Hlavní obsah

„Ten zmar je strašný.“ Co prožívají chovatelé, když musí vybít halu plnou kuřat

„Tuto sezonu přišla ptačí chřipka výrazně dřív. Už v srpnu měla Evropa první ohniska.“ Rozhovor se Zdeňkem Mlázovským z Proagra Nymburk.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poté, co se ptačí chřipka dostala i do obvykle dobře zabezpečených velkochovů, zavedly farmy další přísná opatření. Hostem Agendy SZ Byznys byl Zdeněk Mlázovský ze společnosti Proagro Nymburk.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Lidí co nejméně, opatrně větrat a několikastupňová dezinfekce. Všemi těmito kroky se chovatelé drůbeže snaží ochránit stáje a haly před nebezpečnou nákazou ptačí chřipkou.

Jen za poslední dva měsíce evidují veterináři dvacet ohnisek ptačí chřipky, což jsou v přepočtu stovky tisíc vybitých kusů drůbeže.

„Máme obavy, ptačí chřipka je nevyzpytatelná,“ přiznává otevřeně manažer jednoho z největších chovů drůbeže v zemi v pořadu Agenda SZ Byznys. Jejich čtyři farmy se jim zatím podařilo uchránit od nebezpečného viru, ale jsou obezřetní.

Co je ptačí chřipka

  • Influenza drůbeže, známá také jako ptačí chřipka, je virové onemocnění postihující ptáky – jak volně žijící ptáky, tak drůbež, jako například slepice, krůty, kachny a husy. Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří, jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže.

Způsob přenosu ptačí chřipky:

  • K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků.
  • Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři.
  • Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).
  • Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.).
  • Dosud nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Dosud nebyl prokázán přenos nákazy z člověka na člověka.

Zdroj: Státní veterinární správa

„Zavedli jsme přísný režim, tzv. biosecurity, to znamená, že se snažíme omezit pohyb, místo jedné dezinfekční rohože dáváme dvě, měníme obuv, máme dezinfekční rámy, které jsou standardem při vjezdu na farmu, ale zároveň navíc dezinfikujeme kola u aut, která přijíždí do areálu,“ vyjmenovává Zdeněk Mlázovský, místopředseda představenstva nymburské společnosti Proagro v rozhovoru pro SZ Byznys.

Jejich stáje se totiž nacházejí v tzv. okruhu dozoru, to znamená, že veterináři potvrdili ptačí chřipku v jiném chovu jen několik kilometrů od nich. Muset vybít celý chov je podle Zdeňka Mlázovského to nejhorší, co chovatele může potkat.

Proagro Nymburk

  • jeden z největších chovatelů drůbeže v Česku,
  • čítá 700 tisíc nosnic na čtyřech farmách ve středních a severních Čechách a na jižní Moravě,
  • věnuje se také chovu prasat na farmách ve středních a severních Čechách a výrobě organického hnojiva.

„Nejhorší je ten zmar. Máte naskladněná zvířata, věnujete se jim, pipláte je od jednodenních kuřat a pak přijde něco takového a najednou máte prázdnou stáj,“ říká s tím, že pro psychiku lidí je to obrovská zátěž.

„Samozřejmě vás to ovlivní i ekonomicky, protože velkochovy plánují výrobu na pět let dopředu. I proto nám ty desítky tisíc korun navíc za zvýšenou ochranu chovu stojí.“

S ptačí chřipkou nyní bojují všechny evropské státy. Letošní epidemie je s počtem 51 milionů vybitých zvířat nejhorší v historii. První ohniska objevili veterináři už loni v srpnu ve Francii a Německu.

„Dopady na trh? Vejce zdraží o deset až patnáct procent a zřejmě se to projeví i na dovozech, přesná čísla ale zatím nemáme. Česko však ani předtím nebylo v produkci vajec soběstačné, dovozy tvořily asi čtvrtinu prodejů,“ uvedl Zdeněk Mlázovský.

Podle jeho odhadů nedostatek vajec na trhu nehrozí. „Ale druhý extrém – tedy regály nacpané platy s vejci – v českých obchodech také nebude. Složitou situaci očekáváme minimálně ještě v dubnu, potom by měla nákaza podle všech předpokladů ustoupit,“ odhadl pro SZ Byznys.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované