Hlavní obsah

Válka zdraží letní dovolenou. Egypt by ale mohl i zlevnit

Foto: Pexels.com

ilustrační foto.

Reklama

Za dovolenou si letos Češi připlatí. Kromě inflace cenami zamíchá také růst cen ropy, které jsou nejvyšší za posledních osm let.

Článek

Vysoká inflace, dramaticky rostoucí ceny ropy a naopak pád koruny. To jsou dnes proměnné, které řeší český byznys napříč obory. Jedním z takových, jenž si vlivem dopadů ruské invaze na Ukrajinu ponese své následky, je cestovní ruch. Kromě toho, že cestovní kanceláře už ruší většinu zájezdů do Ruska, Běloruska nebo na Ukrajinu, budou muset začít také počítat finanční dopady na všechny plánované zájezdy.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) Jana Papeže si zatím většina cestovních kanceláří drží ceny na původních úrovních. Přiznává ale, že například cena ropy bude v budoucnu znamenat tlak na zvýšení cen letenek.

„Lidé musí počítat s tím, že čím později letenky koupí, tím zdražení může být větší. Cestovky mají část těchto závazků smluvně zakotvených, a jsou tak částečně před zdražením chráněné. Na druhou stranu z pohledu nových cen leteckých pohonných hmot se zvýšení cen může dotknout i cestovních kanceláří,“ říká pro SZ Byznys Jan Papež.

„Přistupuje k tomu také oslabení koruny. Zde nevidíme zatím žádné světlo na konci tunelu, protože ČNB zatím neříká žádné jednoznačné výhledy. To znamená, že věci, které budeme muset plánovat do vzdálenější budoucnosti, budeme muset řešit ošetřením kurzového rizika – nakoupit valuty předem nebo kalkulovat vyšší kurz, což může mít vliv na prodej last minute nabídek,“ dodal místopředseda asociace.

O 5 až 10 % navíc ještě letos

Zdražení, které se propíše do konečných cen zájezdů, tak podle jeho slov dorazí ještě letos.

„Může se stát, že se to projeví už v letní sezóně. Odhadoval bych, pokud se podíváme zpátky na podobné situace a jaký měly vývoj, že zájezdy zdraží o 5 až 10 procent. Vše bude ale samozřejmě záviset na dalším vývoji situace,“ řekl Jan Papež.

Ale například cestovní kancelář České kormidlo zájezdy zdražovat neplánuje, protože kapacity letních zájezdů nakupovala dlouho dopředu.

„Spíš se bude opakovat loňský scénář, kdy lidé odkládali nákup dovolené až do sezóny, kde vznikl přetlak poptávky, a my jsme prodávali za původní, nezlevněné ceny,“ říká Aleš Kotek, marketingový ředitel společnosti.

Zákazníci si ale kvůli drahé ropě nakonec s velkou pravděpodobností za dovolenou stejně připlatí.

„Letenky na sezónu 2022 jsme nakupovali v době, kdy byla cena leteckého paliva kolem 600 dolarů za tunu, dnes je ta cena zhruba 870 dolarů. Pokud bude ropa v době dovolených výrazně dražší, budou klienti doplácet palivové příplatky. Pokud by se létalo dnes, byla by cena palivového doplatku 700 až 1 000 Kč na letenku, ale v tomto ohledu jsou letní měsíce ještě daleko a cena ropy může do léta ještě klesnout,“ popisuje Kotek za cestovní kancelář České kormidlo.

„V krátkodobém horizontu následujících několika týdnů aktuální situace ceny zájezdů neovlivní. Pokud by ale kombinace slabé koruny a drahé ropy trvala několik měsíců, mohlo by to tlačit cenu zájezdů nahoru. To by vedlo k situaci, kdy by se letos nákup zájezdu až během letních měsíců mohl prodražit,“ řekl Jan Bezděk, tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

Cena ropy roste

Bezprostředně poté, co Rusko minulý čtvrtek vtrhlo na Ukrajinu, překročila cena severomořské ropy Brent hodnotu 100 dolarů za barel. Podle analytiků i centrálních bankéřů to povede k dalšímu růstu světové inflace. Naposledy byla ropa nad úrovní 100 dolarů (2 220 korun) v roce 2014.

Jak všechny proměnné, které dnes zapříčiňuje válka na Ukrajině, celosvětový turismus ovlivní, se ale zatím hádat nedá. Jedno je však jasné – na českém cestovním ruchu si výpadek ruských turistů vybere svou daň.

„V Česku cestovní kanceláře nabízí celou řadu zájezdů do Ruska. Je tu také spoustu agentur, které se zabývaly příjezdovou turistikou z Ruska, a ty budou poškozeny velice. Pokud se turistika do Čech neobnoví, budou bez práce,“ říká místopředseda ACK ČR.

To potvrzuje také první viceprezident České unie cestovního ruchu (ČUCR) Jakub Juračka. Podle něj je cestovní ruch, zejména ten domácí, stále výrazně postižený dopady koronavirové krize a trvajícími omezeními vstupu zahraničních návštěvníků přes české hranice.

Rusové patřili mezi pravidelnou bonitní klientelu, navštěvovali hlavně velká města a lázně.
Jakub Juračka, viceprezident ČUCR

Výpadek turistů z Ruska tak bude velmi znatelný, nelze ho jednoduše nahradit. Před pandemií v roce 2019 ruských turistů do České republiky přijelo zhruba 565 000, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Rusové patřili mezi pravidelnou bonitní klientelu, navštěvovali hlavně velká města a lázně. Jejich absenci ovšem pocítí i stravovací služby a doprovodná infrastruktura včetně kulturních akcí,“ dodal Juračka.

Některé destinace mohou zlevnit

V případě scénáře, který by znamenal dočasnou cestovní stopku ruských turistů, by některé destinace mohly podle Jana Papeže zlevnit.

„Pokud ruští občané nebudou schopni opustit zemi, protože nebudou moci zaplatit za dovolenou, bude to mít ekonomický dopad na země, do kterých ruská klientela většinově mířila, například Egypt, Turecko nebo exotické země jako Zanzibar. Ty by mohly ve finále zlevnit, pokud ruská klientela tyto destinace opustí,“ řekl místopředseda ACK ČR.

Reklama

Doporučované