Hlavní obsah

Státní zastupitelství si posvítí na dění v bývalém Fair Creditu

Foto: Daniel Novák

Kanceláře společnosti Fair Credit Czech v Praze na Kubánském náměstí.

Reklama

Zvláštní dění v jedné ze zkrachovalých firem z finanční skupiny Fair Credit začalo řešit Městské státní zastupitelství v Praze. Společnost těsně před bankrotem změnila jméno a sídlo přesunula do virtuálních kanceláří.

Článek

Městské státní zastupitelství v Praze vstoupilo do insolvenčního řízení s firmou, která se do října jmenovala Fair Credit International. Patřila do finanční skupiny Fair Credit, jejímž hlavním byznysem bylo poskytování vysoko úročených spotřebitelských půjček. Redakce SZ Byznys již dříve upozornila na zvláštní operace, které doprovázejí dění v holdingu sužovaném finančními problémy.

Kauza je důležitá mimo jiné proto, že Fair Creditu a na něj napojeným strukturám svěřily stovky lidí přes miliardu korun za účelem dalšího zhodnocování. Teď ale není jisté, kdy a kolik ze svých peněz dostanou zpět.

Pražské městské státní zastupitelství oznámilo vstup do případu v insolvenčním rejstříku. Konkrétně si posvítí na vývoj ve společnosti Cepo Green3, která se ještě do října jmenovala Fair Credit International. V říjnu firma změnila název a přesunula sídlo do virtuálních kanceláří umístěných v paneláku v Praze-Hostivaři.

Foto: Mapy.cz

Panelový dům v Praze-Hostivaři slouží nově jako sídlo dvou firem, které měly do října v názvu značku Fair Credit.

Stejnou operaci podstoupila rovněž společnost Fair Credit Holding přejmenovaná na Cepo Green4. K přejmenování a přesunu sídla do virtuálních kanceláří došlo uprostřed vrcholících finančních těžkostí skupiny. Důvody její představitelé dosud nevysvětlili.

„V obecné rovině lze uvést, že státní zastupitelství disponuje zákonným oprávněním vyplývajícím z insolvenčního zákona, které mu umožňuje vstoupit do jakéhokoliv zahájeného insolvenčního řízení. Rozhodujícím kritériem pro účast státního zastupitelství v insolvenčním řízení je potřeba ochrany veřejného zájmu,“ sdělil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kromě dění ve dvou přejmenovaných firmách ze skupiny Fair Credit již redakce SZ Byznys upozornila také na důležitou změnu týkající se společnosti Fair Credit Czech. Ta se v říjnu dostala majetkově mimo holding. Novým majitelem se stala firma Ekonprofi brněnského podnikatele Michala Štronera.

Do transakce s Fair Creditem sídlila společnost Ekonprofi v rodinném domě v Útěchově u Brna. Následně přesunula sídlo zapsané v obchodním rejstříku do virtuálních kanceláří v brněnském mrakodrapu AZ Tower. Podle zjištění SZ Byznys přímo na místě má však firma Fair Credit Czech skutečné kanceláře stejně jako dříve v Praze na Kubánském náměstí.

Právě na Fair Credit Czech je psána licence České národní banky pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Fair Credit Czech byl proto nejcennější části celé skupiny Fair Credit. Představitelé Fair Credit Czech opakovaně ujišťují, že tato firma je zdravá. Jak ale redakce SZ Byznys zjistila, zesplatnění úvěrů ze strany investorů se týká také této společnosti.

„Společnost Fair Credit Czech není v úpadku ani v insolvenčním řízení. Informace médií týkající se naší firmy nejsou v tomto směru pravdivé. Společnost má v současné době nového vlastníka s dostatečným finančním zázemím a není již nijak spojena s holdingem původní mateřské společnosti. Všechny své závazky vůči obchodním partnerům bez problémů plníme a nadále plnit budeme,“ ujišťuje na webu poskytovatele půjček jeho jednatel Tomáš Konvička.

Okolo Fair Creditu mezitím začali kroužit byznysoví „supi“. Fond finančního trhu a pohledávek napojený na skupinu Natland nabízí věřitelům převzetí jejich pohledávek do správy. Následně pak z vymožené částky slibuje vrátit věřitelům až 90 procent z pohledávek. Ze získané sumy si ale fond ještě strhne náklady, vyplývá z nabídky pro věřitele Fair Creditu na jeho webu.

Reklama

Doporučované