Hlavní obsah

Tyhle primky jste ještě neviděli. Firma ukázala nový Orlík

Generální ředitelka společnosti ELTON hodinářská představila pro Ženský byznys Seznam Zpráv nejnovější hodinky, jde zatím o prototyp.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Firma ELTON hodinářská loni pětinásobně zvýšila prodej hodinek s podílem drahých kovů. „Doba tomu nahrává, lidé rádi investují,“ vysvětluje úspěch generální ředitelka Renata Červenák Nývltová, která firmě šéfuje jeden rok.

Článek

Lidé chtějí podle ředitelky slavné hodinářské firmy uložit peníze do něčeho, co neztratí hodnotu. Kromě drahých kovů tak mají rádi limitované edice. Takové hodinky vyrábějí v Novém Městě nad Metují v počtech padesát až sto kusů.

Loni jsme ke konci roku představili hodinky Mig 15 a vyprodané byly za čtyři dny.
Renata Červenák Nývltová, generální ředitelka, Elton hodinářská

„V poslední době jdou velice rychle do prodeje. Loni jsme ke konci roku představili hodinky Mig 15 a vyprodané byly za čtyři dny. Hodinky Orlík v titanu byly pryč taky asi za týden. Limitované edice jsou opravdu hodně žádané,“ říká ředitelka, která je vůbec první ženou v čele firmy v její více než sedmdesátileté historii.

ELTON hodinářská, a. s. – České hodinky PRIM

Funguje od roku 1949. První hodinky z Nového Města nad Metují měly název Spartak, ostatní již nesly jméno PRIM.

Jedním z nejpopulárnějších modelů se staly v roce 1965 hodinky Orlík určené armádním potápěčům. Raritou byly například hodiny pro zdravotní sestry s pulsometrickou stupnicí k odečítání tepu. V roce 1971 pokořil František Venclovský s modelem Sport na ruce kanál La Manche a Richard Konkolski s nimi obeplul zeměkouli.

Jako jedna z mála hodinářských firem na světě hodinky osazuje vlastními mechanickými strojky. Většina z více než 140 součástek se vyrábí přímo ve vlastních prostorách společnosti v Novém Městě nad Metují.

Dokládá to prý i „šílenství“, které se občas okolo PRIMek točí. Například kolem zmíněného modelu Mig 15. „Tím, jak byly rychle vyprodané, tak už koncem roku a začátkem letošního jsme sledovali různé spekulace na trhu, že se přeprodávalo umístění v pořadníku na listině čekatelů. Jestliže ty hodinky prodáváme za 129 tisíc, tak už se tímto způsobem dají překoupit za 150 tisíc a určitě časem půjdou výš,“ dokládá příklad ředitelka a přiznává, že sama má doma troje nové PRIMky a čtyři starší modely.

Bikolorové hodinky, tedy dvoubarevné s nerezovým pouzdrem, ale zlatou obroučkou a zlatou korunkou, přijdou na 150 až 200 tisíc. „Celé zlaté se prodávají od 400 tisíc do půl milionu korun,“ říká o cenách hodinek Renata Červenák Nývltová a v ruce drží nejnovější kousek, který připravují pro rok 2022.

Jde o model Orlík v titanu s černěnou obroučkou. Na korunce má lipový list a na závaží ve strojku lipovou ratolest. „Hodinky jsou situované do státních barev, modrá vteřinovka, červený nápis Orlík, bílé indexy na černém podkladu. Jsou úplně nové, včera jsem je vzala z montáže, abych vám je mohla ukázat,“ usmívá se generální ředitelka firmy, která o značku PRIM v minulosti bojovala u soudu.

Spor o značku PRIM

Hodinky PRIM dnes na českém trhu prodávají dvě společnosti. Nástupce původního výrobce, firma ELTON hodinářská, vyrábí náramkové hodinky PRIM přímo ve vlastní manufaktuře v Novém Městě nad Metují. Hodinářská tradice ve východních Čechách sahá až do roku 1949.

Společnost MPM-Quality se sídlem ve Frýdku-Místku hodinky montuje z dovezených dílů. Okolnosti prodeje ochranných známek a jejich užívání jsou předmětem letitých soudních sporů. Zatím bez konečného výsledku.

Zdroj: ELTON hodinářská, a. s.

„Je to určitě zatím prototyp, ještě na nich bude docházet k nějakým úpravám. Do prodeje půjdou koncem dubna, začátkem května,“ upřesňuje pro SZ Byznys. Cenově se má nový model pohybovat kolem 80, 90 tisíc korun, tak jako jiné modely Orlík.

Edice patří mužské populaci

Každý rok chce ELTON hodinářská představit čtyři nové edice, tři pro muže a jednu pro ženy. „Hodinky jsou víc doménou mužů, je to většinou jediný přiznaný šperk, který muž nosí. Dámy si většinou samy hodinky nekupují, alespoň ne ty dražší,“ vysvětluje „nepoměr“ žena, která dříve pracovala na nejvyšších pozicích v České zbrojovce Uherský Brod, dále v dnešní CZ Loko nebo Škodě Transportation a v minulosti vrcholově sportovala.

Reklama

Doporučované