Hlavní obsah

Zákazníci měli na drahé dodavatele elektřiny jedinou zbraň. Už nefunguje

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie

Reklama

Ceny energií se šplhají vzhůru a za jiné situace by lidé hromadně měnili dodavatele, nyní se to ale neděje. Důvod je prostý, lepší nabídku najdou jen těžko. Výjimkou jsou přechody z režimu dodavatele poslední instance. 

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nebývale vysoké ceny energií s sebou přinášejí jeden paradox: odběratelé nemění dodavatele. Oproti praxi z minulých let, kdy lidé hledali nového dodavatele, pokud jejich stávající obchodník zvýšil cenu energií, nyní raději mezi společnostmi nemigrují.

V době změn ceníků počet „výměn“ dodavatelů přitom vždy razantně stoupal. „Zejména k tomu docházelo na přelomu roku, kdy se měnily ceny energií,“ vysvětluje ředitel ANDE Jiří Gavor. Proto se lednové přestupy podle dat Operátora trhu s energiemi (OTE) pohybují tradičně kolem stovky tisíc.

Nyní je ovšem situace úplně jiná. Lidé by si totiž přechodem k jinému dodavateli příliš nepomohli, nebo by si dokonce ještě pohoršili. Ceníky pro nové zákazníky jsou totiž mnohdy daleko vyšší než pro ty stávající.

„Jednak má část lidí stále fixované produkty a ta měnit dodavatele nebude. Dokonce i ti, kteří na podzim padali k dodavatelům poslední instance (DPI), si brali fixované a na tu dobu drahé produkty, ale ty v porovnání s dneškem už tak drahé nejsou,“ vysvětluje důvody mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort.

Doby, kdy lidé migrovali mezi dodavateli kvůli zdražování, jsou tak pryč. Ceny energií jdou od poloviny loňského roku strmě nahoru a pokračují v tom dále. Tento týden překročila cena elektřiny na německé burze magickou hranici a megawatthodina se obchodovala za 502 eur, tedy přes 12 tisíc korun.

Pokud chce zákazník přestoupit k novému dodavateli, obvykle dnes nenajde lepší nabídku. To je důvod, proč obchodníka nemění.
Jiří Gavor, ředitel ANDE

„Po měsících, kdy se v podstatě nic nedělo, teď nemine měsíc, kdy by některý z velkých dodavatelů neoznámil růst cen. Lidé sice přemýšlí o změně dodavatele, ale velice negativně se změnila nabídka,“ říká Gavor.

Zatímco v minulosti aktivní odběratel téměř vždy našel levnější alternativu, a mohl tak podle Gavora ušetřit pět až 10 procent, nyní je vše jinak. „Pokud chce zákazník přestoupit k novému dodavateli, obvykle dnes nenajde lepší nabídku. To je důvod, proč obchodníka nemění,“ vysvětluje Gavor.

Lidé tak vlastně mohou být rádi, že smlouvu vůbec mají. „Nyní je nabídka velmi omezená a ne všichni dodavatelé nabízejí nové produkty,“ podotýká Kebort. Navíc z portfolia obchodníků s energiemi mizí některé typy tarifů. Například PRE a Pražská plynárenská nenabízejí produkty s fixací a ČEZ z nabídky odstranil fixaci plynu na tři roky, protože by si zákazníci zbytečně fixovali vysokou cenu na dlouhou dobu.

Čím dál víc dodavatelů nabízí spotový tarif neboli takový, který je navázaný na velkoobchodní ceny a účty odběratelů se tak mohou měnit z měsíce na měsíc. Podle odhadů ERÚ jsou na tomto produktu desetitisíce klientů.

U obchodníků s energiemi je za současné situace tento produkt mimořádně oblíbený. „Nakupují do něj průběžně, nemají žádný závazek ani takové finanční nároky na likviditu a nemusí počítat s tak velkou rizikovou přirážkou,“ popisuje Gavor.

Tento produkt však není příliš výhodný pro lidi, kteří chtějí mít jistotu ohledně svých výdajů na energie i v budoucnu. „Pokud chce někdo tento způsob vyzkoušet, za nás je doporučení smlouva na dobu určitou, aby se dala vypovědět v přiměřené lhůtě,“ radí Kebort.

Když bylo vše jinak

Zatímco letos se tak lidé drží dodavatele, kterého mají, loni byla situace úplně opačná a  dodavatele změnilo rekordní množství odběrných míst. Nového obchodníka s elektřinou či plynem si našlo přes milion domácností a firem, přičemž toto číslo navýšil především konec některých dodavatelů energií, mezi nimiž byla také skupina Bohemia Energy. Jen tento dodavatel měl přes 900 tisíc odběrných míst.

Největší nárůst změn dodavatelů podle OTE proběhl v posledních dvou měsících roku 2021, kdy dodavatele elektřiny v listopadu změnilo 362 274 odběratelů a v prosinci 228 336. Výkyv byl patrný také letos v únoru, kdy obchodníka s elektřinou změnilo přes 60 tisíc lidí, což ale byly poslední týdny, kdy mohli bývalí zákazníci „prchnout“ od DPI.

Počty migrací v dalších měsících už jsou srovnatelné s daty z minulých let. „Trh se trochu vyčerpal přechody, které jsou spojené s DPI,“ komentuje situaci Kebort.

Reklama

Doporučované