Hlavní obsah

Tokijská kavárna drezúruje hosty, aby u stolů pracovali. Bude to fungovat?

Foto: Pixabay.com

Zákazníci nesmí opustit kavárnu, dokud nesplní svůj pracovní cíl. Ilustrační foto.

Reklama

Kromě kávy hosté platí i za to, že je personál nutí k práci. V Tokiu vznikla antiprokrastinační kavárna, která motivuje spisovatele, blogery a další k větší soustředěnosti a lepším pracovním výkonům. Zůstat mohou i po zavíračce.

Článek

Kavárna v Tokiu vymyslela řešení, jak umělcům nebo kterýmkoli jiným kavárenským pracujícím zabránit, aby odcházeli od nedokončené práce. Personál se stará o to, aby ani v časové tísni nepolevovali.

Manuscript Writing Cafe v městské části Koendžikita má 10 míst určených pro manga umělce, spisovatele, redaktory a další, kteří se živí psaním a čelí tlaku uzávěrek. Kavárna je samoobslužná a zajišťuje neomezený přísun kávy a čaje. Má to však háček – hosté se nemohou sbalit a odejít, dokud svou práci nedokončí.

Podle agentury Reuters si zákazníci před usazením napíšou své pracovní cíle na celý den. Kromě zaznamenávání času příchodu a odchodu z kavárny musejí také sdělit, zda chtějí své úkoly plnit v mírném, běžném nebo náročném režimu. Personál kavárny pak přizpůsobí systém monitorovacích služeb podle toho, co si zákazníci vyberou.

U návštěvníků, kteří chtějí pracovat v mírném režimu, obsluha pouze zkontroluje při placení, zda mají práci hotovou. Zákazníky s běžným režimem kontroluje každou hodinu. Těm, kteří chtějí pracovat pod ještě intenzivnějším tlakem, stojí za zády zaměstnanec a sleduje jejich práci.

Podle jednoho z pravidel kavárny nesmí zákazníci opustit prostor, dokud nesplní svůj pracovní cíl. Aby je kavárna ještě více motivovala, má také nástěnku, na které jsou uvedena jména všech, kteří odešli, aniž by splnili úkoly pro daný den.

Majitel kavárny Takuja Kawai uvedl, že je tu spíše proto, aby své zákazníky podporoval, než aby je kontroloval. „Kavárna se stala virální na sociálních sítích a lidé říkají, že pravidla jsou děsivá nebo že se cítí, jako by je někdo sledoval zezadu,“ říká rovněž dvaapadesátiletý spisovatel.

„Výsledkem je, že to, o čem si mysleli, že bude trvat den, bylo ve skutečnosti hotové za tři hodiny, nebo úkoly, které obvykle trvají tři hodiny, dokončili za jednu,“ dodal.

Kawai uvedl, že zákazníkům také umožňuje prodloužit si pracovní dobu i po zavírací době, pokud zaplatí kavárně poplatek, který činí přibližně jeden dolar za prvních 30 minut a 2,34 dolaru za každou další hodinu.

Blogerka Emiko Sasakiová agentuře Reuters řekla, že jí kavárna umožňuje pracovat, aniž by se rozptylovala sociálními médii. „Je dobré se soustředit jen na psaní,“ uvedla. Za tři hodiny stihla napsat tři články.

„Nevím, jaká díla by se zde mohla zrodit, ale jsem hrdý na to, že mohu nabídnout svou podporu, aby věci, které se zde píší, mohly být zveřejněny pro celý svět,“ řekl Kawai. Kavárnu těžce zasáhla pandemie koronaviru, ale její majitel doufá, že jí nový formát pomůže.

Anketa

Myslíte si, že tento gastronomický koncept bude v Japonsku úspěšný?
Ano.
87,4 %
Ne.
12,6 %
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Reklama

Doporučované