Hlavní obsah

Víc než půl miliardy na krku. Tiffany představil svůj nejdražší klenot

Foto: Tiffany

Náhrdelník The World's Fair Necklace z dílny klenotnictví Tiffany.

Reklama

Klenotnictví Tiffany ukázalo nejdražší náhrdelník, který kdy vyrobilo. Jeho cena se odhaduje na 20 až 30 milionů dolarů. Šperk se dá rozebrat a diamant z něj lze zasadit i do prstenu.

Článek

Americká společnost Tiffany představila svůj doposud nejdražší šperk. Náhrdelník „The World's Fair Necklace“ byl poprvé vystaven v neděli v Dubaji a jeho cena se může dostat ke 30 milionům dolarů, tedy více než 600 milionů korun.

Obsahuje 180 karátů diamantů zasazených do platiny. Dominantou šperku je 80karátový oválný diamant s názvem „Empire Diamond“. Kámen je podle serveru CNN bez vady s nejvyšší čistotou úrovně D, což znamená, že je prakticky bezbarvý. Byl nalezen v Botswaně, vybroušen a vyleštěn v Izraeli a zasazen do náhrdelníku v newyorské dílně Tiffany.

Jde o druhý největší diamant, který prošel pod rukama klenotníkům z Tiffany. Největší žlutý „Tiffanyho diamant“ však na rozdíl od Empire Diamantu není na prodej.

Podle obchodníka je 128,54karátový drahokam neocenitelný, takže s kupcem nikdo ani nepočítá. V minulosti si ho však půjčila řada celebrit – mezi nimi herečka Audrey Hepburnová, zpěvačka Lady Gaga či herečka Gal Gadotová.

Podle klenotnictví Tiffany je náhrdelník nejdražším kouskem, který kdy vytvořilo. Prodejce luxusních šperků zatím hodnotu náhrdelníku neurčil. Odborníci z oboru však cenu The World's Fair Necklace odhadují na 20 až 30 milionů dolarů (452,36 až 678,54 milionu korun).

Majitel náhrdelníku může diamant nosit dvěma způsoby. Kámen se však musí opatrně vyjmout a nasadit na platinový prsten. Kupec bude mít kromě luxusního šperku k dispozici i celoživotní službu, kdy mu klenotníci na zavolání drahokam přesadí.

Design náhrdelníku The World's Fair Necklace je podle prodejce inspirován šperkem vyrobeným pro Světovou výstavu v roce 1939, která se konala ve Flushing Meadow-Corona Parku v Queensu. Obsahoval 200karátový akvamarín a více než 400 diamantů.

„Náhrdelník ze Světové výstavy dokonale odráží dědictví naší značky jako newyorského luxusního klenotnictví, jehož zakladatel byl známý jako král diamantů,“ uvedla v tiskové zprávě Victoria Wirthová Reynoldsová, hlavní gemoložka společnosti Tiffany.

Diamantové šperky z dílny Tiffany jsou proslulé tím, že v průběhu desetiletí zdobily známé osobnosti – od herečky Audrey Hepburnové po zpěvačku Beyoncé Knowlesovou. Ta se také zapsala do historie módy jako první černoška, která na sobě měla ikonický 128,54karátový diamant v nové kampani společnosti Tiffany About Love.

Reklama

Související témata:
Platina
Náhrdelník

Doporučované