto případě České republiky. Vytvoří tak zálohu pro kraje a municipality pro případ, že dodavatelé nebudou schopni a nebo ochotni elektřinu a zemní plyn dodávat,“ komentoval krok Jiří Matoušek, marketingový ředitel Centropolu.

„Pro velkoodběratele včetně krajů je v současné situaci energetické krize složité získat dodavatele. Zejména, pokud chtějí dodávku s pevnou cenou, tak dodavatel musí nakoupit elektřinu a plyn dopředu, vysvětlil Matoušek Seznam Zprávám.

Celkový objem nakoupené elektřiny by měl být přes 20 TWh za rok, tedy asi třetina české spotřeby, přičemž nákupy by měly začít už letos, s dodávkou na příští rok.

Vláda zároveň bude dál připravovat variantu nové agentury nebo organizační složky státu, která by energie pro veřejný sektor zajišťovala. Výhodou takového řešení by mohlo být podle ministra průmyslu nastavení státního obchodníka, který by v případě nutnosti energie nakupoval dráž, než za kolik by je následně prodával veřejnému sektoru.

K tomu je však nutná změna energetického zákona, což podle něj může trvat delší dobu.

Společné evropské řešení proti drahým energiím budou politici hledat v pátek v Bruselu na mimořádném jednání. Debata se čeká například o zastropování cen na plyn dovážený z Ruska, jak prosazuje šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Naopak český ministr Síkela se bude snažit toto téma z programu stáhnout, řekl po jednání v Senátu.

Národní plán pro Česko pak chce vláda představit v příštím týdnu.

Reklama

Související témata:
Státní obchodníci

Doporučované