Hlavní obsah

V sídle Xixoio zasahovala policie

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Většinový akcionář společnosti Xixoio Richard Watzke.

Reklama

aktualizováno •

Do sídla technologické společnosti Xixoio v Praze 8 dorazila policie. Prohledávala kanceláře firmy nabízející investice do digitálních tokenů. Policisté zároveň přišli přímo za představiteli firmy.

Článek

Policie prohledávala kanceláře společnosti Xixoio nabízející investice do digitálních tokenů. Informaci o zásahu ověřila redakce SZ Byznys přímo v sídle společnosti v Praze 8. Bez dalších podrobností policisté na místě potvrdili, že tam provádějí úkony v trestním řízení. Redakci se zároveň podařilo zjistit, že policie dorazila za představiteli firmy.

„Mohu pouze v obecné rovině uvést, že Národní centrála proti organizovanému zločinu dnešního dne provádí úkony trestního řízení,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej na otázku, zda se zásah týká společnosti Xixoio.

Většinový akcionář a šéf Xixoio Richard Watzke má vypnutý telefon. Na e-mailový dotaz ohledně zásahu dosud neodpověděl. Telefony mají vypnuté také další představitelé firmy. Redakci SZ Byznys se podařilo zastihnout pouze člena dozorčí rady a menšinového akcionáře firmy Jiřího Machalického.

„Policisté za mnou přišli, měli nějaké otázky, vyžádali si nějaké dokumenty, ale netuším proč. Z jejich otázek bylo patrné, že mají ve věci chaos, například si mysleli, že obchodujeme s kryptoměnami,“ řekl pro SZ Byznys Machalický.

Cílem Xixoio je vytvoření digitálního systému, kam si firmy budou chodit pro nový kapitál. Má to být alternativa vůči tradičnímu financování například prostřednictvím bank nebo dluhopisů. Na rozvoj systému nyní start-up shání peníze, a to od drobných klientů prostřednictvím prodeje tokenů. To je digitální obdoba dluhopisů. V produktových podmínkách svého tokenu Xixoio mimo jiné uvádí, že klienti nemají jakýkoliv nárok na vrácení peněz.

Zásah policie přichází pro Xixoio v citlivé době. „Jsme tři měsíce před dokončením licencí včetně burzy a jakákoliv panika by byla velmi nebezpečná,“ poznamenal Machalický z dozorčí rady Xixoio.

Česká národní banka a Ministerstvo financí vydaly již minulý rok obecné varování před neuváženými investicemi do tokenů. ČNB zároveň doplnila, že investování do virtuálních tokenů nepodléhá jejímu dohledu.

Xixoio na sebe upoutalo před rokem pozornost masivní reklamní kampaní. Snažilo se upoutat pozornost lidí a přilákat je k investicím do svých tokenů. Redakce SZ Byznys již tehdy upozorňovala, že například obchodní podmínky firmy jsou psané v neprospěch klientů.

Doplnili jsme další informace o Xixoio. Za přispění Ondřeje Koutníka.

Reklama

Doporučované