Hlavní obsah

Účet za pád Bohemia Energy: Obce a školy bude stát miliardy, nejvíc Prahu

Foto: Shutterstock

Praha měla s Bohemia Energy smlouvy za 312 milionů korun, zatímco končící firma Lumius dodávala energie Pražskému hradu. Ilustrační foto.

Reklama

Smlouvy za 1,09 miliardy korun měly s končícím dodavatelem Bohemia Energy uzavřené české obce, města či školy. Od cen dodavatelů poslední instance je zachraňuje Amper Market, ale jen do příštího roku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

České školy, sociální zařízení, města a obce měly s končící skupinou alternativních dodavatelů Bohemia Energy uzavřenou téměř tisícovku smluv na dodávky energií. Jejich celková hodnota podle Hlídače státu byla 1,09 miliardy korun.

Ukončení dodávek, k němuž došlo 14. října u elektřiny a 17. října v případě plynu, bude kraje a obce stát miliardy korun. V současnosti se navíc v jejich rozpočtech provádějí škrty a o to pro ně bude zdražení energií větší ránou.

Většina smluv byla psána na dceřinou společnost Amper Market. Skupina Bohemia Energy spolupracovala s holdingem Amper Holding, jehož zakladatel Jan Palaščák v roce 2018 prodal společnost Amper Market firmě Europe Easy Energy, a zařadil tak firmu do skupiny manželů Písaříkových.

Amper Market je jediným dodavatelem, který i po ukončení činnosti skupiny stále zajišťuje dodávky. Firma dodává energie hlavně školám, úřadům a nemocnicím. Podle majitele Bohemia Energy Jiřího Písaříka je však Amper Market ztrátový a příští rok také ukončí činnost. Do té doby svým závazkům prý dostojí.

Menší část smluv pak například byla psána na společnost Energie ČS, odkud odebírají energie Česká pošta či Akademie věd České republiky. Energie ČS však byla s koncem Bohemia Energy převedena pod Amper Market.

Konec skupiny tak značně ovlivní české školství. Dodávky energií se týkaly i Školního zemědělského podniku Lány patřícího k České zemědělské univerzitě (ČZÚ), který má uzavřenou smlouvu s Amper Marketem do konce tohoto roku.

„V podstatě se nás konec Bohemia Energy dotkl jen zčásti, kdy v říjnu byl uzavřen dodatek smlouvy ještě s Amper Marketem a tam se již projevilo navýšení ceny, které v této době panuje u všech dodavatelů energií,“ říká mluvčí ČZÚ Karla Mráčková.

Městu se tak paradoxně vymstilo důsledné soutěžení dodávek energií. V přepočtu na počet obyvatel ovšem čísla Prahy nejsou hrozivá.
Hlídač státu

Zdražení energií se však ČZÚ dotkly už letos, kdy ceny stouply z 1 290 korun za MWh na říjnových 2 779 korun za MWh. Od nového roku však přechází k novému dodavateli. „Bude docházet k dennímu nákupu energií podle skutečných cen na burze, tak to bylo plánováno i s firmou Amper Market, dokud se ceny nezastaví,“ sdělila mluvčí ČZÚ Mráčková.

Nejvíce postiženým městem je Praha. Podle Hlídače státu celková hodnota smluv přesahuje 312 milionů korun. „Městu se tak paradoxně vymstilo důsledné soutěžení dodávek energií. V přepočtu na počet obyvatel ovšem čísla Prahy nejsou hrozivá,“ uvedl Hlídač státu.

Kromě hlavního města na tom co do počtu a hodnoty smluv byla také další velká města jako Brno a Plzeň. Brno mělo smlouvy s Bohemia Energy za 172,4 milionu korun, Plzeň za 131,3 milionu korun.

Naopak obce v Pardubickém či Jihočeském kraji se podobné situaci vyhnuly díky silné pozici ostatních dodavatelů.

Situace dopadla hlavně na menší obce, jako jsou Hořovice (smlouvy v hodnotě 18,7 milionu korun) či Kroměříž (44,3 milionu korun), které s Bohemia Energy vysoutěžily největší počet smluv.

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost k 13. říjnu 2021, následně přestala dodávat i elektřinu a plyn svým klientům na více než 900 tisíci odběrných míst. Většina jejích klientů, kteří neměli smlouvu s Amper Marketem, spadlo k tzv. dodavatelům poslední instance (DPI). Těm však zákon ukládá postarat se o odběratele s roční spotřebou do 630 MWh. Velkoodběratelé, mezi které patří především průmyslníci a zemědělci, si tak museli nového dodavatele najít obratem.

Stejně dopadly i domácnosti a firmy, které odebíraly energie od končících dodavatelů Kolibřík Energie, Ray Energy a společnosti Lumius, která klientům na podzim oznámila „restrukturalizaci portfolia“.

Lumius měl stovku institucionálních klientů na severní Moravě, v České Lípě a dodával i Pražskému hradu. Zajišťoval dodávky také školám, divadlům či dopravním podnikům v Ostravě a Opavě. Hodnotu smluv u Lumiusu však zatím nelze vyčíslit, neboť společnost s klienty situaci řeší individuálně.

Reklama

Doporučované