Hlavní obsah

Špicar: Vláda nedala firmám ani korunu. Chystáme tarif, oponuje Bartoš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vláda slibuje pomoc podnikatelům i domácnostem. Speciální energetické tarify však zatím nepředstavila.

Reklama

„Podniky zatím nedostaly jedinou korunu,“ kritizuje Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy chybějící pomoc firmám zasaženým cenami energií. Podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) budou energetické tarify připraveny do srpna.

Článek

Svazu průmyslu a dopravy vadí pomalá příprava programů pro firmy, na jejichž podnikání zásadně dopadá skokové zdražení elektrické energie a plynu.

„Zatím to neříkají veřejně, ale už propouští,“ uvedl Radek Špicar o současné situaci skláren v diskuzi v České televizi v narážce na slibované kroky státu. Právě sklářský průmysl patří momentálně k nejzasaženějším resortům.

„Ani po čtyřech měsících neznáme parametry a firmy nedostaly ani jedinou korunu. To je pro nás těžko akceptovatelné, jsme v jedné z nejtěžších krizí,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy s tím, že speciální energetický tarif zatím vláda neprojednala.

Stejně tak zatím nejsou známé ani parametry úsporného energetického tarifu pro domácnosti. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už dříve slíbil, že stát zaručí občanům odběr určitého množství energie za garantovanou cenu. „Na tuto podporu dosáhne i střední třída, ale zároveň určitě nebudeme chtít přispívat na vytápění bazénů,“ uvedl. Detaily, jak by podpůrný tarif měl fungovat, ale zatím Síkelův resort nepředstavil.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), který je součástí vládní rady ekonomických ministrů, předpokládá, že nejzazším termínem pro schválení bude srpen, tedy před zahájením topné sezony.

„Vysmíváte se firmám a neudělali jste nic,“ kritizuje vládu bývalý ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Jak řekl v ČT, vláda mohla sáhnout místo sestavování tarifu po odpuštění nebo snížení plateb za obnovitelné zdroje po vzoru sousedního Německa.

Pomůže Tykač?

Podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) se vláda zatím nezabývala nabídkou majitele energetické skupiny Sev.en Pavla Tykače. Jak napsaly Hospodářské noviny, vládě nabízí napřímo elektřinu ze svých elektráren za výrazně nižší cenu. „Nejsme si vědomi, že by na stole ležela nějaká nabídka,“ uvedl Ivan Bartoš.

„Jsme v mimořádné situaci a je povinností vlády se dívat, kde ušetří,“ okomentoval takový postup Karel Havlíček (ANO). „Rozhodnutí je věcí vlády, ale jestli nám tohle přinese levnější proud, ať to vláda udělá,“ míní také Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Reklama

Doporučované