Hlavní obsah

Staré počítače nepatří do smetí. Nadace je sbírá, aby sloužily dětem

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

V době pandemie koronaviru se počítač stal pro školáky neodmyslitelnou součástí vzdělávání. Rodinám ve finančních potížích mohou firmy a jednotlivci darovat vyřazenou techniku.

Článek

Během posledních dvou let si školáci a studenti museli zvyknout na nový způsob vzdělávání. Několik měsíců byli zcela odkázaní na IT techniku, ale i po skončení distanční výuky se stal počítač nedílnou součástí studijního života i u menších školáků.

Jenže pro některé rodiny to znamená zásadní finanční problém a nedostatkem techniky ke vzdělávání trpí v Česku v současnosti tisíce dětí. Proto vznikl projekt Počítače dětem, za kterým stojí Nadační fond IT people a který běží od loňského března.

„Vánoce jsou ideální příležitostí darovat staré přístroje do projektu Počítače dětem,“ upozorňuje autor projektu a předseda správní rady Nadačního fondu IT people Robert Novotný a dodává, že dárci spojí dobrý skutek a ekologický přístup.

Během svého působení už projekt poskytl 3 849 počítačů. Letos se techniky dočkalo například Dětské centrum s komplexní a podpůrnou rodinnou terapií Thomayerovy nemocnice, kde počítače poslouží nejen vzdělávacím účelům, ale umožní dětem i vzdálený online kontakt s rodiči, který je pro ně klíčový.

Foto: Nadační fond IT people

Do Projektu Počítače dětem se zapojily osobnosti jako je Dana Morávková, Vanda Hybnerová, Bára Hrzánová a další.

Nadační fond dále spolupracuje také s azylovým domem v Brně, kam daroval počítače dětem. Pomoc putovala i do oblasti zasažené tornádem, do Moravské Nové Vsi, kde rodiny přišly často o všechno. Technika zamířila k dětem z druhého stupně tamní základní školy, která stále prochází opravami.

„Je konec roku a blíží se Vánoce, proto bychom rádi apelovali na všechny, kteří se rozhodli pořídit jako dárek novou IT techniku, aby tu starou nevyhazovali, ale darovali ji projektu Počítače dětem.“ vysvětluje Novotný.

„Silné příběhy, které každý den čteme, nás utvrzují v tom, že pomoc je velmi potřebná i po ukončení distanční výuky a bude velmi důležitá i nadále,“ dodal.

Počítače dětem

  • Spuštěním projektu Počítače dětem reagoval Nadační fond IT people na aktuální pandemickou situaci a uzavření škol, kdy se tisíce dětí ocitly bez přístupu ke vzdělání.
  • Nadace rozdala počítače téměř čtyřem tisícům potřebných dětí.
  • Projekt je dlouhodobý, jelikož se zaměřuje na snižování rozdílu mezi dětmi, které mají přístup ke vzdělávání.
  • Do budoucna bude cílem projektu i edukovat rodiny tak, aby děti využívaly techniku ke zvyšování počítačové gramotnosti a ke kreativním činnostem, tedy nejen k běžnému každodennímu studiu či zábavě.

„Děti jsou budoucnost, máme šanci jim pomoci ji ochránit tím, že je vzděláme,“ doplnila ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba.

Dárci mohou starou techniku, kterou už dále nevyužijí, darovat na dvaceti čtyřech místech v Česku. Variantou pomoci je také finanční dar, ze kterého jsou hrazeny potřebné díly či náklady na pohonné hmoty.

Češi na dobročinné účely přispívají čím dál více. Ukazují to také například loňská čísla, se kterými přišla společnost Insight Lab. Podle ní v roce 2020 lidé v tuzemsku přispěli na prospěšné účely přibližně 8,5 miliardy korun. V roce předchozím, tedy 2019, to bylo o 400 milionů méně. Výsledek překvapil hlavně v souvislosti s ekonomickými dopady pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované