Hlavní obsah

Ptačí chřipka kosí chovy. Cena vajec půjde nahoru

Foto: ČTK

Místo zlevnění mohou vejce po Vánocích opět zdražovat, tvrdí chovatelé. Na vině je ptačí chřipka. Ilustrační snímek.

Reklama

Ptačí chřipka zdecimovala celý velkochov na západě Čech. Podle drůbežářů hrozí další zdražování vajec na pultech českých obchodů.

Článek

Vejce jsou po cukru druhou nejrychleji zdražující potravinářskou komoditou loňského roku. Za rok se jejich cena zvýšila téměř o devadesát procent – z 26 korun na 49 korun za balení deseti kusů. Bohužel nejnovější vývoj ptačí chřipky nedává podle chovatelů moc nadějí, že se cenovky v bližších měsících uklidní.

Nákaza se rozšířila do dalších částí velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku a bude nutné zlikvidovat všech téměř 750 tisíc nosnic ve třech samostatných halách, uvedla Státní veterinární správa.

Kromě toho, že bude likvidace takového množství velmi náročná, představuje počet nosnic poměrně velký podíl všech nosnic v Česku a výpadek bude na trhu znát. Může se teoreticky vykrývat dovozy, jenomže i v zahraničí je nosnic kvůli nemoci nedostatek.

Výpadek český trh určitě pocítí. Co to udělá s cenou na pultech, vám neřeknu, obchodní strategii řetězců nechci komentovat. Každopádně ceny od nás dodavatelů se navýší vzhledem k nedostatku vajec v celé Evropě.
Zdeněk Mlázovský, místopředseda představenstva ProAgro Nymburk.

„Je to už citelný výpadek, který představuje zhruba 15 procent tuzemské produkce,“ řekla SZ Byznys předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. „Nevím, jak rychle se seženou nové kuřice. Optimistický předpoklad je, že výpadek bude trvat dva měsíce, realisticky to může trvat půl roku i déle. Cena vajec se proto zřejmě bude dál zvyšovat,“ odhaduje.

Podle Zdeňka Mlázovského, místopředsedy představenstva společnosti ProAgro Nymburk, dojde minimálně ke zvýšení ceny vajec od producentů. Otázkou je, jak se k tomu postaví obchodní řetězce.

„Výpadek český trh určitě pocítí. Co to udělá s cenou na pultech, vám neřeknu, obchodní strategii řetězců nechci komentovat. Každopádně ceny od nás dodavatelů se navýší vzhledem k nedostatku vajec v celé Evropě,“ řekl Mlázovský. ProAgro Nymburk patří do skupiny Tekro, která je největším producentem vajec a obchodníkem s nimi v Česku.

O kolik se ceny vajíček zvýší, je podle Mlázovského složité predikovat, protože cena se odvíjí od poptávky v Česku, ale i na trhu Evropské unie. Zemědělec ještě na konci roku předpokládal, že vejce začnou po Novém roce zlevňovat, protože jako obvykle opadne zvýšený zájem podpořený vánočními svátky.

Ceny vajec se podle tuzemského zastoupení diskontního řetězce Lidl mírně zvyšovaly už v polovině prosince, kdy situace v tuzemsku nebyla tak vážná. Aktuální vyjádření zjišťujeme.

Je však důležité dodat, že ptačí chřipka nebyla jediným důvodem nárůstu ceny vajec. „Ptačí chřipka je jedním z faktorů, které přispívají k rostoucí ceně vajec, další jsou zvyšující se ceny energií či krmiv a také vysoká poptávka v předvánočním období,“ uvedl v prosinci mluvčí společnosti Tesco Michal Kuzmiak.

Česko potřebuje dovézt dvakrát víc

Česko není na vejcích soběstačné, zhruba 14 procent jich dováží ze zahraničí. Evropská unie měla dle Eurostatu loni mírný nadbytek, vyprodukovala 102 procent své spotřeby. V posledních měsících se však vybíjely chovy v několika zemích, především ve Francii, Maďarsku, Itálii a Německu. Pro pokrytí tuzemské spotřeby by tak nyní bylo nutné importovat zhruba dvojnásobné množství.

„Šíření nákazy napříč státy ovlivňuje cenový vývoj vajec i drůbežího masa a produktů z něj. Problém může být také s obnovou hejn, protože kvůli šíření nákazy a nucené likvidaci rodičovských chovů například v sousedním Německu začíná být nedostatek násadových vajec,“ sdělil prezident Agrární komory Jan Doležal.

V chovech v Brodu nad Tichou mělo být původně utraceno 120 tisíc kusů drůbeže. Ani přes přísná veterinární opatření se však šíření nemoci, přenosné i na člověka, nepodařilo zabránit. Postupně se proto zlikviduje tři čtvrtě milionu slepic, tedy 360 až 400 tun drůbeže. Zničit se musí také miliony vajec z celého chovu. Farma patří společnosti Česká drůbež, za níž stojí německý kapitál.

Nákazová situace je velmi vážná. Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje.
Státní veterinární správa

Chovy na Tachovsku jsou dosud největší obětí řádění ptačí chřipky v posledních měsících, ne však jedinou. Aktuálně se podle veterinářů nově objevila nákaza také v malochovu v obci Újezdec u Luhačovic v okrese Uherské Hradiště, který je již čtvrtým letošním případem. Uhynulo v něm pět slepic z celkových sedmi. Obecně je situace v ČR vážná.

„Nákazová situace je velmi vážná. Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje,“ komentuje vývoj Státní veterinární správa.

Přestože je podle veterinářů agresivní mutace chřipky přenosná na člověka, není důvod se obávat nákazy ani konzumace vajec.

„Rozhodně není důvod se obávat konzumace drůbežího masa a vajec. Z Česka ani ze zahraničí není znám žádný případ přenosu nákazy na člověka prostřednictvím konzumace drůbežích produktů,“ řekl dříve redakci mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Reklama

Doporučované