Hlavní obsah

Uhlobaron Pavel Tykač věří Monetě, navýšil v ní svůj podíl

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Majitel energetické skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač.

Reklama

aktualizováno •

Jakkoli to z výpisu akcionářů vypadá, že miliardář Pavel Tykač stahuje svou investici do banky Moneta, opak je pravdou. Svůj podíl navyšuje přes obchodní partnery.

Článek

Uhlobaron Pavel Tykač opticky snížil svůj podíl v bance Moneta. A to nedlouho před konáním valné hromady banky, kde se bude rozhodovat o spojení s finančními firmami skupiny PPF. Podle údajů, které k 13. prosinci Moneta poskytla, se snížil podíl Tykačovy firmy Manecomte Limited z 5,19 na 2,57 %, tedy o 2,62 procentního bodu.

Jak ale SZ Byznys potvrdil jeho mluvčí Jan Chudomel, majitel energetické skupiny Sev.en Energy svůj podíl v bance Monetě de facto navýšil. Společnost Manecomte kontroluje přibližně šest procent akcií banky Moneta,“ sdělil.

Ještě v říjnu přitom Tykač vlastnil přes Manecomte Ltd podíl 5,19 procenta. Navyšování podílu se tak děje přes obchodní partnery. Jedním z nich může být Banka Creditas. Ta se mezi Monetou zveřejňovanými akcionáři, objevila s třemi procentním podílem ve stejné době, kdy se oficiální Tykačův podíl snížil. V září přitom vlastnila podle dobře informovaného zdroje SZ Byznys necelé jedno procento.

Banka Creditas nenakoupila na vlastní knihu podíl v Moneta Money Bank. Jedná se o klientské operace.
Lucie Brunclíková, mluvčí Banky Creditas

Creditas ústy své mluvčí Lucie Brunclíkové informaci, že drží akcie pro Pavla Tykače, nepotvrdila, ale ani nepopřela. „Banka Creditas nenakoupila na vlastní knihu podíl v Moneta Money Bank. Jedná se o klientské operace,“ uvedla Brunclíková.

Pavel Tykač letos začal svůj podíl v Monetě navyšovat a netají se tím, že je pro něj Moneta zajímavá investice. V rozhovoru pro SZ Byznys prohlásil, že by se se svým podílem „rád časem dostal někam k dvaceti procentům“.

Tykačovým motivem je vznik „silné české banky, která má financovat silný český průmysl“, a s transakcí PPF/Moneta to podle něho nesouvisí. Na otázku, zda by hlasoval pro spojení se skupinou Air Bank, nicméně odpověděl: „Asi ano. Pokud by to jenom trochu dávalo smysl, tak ano. Mně se idea spojení s Air Bank líbí, samozřejmě by záleželo na konkrétních podmínkách.“

Podle mluvčího Jana Chudomela je Tykač finančním investorem, nikoliv strategickým, na chod či směrování Monety nemá žádný vliv. „Investice do akcií Moneta Money Bank je výrazem podpory projektu vzniku velké moderní české banky. Pavel Tykač je přesvědčen o správnosti a smysluplnosti takového směrování,“ doplnil Chudomel.

Reklama

Doporučované