Hlavní obsah

Přiveze jídlo, nabídne marihuanu. Uber Eats vylepšil svou nabídku

V Kanadě je užívání marihuany legální od roku 2018, zákony se ale v jednotlivých provinciích liší. Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Ontaria si budou moci přes Uber Eats objednat marihuanu. Kvůli zákazu rozvozu konopných výrobků si ale budou muset pro svou „zásilku“ dojít osobně. Kanadský konopný průmysl má hodnotu kolem čtyř miliard dolarů.

Článek

Firma Uber se chce svézt na vlně úspěchu konopného průmyslu. První krůčky společnost podniká v Kanadě – ve které je užívání marihuany legální od roku 2018 – konkrétně v Ontariu. Tamní obyvatelé si teď mohou prostřednictvím platformy Uber Eats objednávat, kromě jídla, i konopné produkty.

Aby si zákazníci mohli svou objednávku „vychutnat“, musejí si pro ni ale osobně dojít. I když je totiž v Kanadě užívání marihuany legální, rozvoz konopných výrobků už přípustný není, informoval server BBC.

Čtyři miliardy v konopí

Uber zatím spolupracuje pouze se sítí obchodů Tokyo Smoke. Jejich produkty si zákazníci mohou objednat prostřednictvím aplikace a do hodiny si je vyzvednout na jednom z 50 míst řetězce v Ontariu. Uber se tak v Kanadě rozhodl těžit především z toho, že finanční instituce a poskytovatelé platebních služeb mohou legálně přijímat transakce s marihuanou.

Z pohledu spotřebitele budou platby za produkty fungovat stejně, ať už si objednají misku polévky ramen nebo vaporizační pero, s platebními údaji uloženými ve svém profilu, řekla pro Forbes mluvčí společnosti.

Kanadský konopný trh má podle Forbesu hodnotu kolem čtyř miliard dolarů, v přepočtu jde zhruba o 90 miliard korun.

Uber si je příležitosti vědom a sleduje i vývoj konopné situace ve Spojených státech. Dara Khosrowshahi, generální ředitel Uber Technologies, během rozhovoru pro CNBC v dubnu řekl, že společnost čeká na federální legalizaci, aby mohla vstoupit na americký trh. „Až do hry vstoupí federální zákony a cesta pro konopí bude volná, rozhodně se na to podíváme,“ řekl Khosrowshahi.

Uber sleduje vývoj v dalších státech

A „cesta pro konopí“ se možná brzy opravdu otevře. Alespoň o to se snaží republikánská kongresmanka Nancy Mace, která minulý týden představila návrh zákona o ukončení federální konopné prohibice.

Uber tak bude mít možná brzy šanci spustit rozvoz konopných produktů i ve Spojených státech, kde je momentálně užívání marihuany dospělými lidmi legální v 18 státech. Ve 36 státech je pak možné užívat marihuanu ze zdravotních důvodů.

Lola Kassim, generální ředitelka Uber Eats Canada, uvedla, že partnerství je o nabízení „bezpečných a pohodlných možností pro lidi v Ontariu k nákupu legálního konopí“. Podle společnosti BDSA, která se zabývá údaji o konopí, představuje nelegální trh s marihuanou asi 40 procent veškerého prodeje konopí v zemi.

Podle mluvčího Uberu není momentálně jisté, zda společnost rozšíří svůj online objednávkový program po celé Kanadě a případně i ve Spojených státech.

„Z partnerství v Ontariu se učíme pečlivě sledovat předpisy a příležitosti na jednotlivých trzích. I nadále budeme zkoumat příležitosti u obchodníků z jiných regionů. Vše ale závisí na vývoji místních a federálních zákonů,“ řekl tiskový mluvčí Uberu pro Forbes.

Reklama

Doporučované