Hlavní obsah

Síkelův plynový plán: státní obchodník a termostat o tři stupně níž

TK ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) začíná ve 13:00.Video: MPO, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu se připravuje na příští zimu. Posílit tuzemskou energetickou bezpečnost se chystá dostatečným naplněním plynových zásobníků.

Článek

Opatření k posílení energetické bezpečnosti před příští zimou a překonání aktuální mimořádné situace na trhu s plynem, kdy Rusko používá plyn jako politický nástroj a evropským státům hrozí zastavením dodávek. To jsou hlavní témata, kterými se v pondělí zabývalo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Jedním z řešením má být podle ministra Jozefa Síkely (za STAN) dostatečné naplnění zásobníků s plynem. Ty jsou v Česku k datu 16. 5. 2022 v Česku naplněny zhruba z poloviny a je v nich 1,4 miliardy metrů krychlových plynu. Cílem je dostat se na 80 procent.

Naplnění zásobníků v tomto objemu má Česku zajistit zásoby přibližně 2,8 miliardy metrů krychlových plynu.

Ve státních rezervách je podle aktuálních dat 240 milionů krychlových metrů, za které stát zaplatil 8,5 miliard.

„Je to něco jako airbag. Něco, do čeho investujete a doufáte, že nebudete potřebovat,“ uvedl ministr během tiskové konference.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v souvislosti s požadavkem na zaplnění zásobníků chystá také legislativní změny. Pokud podle připravovaného návrhu obchodníci požadované množství plynu nezajistí, přijdou o pronajaté kapacity zásobníků. Změnu chce Síkela předložit do konce května.

Pro obchodníky, kteří zásobníky plní, připravilo MPO kompenzace, které budou vykrývat případný rozdíl mezi současnými vysokými cenami a možnými nižšími cenami v zimní sezoně. Jde o krok, jak v současné době obchodníky motivovat k naplnění zásobníků.

Síkela uvedl, že ČR patří v Evropě k zemím, které zásobníky plní nejrychleji. Rychlejší v přepočtu na obyvatele je podle něj pouze Nizozemsko a Rakousko. Obchodník, který nebude svou kapacitu v zásobnících využívat, o ni může přijít, uvedl Síkela.

Státní obchodník s energiemi

MPO mimo jiné usiluje o vytvoření státního obchodníka s energiemi. Má sloužit především pro nákup plynu, do budoucna možná i dalších energií. Státní obchodník s energiemi by tak mohl mít možnost jednat o plynu přímo s evropskými dodavateli plynu, ČR by tak díky tomu mohla plyn nakupovat za nižší ceny. Státní obchodník má nakupovat plyn pro potřebu státu.

Ministr zároveň vyzval k energetickým úsporám. Ty mohou být podle jeho slov pro Česko jednou z nejúčinnějších zbraní. „Pokud snížíme teplotu o dva až tři stupně, mohlo by to ušetřit až 15 procent spotřeby. A naše ministerstvo chce jít příkladem, snížili jsme teplotu v kancelářích i teplotu vody,“ uvedl Jozef Síkela.

Foto: Seznam Zprávy

Plynovody v Evropě.

Rusko na konci letošního dubna ukončilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zahraniční kupci v rámci ruské obrany proti evropským sankcím navíc musí platit za ruský plyn v rublech, což většina z nich odmítá.

Reklama

Doporučované