Hlavní obsah

Až 20procentní sleva na elektřinu a plyn. Gazdík poodhalil detaily pomoci

Foto: Unsplash, Andrey Metelev

Ceny energií od loňska rostou.

Reklama

Podrobnosti o úsporném tarifu, který má pomoct s vysokými cenami energií, vláda sdělí v následujícím týdnu. Stát však uvažuje i o další formě pomoci, a to odpuštění poplatků na obnovitelné zdroje (OZE). Pomohl by tím firmám.

Článek

Vláda už od února slibuje, že domácnostem pomůže s drahými energiemi formou speciálního tarifu. Šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) by k němu měl sdělit podrobnosti příští týden. Přesto ministerstvu vypracování tzv. úsporného tarifu trvá téměř půl roku.

„Bude se snažit cíleně podporovat úspory energie, to znamená na základě výpočtu ministerstva, proto to tak dlouho trvá,“ řekl v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Tarif by měl začít platit nadcházející topnou sezonu a měl by na část spotřeby zajistit 15- až 20procentní slevu. Domácnosti tak budou platit nižší cenu, která bude odvozena od množství spotřebované elektřiny a plynu.

Na tuto pomoc by měly dosáhnout všechny domácnosti. „Snaží se nikoho nepoškodit a najít průměrné spotřeby, aby občané byli motivováni k úsporám s tím, že do určité výše spotřeby bude cena nižší,“ vysvětluje Gazdík.

Na nějaký čas chceme odpustit i poplatky na obnovitelné zdroje energií, abychom ulevili i firmám.
Petr Gazdík (STAN), ministr školství

Vláda je podle něj připravena vyčlenit více než 50 miliard korun, aby lidé skutečně na fakturách za energie slevu pocítili. Rozdíl mezi nižší a běžnou cenou bude stát kompenzovat obchodníkům s energiemi.

Vláda však uvažuje i o další formě podpory, kterou už loni na podzim realizoval kabinet Andreje Babiše (ANO). „Na nějaký čas chceme odpustit i poplatky na obnovitelné zdroje energií, abychom ulevili i firmám,“ uvedl Gazdík. Poplatek za OZE odpovídá 495 korunám za každou spotřebovanou MWh elektřiny.

Současná vláda se plošným opatřením doposud bránila a s cenami energií pomáhala jen těm nejpotřebnějším formou příspěvků na bydlení, což kritizovala zejména opozice s tím, že tato forma pomoci je nedostatečná. Jako alternativu navrhovala například odpuštění DPH nebo právě poplatků za OZE.

Ceny energií rapidně rostou od loňského podzimu a experti předpokládají, že se jejich zvyšování nezastaví ani letos. Zároveň jsou jedním z hlavních tahounů inflace, která v květnu vyšplhala na 16 procent.

Podle ekonoma Tomáše Sedláčka je to mimo jiné výsledek naší energetické politiky, která je z velké míry závislá na Rusku. „Každý politik, který neodstřihával naši politiku od ruského vlivu, je hloupý nebo má špatně nastavený morální kompas. Ještě před půl rokem někdo hájil dostavbu jaderné energie ruským subjektem. To je úplná lobotomie,“ myslí si Sedláček.

Gazdík předchozí kabinet nazval „vládou energetické nebezpečnosti“, mimo jiné proto, že je nyní Česká republika ze 100 procent závislá na ruském plynu. „To byla vláda, která neprodloužila smlouvu na plyn s Norskem, vláda, která stopla projekt na ropovod z Polska,“ říká Gazdík.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) však nepamatuje, že by v posledních letech v parlamentu někdo vznesl návrh, aby se otázka energetické závislosti na Rusku řešila. „Ignorování problému energetické závislosti na Rusku je dlouhodobý problém,“ uvedl.

Stát se nyní snaží zajistit další podporu úsporných řešení, jako je fotovoltaika nebo zateplení domů, na které nyní mohou zájemci čerpat dotace z několika programů. „Vyjednáváme s EU o další masivní podpoře v řádech desítek miliard korun právě pro úsporná opatření,“ uvedl Gazdík.

Reklama

Doporučované