Hlavní obsah

Zájem o české zbraně je po celém světě, v dalších měsících ještě posílí

Foto: David Neff

O české zbraně je ve světě zájem. Ilustrační foto

Reklama

České vojenské vybavení jde na dračku. Největší český výrobce munice daruje ve spolupráci s Armádou ČR speciální náboje ukrajinské armádě a přední čeští producenti zbraňových systémů jsou připraveni odmítat zahraniční zakázky.

Článek

Státy se probouzejí z mírového opojení a začínají rapidně zbrojit. Akcie výrobců zbraní a vojenského vybavení rostou po celém světě a výjimkou nejsou ani české zbrojovky. Už teď je však vybavení nedostatek. Podle šéfa Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka tak státy reagují na invazi Ruska na Ukrajinu.

Veškeré dostupné náboje požadovaného speciálního provedení na našem skladě jsme prostřednictvím Armády České republiky darovali ukrajinské armádě.
Radek Musil, Sellier & Bellot

Sklady českých zbrojovek se v posledních dvou týdnech vyprázdnily. Největší poptávka je podle Hynka po balisticky odolných vestách, přilbách a střelivu. Na odbyt jde také munice.

„Veškeré dostupné náboje požadovaného speciálního provedení na našem skladě jsme prostřednictvím Armády České republiky darovali ukrajinské armádě,“ oznámil generální ředitel zbrojovky Sellier & Bellot Radek Musil. Podle zdrojů blízkých transakci jde o půl milionu speciálních nábojů do odstřelovacích pušek.

Kromě munice se však zbraně a vojenské systémy vyrábějí na zakázku. V případě velkého zájmu tak často není možné uspokojit veškerou poptávku a může tedy docházet k nedostatku zboží na trhu. „Výroba jednodušších věcí typu ruční palné zbraně nebo střelivo je otázkou měsíců. Délku výroby složitějších systémů počítáme na roky,“ vysvětluje situaci s dodávkami zbraní Hynek.

Vojenský materiál, který putoval v posledních dvou týdnech na Ukrajinu, tedy nebyl určen primárně pro ukrajinskou armádu, ani nebyl volně prodejný. Šlo o zboží, které bylo vyrobeno pro jiné zákazníky ve světě, ti se ho zřekli ve prospěch Ukrajiny a souhlasili s dodáním nového zboží později.

Trh ještě posílí

Vysoká poptávka je dlouhodobá. „Myslím, že si spousta zemí světa uvědomí riziko konfliktu a začne více zbrojit. Je otázka, co všechno budeme schopní zvládat, protože nemůžeme výrobu ze dne na den zdesetinásobit,“ vysvětluje Hynek a dodává, že vyšší zájem bude, ale ne v nejbližších týdnech. Jednání o vojenských kontraktech trvají zpravidla měsíce, někdy i roky a krize na Ukrajině trvá teprve dva týdny.

To potvrzuje i mluvčí holdingu Czechoslovak Group Andrej Čírtek. „Plnění zakázek na desítky či dokonce stovky kusů vojenské techniky trvá roky.“ Stejně jako Hynek pak konstatuje, že armády po celé Evropě se nyní budou snažit modernizovat a rozšiřovat své vybavení, ale spoléhat by se měly primárně na svůj domácí obranný průmysl.

„Potvrdí se tak fakt, že v bezpečnostní krizi se může stát spolehnout jen na podniky, které má na svém území. I společnosti Czechoslovak Group jsou připraveny rezervovat svoji kapacitu pro domácí ozbrojené síly i na úkor zahraničních projektů,“ dodává. Podle něj by měl ale stát rychle říci, zda chce tuto kapacitu využít a jakým způsobem.

Poptávka po českých zbraních je dlouho

Přestože tlak je v současnosti obrovský, zájem o české zbraně není nic nového. Za posledních 15 let se export podle Hynka odhadem zdesetinásobil. Takový růst signalizuje nejenom, že se daří českému obrannému průmyslu, ale že se i světově zvedá poptávka po vojenském vybavení. Česká zbrojovka, největší český výrobce střelných zbraní, zhodnotila své akcie od roku 2020, kdy poprvé vstoupila na burzu, o 64 procent. Jen od počátku invaze zaznamenaly akcie 15procentní růst.

„Úspěch českého zbrojařství oceňují především v zahraničí. Drtivá většina vojenského vybavení se totiž vyváží, česká armáda odebírá zhruba 10 procent české produkce a slouží spíše jako referenční zdroj pro domácí zbrojovky,“ vysvětluje Hynek.

Největším odběratelem civilních zbraní jsou Spojené státy, které představují většinu civilního exportu.
Jiří Hynek, AOBP ČR

Dobrou zprávou v současné válečné situaci je diverzifikace vývozu zbraní do různých zemí světa. Žádný stát totiž nepředstavuje více než desetinu českého exportu zbraní. V roce 2020 byla největším odběratelem Indonésie, ale například rok předtím to byly Spojené státy. Z toho tedy vyplývá, že ani na desetinový podíl nemá žádný stát monopol.

Stejně tak je diverzifikovaný i export jednotlivých obranných komodit. I v případě, že některý z 20 největších států, které tvoří 80 procent celkového českého exportu zbraní, přestane vybavení odebírat, nezpůsobí to českému obrannému průmyslu zásadní škody.

Jinak je to u civilních zbraní, jejichž podíl ale představuje pouze zlomek vývozu vojenského vybavení armádám. „Největším odběratelem civilních zbraní jsou Spojené státy, které představují většinu civilního exportu. Jsou to hlavně pistole, lovecké pušky a podobně,“ dodává Hynek.

Reklama

Doporučované