Hlavní obsah

Stát nás obětoval. Provozovatelé vánočních trhů začali sčítat ztráty

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda rozhodla, že se letošní vánoční trhy v Česku vzhledem epidemické situaci konat nebudou. „Chápeme to jako likvidaci našeho segmentu,“ reagují organizátoři.

Článek

Vánoční trhy letos opět nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda na mimořádném jednání.

Pro pořadatele to znamená problémy. Zrušené trhy znamenají propad tržeb a ztracené finance vynaložené na přípravy, které se nevrátí. Proti novým restrikcím se neplánují stavět.

„Jsme zoufalí. Otevřené zůstávají obchodní domy, ale venkovní trhy musí zavřít. Chápeme to jako likvidaci našeho segmentu. Jsme prakticky obětovaní. Stánkaři mají nakoupené zásoby, vyrábí celý rok zboží, teď ho ale nemají kde prodat,“ reaguje na vládní restrikce Hana Tietze, tisková mluvčí společnosti Taiko, která organizuje vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.

„Doufáme, že budou alespoň nějaké kompenzace. Zaměstnance už jsme přijali, trhy stojí a větší část celé práce byla už hotova. Měly se v sobotu otevřít,“ dodává Tietze pro SZ Byznys

Přípravy trhů stojí miliony

Také v Brně dosud probíhaly přípravy na vánoční trhy ve velkém. Náklady na organizaci se pohybují ve vyšších jednotkách milionů, říká tisková mluvčí TIC Brno, organizátora vánočních trhů, Adéla Nováková.

V nákladech se pohybujeme ve vyšších jednotkách milionů.
Adéla Nováková, mluvčí TIC Brno

„Nyní probíhá horká fáze příprav, téměř vše je nachystáno, z naší strany i ze strany prodejců. V tuto chvíli již proběhl dovoz, montáž a výzdoba stánků a nákup několika nových, zapůjčení, dovoz a instalace Halouzkova betléma, běží kompletní propagace akce, máme domluvenou světelnou show, vánoční photopoint a částečně program a běží již také smlouvy na ochranku, úklid a sanitární techniku. V nákladech se pohybujeme ve vyšších jednotkách milionů,“ upřesnila Nováková.

V loňském roce, kdy vládní opatření konání vánočních trhů také zrušila, byla podle slov mluvčí situace jiná. Opatření byla totiž známá s větším časovým předstihem.

„V letošním roce je to opravdu kritické. S ohledem na celkové přípravy a hlavně také na přípravy a náklady, které nesou samotní prodejci. S nimi bude následně probíhat konkrétní jednání. Rušení trhů takto na poslední chvíli z naše pohledu vede k otřesu a podkopání důvěry v systém obecně a mohlo by ovlivnit pořádání trhů v letech následujících,“ dodala tisková mluvčí TIC Brno.

Také v Jindřichově Hradci dosud probíhaly přípravy na každoroční vánoční trhy. Podle Ivo Ježka, ředitele Služeb města Jindřichův Hradec, mělo stát na náměstích celkem šedesát stánků.

„Měli jsme přetlak, hlásilo se nám mnoho prodejců a některé jsme museli dokonce odmítnout. Teď musíme vrátit peníze za rezervace stánku, kterou jednotliví prodejci už zaplatili,“ okomentoval Ježek pro SZ Byznys.

Zrušení podle jeho slov bude znamenat ztráty prakticky pro všechny účastníky. „Do ztrát se určitě dostaneme. Museli jsme zaplatit městu nájem a další náklady na stavbu celého tržiště. Ještě horší ale je, že přijdeme ještě o tržby,“ dodal ředitel Služeb v Jindřichově Hradci.

V kontextu zhoršování epidemické situace bylo ve městě na jihu Čech už zrušeno například i oficiální rozsvícení vánočního stromu.

Někteří adventní akce zrušili předem

Stejně už rozhodla také Olomouc. Kromě rozsvícení stromu už zrušila ale i doprovodný kulturní program vánočních trhů, na které každoročně míří tisíce lidí.

„Epidemiologická situace vyžaduje omezit kulturní program Prostějovské zimy, abychom minimalizovali riziko nákazy,“ podotkl primátor Prostějova František Jura (ANO).

Někteří organizátoři se ale rozhodli zrušit svůj adventní program ještě před rozhodnutím vlády. Desítky vánočních akcí zrušil například Národní památkový ústav (NPÚ).

„Akci Hradozámecký advent jsme zrušili celou. Dále budou fungovat jen objekty s celoročním provozem, ty budou zahrnovat prakticky jen vnitřní prohlídky, další program je ale zrušen,“ potvrdila pro SZ Byznys Jana Hartmanová, tisková mluvčí Národního památkového ústavu.

Do Hradozámeckého adventu se ještě v době před covidem zapojovaly desítky objektů v Česku. Jejich návštěvnost často dosahovala i stovek tisíc návštěvníků.

Jednou ze zrušených akcí v rámci Národního památkového ústavu jsou například trhy na jindřichohradeckém zámku.

„My jsme se rozhodli zrušit zámecké trhy už koncem minulého týdne, s tím, že jsme vyhodnotili, že pro nás je při pravděpodobné účasti přibližně 13 tisíc návštěvníků mimořádně obtížně dostát všem vládním nařízením. V úterý pak přišla také stopka od vedení NPÚ na všechny podobné akce v rámci ústavu,“ potvrdil Jan Mikeš, kastelán zámku v Jindřichově Hradci.

„Nošení roušek, rozestupy a další restrikce, které by nebyly dodržovány a hrozily by nám za to ještě pokuty, to už bylo za hranou toho, čeho jsme schopni. Nedělali bychom nic jiného, než upozorňovali účastníky, aby opatření dodržovali. To nám přišlo neslučitelné s příjemnou atmosférou vánočních trhů,“ dodal kastelán.

Reklama

Doporučované