Hlavní obsah

Sotio získá od PPF 7,1 miliardy korun na testování léků proti rakovině

Do konce roku 2023 vstoupí do první fáze klinických studií tři nové přípravky firmy Sotio.

Reklama

Skupina PPF poskytne biotechnologické společnosti Sotio finanční prostředky, díky nimž bude moci realizovat další klinické studie. Financování je pro PPF důležitým krokem k dalšímu působení v oblasti onkologie.

Článek

Biotechnologická společnost Sotio Biotech, která patří do portfolia PPF, získá finanční prostředky na další rozvoj a rozšíření své produktové nabídky včetně hlavního vyvíjeného léčiva SOT101 a spuštění čtyř nových klinických studií i další vývoj do konce roku 2023. Skupina Sotiu poskytne 280 milionů eur (asi 7,1 miliardy korun).

„Velmi nás těší, že nám skupina PPF poskytuje i do dalších let takto silnou podporu,“ uvedl profesor Radek Špíšek, generální ředitel firmy Sotio. „Takto významná investice nám umožní významně posunout klinický vývoj námi vyvíjených přípravků.“

Velmi si ceníme dosavadních úspěchů společnosti a jsme přesvědčeni, že toto financování umožní společnosti Sotio další rozvoj.
Ladislav Bartoníček, generální ředitel a akcionář skupiny PPF

Jak uvádí tisková zpráva, financování bude poskytnuto postupně v závislosti na dosažení definovaných vývojových a regulatorních fází.

„V posledních letech vytvořilo SOTIO atraktivní portfolio programů založených na různých metodách léčby,“ řekl Ladislav Bartoníček, generální ředitel a akcionář skupiny PPF. „Velmi si ceníme dosavadních úspěchů společnosti a jsme přesvědčeni, že toto financování umožní společnosti Sotio další rozvoj. Bude to důležitý krok k dosažení našeho dlouhodobého cíle etablovat se v oboru onkologie.“

Společnost prostředky využije na dvě klinické studie fáze II s přípravkem SOT101, který je zaměřen na nádory kůže a ledvin. Léčivo funguje na bázi bílkoviny interleukin IL-15, jež stimuluje imunitní systém aktivací bílých krvinek, které pak likvidují nádorové buňky – hlavně T-lymfocyty a NK buňky.

Tzv. T-lymfocyty jsou bílé krvinky důležité pro imunitní systém, které dokážou zabíjet nádorové buňky, NK buňky jsou rovněž buňky imunitního systému, jež se vyvíjejí v kostní dřeni.

Nedávné výsledky studie prokázaly, že jde o nadějnou terapeutickou látku, kterou lze navíc dobře kombinovat s ostatními onkologickými léky. Přípravek je testován jako monoterapie – léčba jedním lékem. Plánovaná klinická studie fáze II bude hodnotit účinky SOT101 v kombinaci s tzv. checkpoint inhibitory.

Do konce roku 2023 také vstoupí do první fáze klinických studií tři nové přípravky, které firma vyvíjí. Jedním z nich je přípravek BOXR1030, jenž je připravován pro každého pacienta speciálně a využívá jeho imunitní systém. Ve formě injekce se laboratorně upravené bílé krvinky (T-buňky) vracejí zpátky do těla pacienta, kde si najdou nádorové buňky a likvidují je.

Jde o hlavní projekt Sotia v rámci CAR-T buněčných terapií u pevných nádorů. Klinická studie je již schválena a začne počátkem příštího roku.

Do první klinické studie fáze I vstoupí také přípravek SOT102, jehož testování je plánováno na březen 2022. Jde o protinádorový přípravek na platformě ADC, což je nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku.

ADC jsou nosiče cytostatik (např. chemoterapie) se schopností cíleně vybrat nádorovou buňku, navázat se na její povrch a po průniku do ní uvolnit vysoce účinné léčivo bez toho, aby došlo k poškození zdravých buněk.

Dále Sotio zahájí klinickou studii fáze I s léčivem SOT201, jež ve fixní kombinaci spojuje přípravek SOT101 a PD-1 inhibitor, který bojuje proti nádorům prostřednictvím imunitního systému. Zahájení je naplánováno na konec příštího roku.

Sotio

Mezinárodní biotechnologická společnost z české skupiny PPF.

Zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv.

Produktové portfolio Sotia:

– přípravky na bázi interleukinu IL-15,

– imunoterapie DCVAC (využití dendritických buněk získávaných z krve pacienta),

– nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC),

– buněčné terapie BOXR.

Sotio je mezinárodní biotechnologická společnost patřící do skupiny PPF, která zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv. Kromě zmíněných léčiv firma hledá i další přípravky pro boj s rakovinou. Jejím klíčovým projektem byla například imunoterapie DCVAC, která využívá dendritické buňky (hrají důležitou úlohu v lidském imunitním systému) získávané z krve pacienta. Její základy byly položeny v pražském Motole.

Reklama

Doporučované