Hlavní obsah

Soud snížil bance UBS pokutu za daňové úniky, zaplatí „jen“ 1,8 miliardy eur

Foto: Flickr

Banka UBS si může blahopřát, její právníci zapracovali dobře.

Reklama

Odvolací soud ve Francii vyměřil největší švýcarské bance UBS pokutu 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy Kč) za to, že pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní.

Článek

Banka UBS usilovala v odvolání o překvalifikování obvinění z praní špinavých peněz a daňových podvodů na obvinění z napomáhání k daňovým podvodům, kde je nižší trestní sazba. Očekávalo se, že soud pokutu sníží zhruba na tři miliardy eur, což byla minimální částka, kterou nyní požadovala francouzská prokuratura. Verdikt nakonec dopadl pro banku ještě lépe, když výsledná pokuta je 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy Kč)

Pro UBS je to velké vítězství, protože podle původního verdiktu z roku 2019 měla zaplatit pokutu rekordních 4,5 miliardy eur (zhruba 114 miliard Kč).

Vyšetřovatelé zjistili, že UBS kontaktovala své potenciální klienty například na sportovních akcích nebo na večírcích ve Francii. Tam jim nabízela možnosti, jak nezdaněné peníze legalizovat.

Francouzský soud v únoru 2019 rozhodl, že UBS umožňovala bohatým klientům ukrývat nepřiznané peníze, většinou přes daňové ráje. Vyměřil proto bance v trestněprávním řízení pokutu 3,7 miliardy eur, dalších 800 milionů eur pak měla banka uhradit jako škodu v občanskoprávních řízeních.

Pokuta, kterou dnes odvolací soud snížil na méně než polovinu, už zahrnuje také 800 milionů eur původně vyměřených jako náhrada škod v občanskoprávních řízeních.

Reklama

Související témata:

Doporučované