Hlavní obsah

Velký vydavatel dluhopisů Premiot Group přiznal finanční problémy

Foto: Daniel Novák, Seznam Zprávy

Skupina Premiot sídlící ve vile v Praze na Vinohradech patří mezi velké vydavatele dluhopisů.

Reklama

Investiční skupina Premiot Group uznala, že v současnosti nemá peníze na úhradu splatných dluhopisových emisí. Skupina investorům slibuje nápravu na přelomu prvního a druhého čtvrtletí.

Článek

Investiční skupina Premiot podnikatele Ondreje Spodniaka prolomila mlčení ohledně svých finančních potíží.

Obrátila se na investory do svých dluhopisů dopisem, v němž uznala, že aktuálně nemá peníze na úhradu dluhopisových emisí splatných ke konci roku 2022. Slibuje, že peníze by měla získat na přelomu prvního a druhého čtvrtletí.

„Přijměte naši upřímnou omluvu za částečné prodlení ve splácení závazků vůči části držitelů našich dluhopisů. Všechny dotčené bychom rádi ujistili, že pracujeme na co nejrychlejší nápravě. Nastalá situace nás velmi mrzí. Došlo k ní vzhledem k faktorům souvisejícím s komplikovanou situací na trhu, a tím ovlivněným prodlením některých našich projektů,“ napsal věřitelům Spodniak v dopisu, který má redakce SZ Byznys k dispozici.

„Aktuálně dokončujeme několik transakcí, díky nimž bude možné vyplacení dokončit. Předpokládáme, že na přelomu prvního a druhého kvartálu tyto transakce dokončíme,“ doplnil šéf Premiotu ve vyjádření pro investory. Jako kompenzaci nabízí investorům speciální jednoprocentní bonusový úrok z prodlené částky za každý započatý měsíc společně se standardním měsíčním výnosem.

Dopis je datovaný k 1. únoru. Tedy den poté, co o problémech Premiotu informovaly redakce SZ Byznys a server E15.cz. Na otázky novinářů zatím skupina nereaguje.

Premiot se zabývá byznysem s nemovitostmi, vlastní také důl na břidlici a lomy na žulu. V součtu mají firmy z holdingu vydané dluhopisy za stovky milionů až nižší jednotky miliard korun. Aktuální problém se však týká jen menší sumy z těchto souhrnných částek. Do firem ze skupiny investovaly řádově tisíce klientů.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma hlavních firem ve skupině Premiot Ondreje Spodniaka.

Pochybnosti o finančním zdraví Premiotu a kvalitě dluhopisů této skupiny zaznívaly v byznysových kuloárech již delší dobu.

„Dluhopisy nejsou zařazeny v nabídce žádného obchodníka s cennými papíry, nejsou burzovně obchodovány ani nakoupeny v nějakém dluhopisovém fondu. To znamená, že nesplňují základní kritéria kvalitního dluhopisu. Naopak jsou prodávány klientům přímo danou firmou, a to formou telefonátů, e-mailů, internetových portálů nebo přes obchodní zástupce,“ komentoval Martin Dočekal, odborník na firemní dluhopisy z portálu Dluhopisář.cz.

Kromě Premiotu založil jeho šéf Spodniak s manželkou a dalšími partnery v minulosti rovněž společnost Zenron. Ta se specializuje například na služby okolo převádění majetku do daňových rájů. Pro ochranu majetku nabízí také pomoc se získáním dvojího občanství.

Reklama

Doporučované