Hlavní obsah

To nejlepší je už pryč. Nejžádanější chaty a chalupy hlásí v létě obsazeno

Foto: Shutterstock

„Kapacit je dost, ale to nejlepší je už pryč.“ Letní dovolená na pronajaté chalupě letos podraží.

Reklama

Češi znovu začali plánovat letní dovolenou. Inzertní portály a agentury, které nabízejí pronájem chat a chalup, potvrzují nejen vyšší poptávku, ale i vyšší ceny.

Článek

Letní turistická sezóna má zatím slibný rozjezd. „Podle statistik z minulého týdne máme 70 procent kapacit naplněných,“ uvedl Petr Vybíral, který provozuje největší portál e-chalupy.cz. Momentálně nabízejí 12 tisíc nemovitostí. Plní se i předprázdninové víkendy.

„Všechny nemovitosti postupně zdražují. Nové objekty, které přidáváme do nabídky, startují hned s cenami o 30 až 40 procent vyššími. Běžná cena za nemovitost na týden je okolo 20 tisíc,“ popsal Petr Vybíral pro SZ Byznys.

„Kapacit je dost, ale to nejlepší je už pryč,“ shrnul současnou situaci jednatel brněnské agentury DDSTour Ondřej Pastrňák. I on vnímá tlak majitelů na zvýšení cen. „Každý rok uzavíráme s majiteli novou smlouvu, zdražení odhaduji zatím na 10 procent zejména s rostoucí cenou elektrické energie,“ říká Pastrňák.

„Kapacita na léto stále ještě je, ale díky zkušenosti z posledních let se rezervace neustále posouvají dříve. Tzn. je určitě lepší si naplánovat léto co možná nejdříve. Čím později, tím logicky bude menší nabídka zvláště těch nejoblíbenějších míst,“ doplňuje také Petr Kotík, zakladatel portálu Amazing Places. Lidé neobjednávají jen stále populární roubenky, ale také glampingové lokality (z angl. glamorous camping, komfortní kempování v přírodě  pozn. red.).

Největší zájem je tradičně o jižní Čechy a jižní Moravu. Stejně oblíbené jsou i Krkonoše nebo Jeseníky.

Takovýto rozjezd překvapil i nás.
Ladislav Veselý, Slevomat

Nabrat nový dech můžou ale po covidové pandemii také města. „Praha po dvou letech přísného půstu čeká výrazné zlepšení, stejně tak i ostatní velká česká města včetně populárního Českého Krumlova nebo např. Olomouce. Tady se určitě budeme bavit v řádech desítek procent vyšší obsazenosti oproti loňskému roku,“ je přesvědčen Petr Kotík.

Pandemie zvedla oblibu také o cestování obytnými vozy a karavany. „Velikonoce jsou vyprodané, květen je zhruba na 50 procentech, červen a červenec se plní každým dnem a brzy budeme mít zhruba 60 až 70 procent kapacity zaplněné. Dostatek volných termínů je prozatím na srpen,“ říká Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO Campiri, online půjčovny těchto typů vozů.

O Češích pak v Campiri na základě aktuálního průzkumu, který provedl Ipsos, vědí, že nejraději vyhledávají právě tuzemskou přírodu a hory, populární zahraniční destinací je pak Nizozemsko.

Místo Chorvatska chalupa s bazénem?

I Slevomat chválí start turistické sezóny. „Jen za duben jsme zhruba o 30 procent výše ve srovnání s rokem 2019, tedy před pandemií. Takovýto rozjezd překvapil i nás,“ říká jeho ředitel Ladislav Veselý.

Podle jeho názoru trend kvůli rostoucí inflaci v Česku i zahraničí, drahým energiím a vysokým cenám pohonných hmot vydrží po celou turistickou sezónu.

„Myslíme si, že až 15 procent dovolenkářů, jezdících do Chorvatska po vlastní ose, bude zvažovat, zda letos nebude preferovat raději Česko, a to právě kvůli zvýšeným nákladům,“ dodal Veselý.

Naproti tomu údaje asociace cestovních kanceláří hlásí, že prodej zájezdů sice přibrzdil v týdnu vypuknutí války na Ukrajině, teď už se vrací do vyšších čísel.

„Některé cestovní kanceláře hlásí objem prodaných zájezdů na stejné úrovni roku 2019. Dosažení 90% úrovně roku 2019 v prodeji zájezdů celkově za letošní rok a trh cestovních kanceláří bychom považovali za velký úspěch,“ říká výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

Věří, že po dvou letech dovolených na vlastních chalupách Češi budou chtít vyrazit k moři. „I proto, že drtivá většina nejoblíbenějších destinací českými turisty již rozvolnila cestovní opatření,“ dodává Kateřina Chaloupková pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované