Hlavní obsah

Trik na účet státu? Dodavatelé zdražují energie a čekají na peníze od státu

Ilustrační fotografie.

Reklama

U zastropování cen energií se objevují první pochybnosti, zda opatření proti drahým energiím nelze zneužít. Někteří dodavatelé těsně před účinností státní pomoci skokově zdražili a regulátor varuje před jednostrannou změnou cen.

Článek

Poté, co stát na začátku září oznámil zastropování cen energií na 6 050 Kč za MWh, zvedli někteří obchodníci výrazně ceny, a to o více než 100 procent.

Například dodavatel energií LAMA energy od poslední změny ceníku od 25. října zdražil silovou elektřinu v jednom ze svých produktů z 6 240 Kč na 13 450 Kč za MWh. Jiný ze svých ceníků společnost navyšuje z 6 750 Kč na 14 450 Kč za MWh.

LAMA energy je součástí skupiny LAMA ENERGY GROUP, jejíž dceřinou společností je také dodavatel energií Gas international, který s platností rovněž 25. října zvyšuje ceny dodané elektřiny na 14 450 Kč za MWh z původních 6 750 Kč, což je skok o 114 procent.

Právě načasování změny vzbuzuje pochybnosti, zda zastropování cen energií nelze využít k zisku na úkor státu. Dodavatel skokově zvedne cenu vysoko nad stanovený strop a ví, že rozdíl mu doplatí stát. Zákazník tak platí maximum do stropu a dodavatel inkasuje vysokou cenu, na kterou se mu ve výsledku složí státní pokladna a koncový odběratel.

Že by za zvýšením cen stálo právě zastropování, však společnost kategoricky odmítá. „LAMA energy byla nucena přistoupit ke zvýšení cen pro odběratele, a to dlouho před včerejším rozhodnutím vlády o zastropování cen,“ říká Andrej Čírtek, mediální zástupce dodavatele LAMA energy s tím, že pro zákazníky s fixací se nic nemění.

Přestože vláda schválila konečnou podobu zastropování cen v pondělí, svůj záměr a výši stropu veřejnosti oznámila již na začátku září. Někteří odběratelé a už i úřady však upozorňují, že nejeden dodavatel opatření zneužívá a těsně předtím, než by měl zákazníkům promítnout slevu do záloh, jim zvyšuje ceny.

„Pro odběratele se nemusí nic změnit, nicméně další zatěžování státního rozpočtu, které být vlastně nemusí, není úplně férové jednání,“ komentuje aktuální situaci na trhu energií Jan Béreš, energetický analytik z Ušetřeno.cz.

Podle vyjádření LAMA energy dodavatele ke zvýšení cen přiměly turbulentní změny na evropském trhu. „Protože změna obchodních podmínek a ceníků je formalizovaný proces zabírající několik týdnů, byla LAMA energy s ohledem na tržní situaci a predikci dalšího vývoje nucena takové rozhodnutí učinit již na počátku září,“ vysvětluje Čírtek.

Ke zvýšení cen, o kterém jsme se museli rozhodnout dávno před včerejším vládním zastropováním, jsme přistoupili nikoliv kvůli zvýšení zisků, ale abychom zůstali stabilním spolehlivým dodavatelem.
Andrej Čírtek, mediální zástupce LAMA energy

Detaily své nákupní strategie společnost nesděluje, ale dodávku energií pro své zákazníky prý zajištěnou má. „LAMA energy nakupuje energie podobně jako jiní dodavatelé kombinací na spotovém trhu a dlouhodobých kontraktů,“ popisuje Čírtek.

O změně ceníků prý společnost rozhodla již na začátku minulého měsíce, nezávisle na záměru vlády dát cenám strop. Standardně podle Čírtka trvá řadu týdnů, než ke změně ceníků dojde. „Ke zvýšení cen, o kterém jsme se museli rozhodnout dávno před včerejším vládním zastropováním, jsme přistoupili nikoliv kvůli zvýšení zisků, ale abychom zůstali stabilním spolehlivým dodavatelem,“ upřesnil.

Lidé, kterým se skokové zdražení nelíbí, mnoho způsobů řešení nemají. „Lidé mohou do 16. října vypovědět smlouvu a odejít. Ze zákona ani neexistuje jiná obrana,“ říká mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

Podle Béreše se však někteří dodavatelé dopouštějí i toho, že převádějí své zákazníky na tzv. spotové ceny, přestože jim smlouva měla garantovat fixovanou cenu na dobu určitou.

Právě spotové tarify, které jsou navázány na okamžité burzovní ceny energií, by mohly v příštím roce znamenat zátěž pro státní rozpočet, neboť dodavatelé do těchto kontraktů nakupují energie za vysoké ceny na denním trhu.

V minulosti převáděla z fixovaných produktů na spotové ceníky již padlá společnost Bohemia Enegy nebo společnost Armex Energy, která má na spotových produktech podstatnou část svého zákaznického portfolia, jež tvoří přes 50 tisíc odběrných míst. Mediální zástupce dodavatele David Otoupalík sdělil, že k žádným podobným změnám v současnosti nedochází.

Pokud by se prokázalo, že dodavatelé pomoci státu zneužívají, věcí se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude zabývat ERÚ. „Rozhodné období bude 7. září 2022, kdy vláda poprvé oznámila, že zastropuje ceny a v jaké výši. Takhle si myslím, že je to fér,“ uvedl Stanjura na čtvrteční tiskové konferenci.

Před jednostranným převáděním zákazníků na spotové produkty dlouhodobě varuje ERÚ. Podle něj totiž může jít o nekalou obchodní praktiku. „Kontroluje se to, ale ve většině případů to může trvat jednotky měsíců. Jediné, co může spotřebitel rychle udělat, je namítnout neúčinnost, pokud je převeden v rozporu se smlouvou,“ říká Kebort.

Pokud obchodník nedostojí svým závazkům a zákazníka převede na spot v rozporu se smlouvou, v takovém případě by šlo o změnu neplatnou. Podle Keborta to ale nelze zobecnit na všechny dodavatele, neboť každý z nich má odlišné smlouvy.

Reklama

Doporučované