Hlavní obsah

Twitter a Meta dostaly v Rusku pokutu za nemazání zakázaného obsahu

Foto: Profimedia.cz

Společnost Twitter má v Rusku již delší dobu problémy s úřady

Reklama

Americké internetové firmy Twitter a Meta dostaly v Rusku pokutu celkem 23 milionů rublů (zhruba sedm milionů Kč) za to, že ze svých sociálních sítí neodstraňují zakázaný obsah.

Článek

Ruský úřad Roskomnadzor, který má na starosti dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a masmédii, a do jehož kompetence spadá i cenzura, oznámil, že Twitter dostal pokutu deset milionů rublů (tři miliony Kč), Meta 13 milionů rublů (čtyři miliony Kč). Meta je mateřským podnikem sociální sítě Facebook. Nejnovější pokuty jsou zatím poslední v řadě podobných sankcí, k nimž ruské soudy přistupují, když penalizují zahraniční technologické firmy, uvedla agentura Reuters.

Ruské úřady začaly v březnu zpomalovat rychlost twitteru jako trest za to, že firma ze své sítě v Rusku neodstraňuje příspěvky s dětskou pornografií, informacemi o užívání drog či s návody, které mladým lidem radí, jak spáchat sebevraždu, upozornil cenzurní úřad. Twitter opakovaně tvrdí, že nedovoluje na své síti propagaci nezákonného jednání.

Agentura RIA Novosti také uvedla, že byl na serveru YouTube zablokován kanál ruské státem podporované zpravodajské stanice RT. Jde o kanál RT DE, který byl zablokován hned první den, kdy začal fungovat.

Ruské úřady v září pohrozily, že YouTube zablokují. Kreml tehdy vyhlásil nulovou toleranci vůči YouTube, čímž reagoval na fakt, že YouTube ze své platformy odstranil kanály RT v němčině. Zdůvodnil to tím, že porušovaly jeho politiku zákazu dezinformací o covidu-19.

Reklama

Doporučované