Hlavní obsah

Velikonoční pečivo zdražilo. Doma lze ale mazance upéct i za 50 korun

Foto: Prozeny.cz, Jakub Jurdič

Mazance se prodávají v obchodech za 70 až 120 korun. Kdo si ho upeče doma sám, a navíc ze surovin v akci, může výrazně ušetřit.

Reklama

Velikonoce budou letos kvůli vysoké inflaci dražší než loni. Kdo si však dá práci s vyhledáváním akčního zboží, může si doma upéct mazance už za zhruba 50 korun.

Článek

Ceny rostou tak rychle, že to výrazně ovlivní i letošní Velikonoce. Klasické mazance nyní stojí v obchodech i 120 korun. Loni šlo přitom ty nejlevnější pořídit i třikrát levněji, tedy za pouhých 40 korun.

Nárůst ceny je dán růstem cen energií, ale i základních surovin. Nejvíce peněz tak vydá za velikonoční mazance či jidáše ten, kdo pospíchá a nemá čas si je upéct doma. Kdo si naopak čas udělá, může ušetřit více než polovinu útraty (bez započítání cen energií). I domácí pekař však musí počítat s tím, že ceny surovin meziročně stouply.

Vejce například podle dat obchodního rádce Kupi.cz meziročně podražila o desetinu, takže zatímco loni šlo balení deseti kusů pořídit za 30 korun, letos si musí kupující na stejný nákup připravit o tři koruny více. Vanilkový cukr zdražil více než dvojnásobně podobně jako prášek do pečiva. O pětinu stoupla cena cukru a mouky. Mléko zdražilo o 14 procent a máslo a mandle o jednotky procent. Jedinou velikonoční surovinou, která v obchodech meziročně zlevnila, jsou rozinky, jejichž cena klesla zhruba o desetinu.

Ačkoliv s cenami v obchodech nemohou Češi nic dělat, vhodným nákupem mohou ušetřit. Stačí si vyhledat, který obchod prodává potřebnou surovinu na pečení v akci a tu přidat do košíku. V dlouhodobém průměru bývají akční ceny o 27 procent levnější než ty běžné.

To je však jen průměr, konkrétně se rozdíl mezi akční a běžnou cenu zboží neustále mění, ale například cukr krupici lze v akci u některých obchodníků koupit téměř o 40 procent levněji než je běžná cena a mandle a mléko o třetinu.

I na akční ceny však dopadla inflace, a tak zatímco loni šlo balení 10 vajec v akci pořídit za necelých 21 korun, letos to je téměř 24 korun, tedy téměř o pětinu více. Máslo šlo loni v akci nakoupit za necelých 40 korun, ale letos to je už skoro 47 korun. Mouka v akci zdražila více než o třetinu a nejvíc si pohoršil prášek do pečiva, jehož akční cena meziročně stoupla o 60 procent. Jediná surovina, která si svou cenu v akci meziročně udržela, jsou rozinky a cukr, mandle dokonce o necelá dvě procenta zlevnily.

A nakolik vyjde doma upečený mazanec či jidáše? „Jeden poctivý domácí mazanec vyjde jen v nákladech na suroviny přes 53 korun, což je o necelých 13 procent více než vloni. A to při cenách v akci. Při nákupu surovin za běžnou cenu se částka na výrobu mazance může vyšplhat až na 67 korun. Nedá se tak divit astronomickým cenám v pekárnách, kde se ceny pohybují mezi 70 až 120 korunami,“ komentuje analýzu Kristýna Hořovská, PR Specialitka Kupi.cz, který každý den porovnává 3 300 akčních letáků až 10 tisíc slev.

Jidáše mazané medem jsou podle ní letos z hlediska akčních cen v meziročním srovnání dražší téměř o 14 procent. „Pořád ale platí, že vařit doma se vyplatí, jeden jidáš vyjde na sympatických 1,27 korun a padesát za 63,5 koruny,“ vypočítává Hořovská.

Při pečení za běžné ceny vyjdou letos jidáše na 1,6 koruny a padesát jich bude stát zhruba 80 korun.

Recept na velikonoční jidáše (50 ks)

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí, 350 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby), 120 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, sůl, 1 vejce na potření, máslo na vymazání plechu, tekutý med

Postup přípravy: Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek, který po vzejití přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplňte vlažným mlékem a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechejte kynout na teplém místě. Z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte je, udělejte tenké válečky přibližně 20 cm dlouhé a stočte je do spirálek. Pokládejte je na pomaštěný plech, nechejte mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a upečte ve vyhřáté troubě při 190 °C. Po upečení, ještě horké, je potřete mašlovačkou rozehřátým horkým medem.

Zdroj: Toprecepty.cz

Reklama

Doporučované