Hlavní obsah

V Roztokách dávají světu vynálezy, které významně šetří spotřebu elektřiny

Evropské inovační centrum Eaton v Roztokách u Prahy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropské inovační centrum Eaton v Roztokách u Prahy vyvíjí technologie, které mají ušetřit spotřebu elektrické energie. Jako jedno z šesti inovačních center firmy na světě a jediné v Evropě. Za 10 let existence vlastní 14 patentů.

Článek

V inovačním centru v Roztokách u Prahy stavějí na tom, že stále víc lidí a firem směřuje k obnovitelným zdrojům a způsobům, jak zlevňovat výrobu.

„Každá uspořená kilowatthodina je velmi znát. Doba si žádá poněkud razantnější vývoj ve smyslu větších revolucí. Pokud bychom například přešli při využití fotovoltaiky čistě na stejnosměrný proud, ušetříme výrazně víc, než jsme schopni vymyslet v oblasti střídavého proudu. Energii, kterou tak dostaneme ze slunce, využijeme minimálně o 10, 15 procent lépe,“ popisuje Luděk Janík, ředitel Evropského inovačního centra Eaton (EEIC) jednu z oblastí, které se v Roztokách věnují.

„V dnešní době existují ztráty při převodu stejnosměrného na střídavé napětí a zpátky, takže to je ta část, které bychom se rádi zbavili. U takových žroutů energie, jako jsou pračky nebo sušičky, se bavíme ročně o čtvrtině ušetřené energie,“ doplňuje oblast výzkumu, která přináší úspory nejen firmám, ale i domácnostem.

„Pěkným příkladem úspor energií mohou být naše nepřerušitelné zdroje napájení, nebo-li UPS. Naše společnost prodává nejefektivnější zařízení tohoto typu na světě s účinností 98,7 procenta, což pro velká datacentra znamená úspory v řádu stovek tisíc dolarů měsíčně,“ uvádí šéf centra.

Klíčoví jsou výrobci aut

Zásadní proměnou prochází automobilový průmysl, právě odtud jsou největší klienti inovačního centra. 170 odborníků pracuje mimo jiné na projektech zabývajících se úsporou paliva.

„Například s tímto osmisetvoltovým frekvenčním měničem, který je na silikon karbidové technologii, jednoduše dojedete s vaším elektromobilem dále. A přinese energetickou úsporu, v tomto případě až o čtyři procenta,“ říká nad jedním z českých vynálezů Petr Liškář, inženýr z EEIC.

„Výhoda je, že nebudete muset trávit tolik času u dobíjecí stanice nebo nebudete muset kupovat tolik vodíku. Produkty s podobnou technologií už jsou v praxi, ale tohle je zatím prototyp, kterým ze stejně velké krabičky dostaneme daleko vyšší výkon a v kombinaci s chladicím okruhem to přinese ještě další procenta úspory,“ vypočítává výhody oproti předchozí technologii vynálezce z evropského inovačního centra.

O společnosti Eaton

Globální společnost zabývající se inteligentním řízením energie pomáhá zákazníkům hospodařit s energií a hledat úsporná řešení.

Byla založena v roce 1911 primárně pro automobilový průmysl a téměř 100 let je kótována na newyorské burze. V roce 2021 dosáhla tržeb ve výši 19,6 miliardy USD a funguje ve více než 170 zemích.

Petr Liškář aktuálně pracuje na zlepšováku týkajícím se leteckých motorů. „Je to elektrifikovaná pohonná jednotka pro kolmo startující letouny. I v případě, že by jednotlivé dílčí komponenty motoru nefungovaly správně, nebo došlo k jejich poškození, tak by to nemělo mít dopad na celou jednotku. Měla by si s tím dokázat poradit a nepřestat se točit,“ vysvětluje Petr Liškář pro SZ Byznys, na čem právě pracuje. Prototyp má představit příští léto.

Patenty a vynálezy, které Češi dávají světu

A bude to podle něj opět český unikát pro celý svět. Centrum si zakládá na tom, že se na projektech podílejí české firmy, tuzemští dodavatelé a české univerzity.

Centrum se podílí na významných inovačních projektech Evropské unie i české vlády. Spolupracuje s Českým vysokým učením technickým, Západočeskou univerzitou v Plzni, Vysokým učením technickým v Brně, Vysokou školou chemickou v Praze a Vysokou školou báňskou na Technické univerzitě v Ostravě.

Evropské inovační centru Eaton

Vzniklo v roce 2012. V Roztokách u Prahy je jediné evropské centrum a jedno ze 6 EEIC společnosti na světě.

Jako součást globální skupiny Corporate Research and Technology hraje zásadní roli ve výzkumu a vývoji společnosti.

Týmy se specializují na elektrotechniku a strojírenství a podporují zákazníky v celé Evropě, na Středním východě a v Africe.

Specifické oblasti zaměření zahrnují hnací ústrojí vozidel, průmyslovou automatizaci, distribuci energie, přeměnu energie, elektroniku a IT.

Spolupracuje s řadou vládních, průmyslových a akademických partnerů.

Vzniklo v roce 2012 a hned o rok později přihlásilo svůj první patent z oblasti řešení pro automobilový průmysl. Za deset let podalo žádost o udělení 60 patentů, 14 z nich už obdrželo. Jsou mezi nimi třeba jističe neobsahující skleníkový plyn SF6, jističe nové generace, stejnosměrné mikro sítě, pokročilé systémy ventilových rozvodů pro spalovací motory, dekompresní motorové brzdy a elektrifikace vozidel.

Ze stávajících 170 zaměstnanců plánuje do roku 2025 zvýšit jejich počet na 275. Jejich hlavním úkolem bude práce na projektech, které jsou důležité pro udržitelnost a přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.

„Kdybych to měl zjednodušit, tak největším trendem je snižování uhlíkové stopy. Naši zákazníci, automobiloví výrobci, všechno přepočítávají na gramy CO2. To znamená, že v momentě, kdy se bavíme o nové technologii, novém ventilovém rozvodu, tak ta úspora u nové technologie, kterou vyvíjíme, se vyčísluje v gramech. My jako dodavatel jsme schopni CO2 snížit o gramy nebo jejich desetiny,“ vysvětluje Luboš Tomiška z Evropského inovačního centra Eaton.

Reklama

Doporučované