Hlavní obsah

Vazby mezi RSJ a Janečkem slábnou, byznys s algoritmy už řídí jiní

Foto: Profimedia.cz

Karel Janeček funguje ve skupině RSJ už jen jako finanční investor.

Reklama

Matematik a podnikatel Karel Janeček vypadl z okruhu akcionářů, kteří určují chod finanční skupiny RSJ. Holding chystá také změny ve svých orgánech, v nichž Janeček dosud zasedá.

Článek

Byznysmen Karel Janeček výrazně snížil svůj podíl ve finanční skupině RSJ, s níž byl dlouhé roky spojovaný. Ještě v roce 2020 držel zhruba 24 procent akcií. To mu zajišťovalo pozici nejsilnějšího podílníka. Ke konci minulého roku však jeho podíl klesl na sedm procent.

O Janečkovi se v posledních měsících mluví jako o jednom z možných kandidátů na prezidenta při volbách v roce 2023.

„Někteří z akcionářů, kteří se již nepodílí na chodu společností v holdingu RSJ, prodali část svých podílů, těm, kdo se práci v RSJ aktivně věnují. Kromě toho získali nově podíl dva zaměstnanci skupiny. Jedná se o další z kol, kdy postupně snižují svůj podíl akcionáři, kteří se na chodu již nepodílí, a zvyšuje se podíl, těch, kdo se aktuálně věnují rozvoji společnosti,“ řekl Libor Winkler, řídící partner RSJ. Finanční podmínky nového spoluvlastnického uspořádání nekomentoval.

Holding má nově 13 akcionářů. „Z nich šest akcionářů držících dohromady přibližně 80 procent akcií jedná ve shodě a společně ovládá společnost. Dalších sedm akcionářů jsou menšinovými akcionáři a každý z nich drží méně než deset procent,“ doplnil Winkler.

Karel Janeček již mezi šesticí klíčových podílníků není. „Řízení společnosti RSJ se již řadu let neúčastním a z pozice finančního investora se k otázkám týkajících se fungování společnosti nemohu vyjadřovat,“ sdělil.

V samotné akciové společnosti RSJ je Janeček stále jediným členem dozorčí rady. Firma nevylučuje, že změny ve skladbě majitelů se promítnou i do jejích orgánů.

Akcionářská skladba RSJ, a. s.

  • 13 akcionářů
  • 6 akcionářů držících 80 procent jedná ve shodě
  • šestici jednající ve shodě tvoří: Petr Altman, Bronislav Kandrík, Jakub Petrásek, Michal Šaňák, Anton Tyutin a Libor Winkler
  • Karel Janeček drží 7 procent akcií (dříve 24 procent)

„V souvislosti se změnou skladby akcionářů připravujeme i změny v dozorčích radách některých společností RSJ, ke kterým dojde v prvním čtvrtletí tohoto roku,“ dodal šéf skupiny Winkler.

Jádrem byznysu RSJ je rychlé obchodování na světových finančních trzích za pomoci počítačových algoritmů. Skupina ale investuje také do nemovitostí, zdravých potravin nebo do obnovitelných zdrojů energií.

V posledních měsících přibývá zpráv, že se Karel Janeček bude příští rok ucházet v prezidentských volbách o křeslo hlavy státu. „Své úmysly oznámím v průběhu ledna,“ poznamenal Janeček.

Podnikatel a matematik Janeček se v poslední době zviditelnil mimo jiné jako obnovitel ankety Český slavík. Při proslovu během slavnostního předávání cen Janeček kritizoval protiepidemická opatření.

Reklama

Doporučované