Hlavní obsah

Zkrachoval další dodavatel elektřiny a plynu

Foto: Shutterstock.com/Lisa-S

Ilustrační foto.

Reklama

Firma Český Energetický Dodavatel obsluhovala zhruba sedm tisíc odběratelů.

Článek

Další tisíce lidí skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel, vyplývá z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4 283 zákazníkům a plyn 2 933 zákazníkům, jde tak o více než 7 000 odběratelů.

Oznámení o ukončení činnosti obdržel operátor trhu ve středu před polednem. Společnost argumentuje vysokými cenami energií. Firma uvádí, že přeplatky svým klientům uhradí.

„Určitý nárůst cen jsme byli schopni absorbovat. Také jsme se snažili využít možnost provozního úvěru, abychom toto špatné období překlenuli. Žádná z oslovených bank nám i přes dlouhá jednání a dodání všech potřebných podkladů nevyhověla. To se stalo na podzim tohoto roku. V té době byly ceny již tak vysoko, že jsme museli přistoupit k nemilému zvýšení záloh,“ uvedl Český Energetický Dodavatel.

Letos na podzim už ukončilo dodávky energií několik dodavatelů. Mezi nimi byla společnost Bohemia Energy, která je součástí stejnojmenné skupiny, do níž dále patřili dodavatelé Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie, Amper Market a Energie ČS. Činnost ukončili také dodavatelé Kolibřík energie, A-PLUS Energie, Ray Energy a Microenergy.

Ceny elektřiny prudce rostou zhruba od poloviny roku 2021. Od ledna vyskočily o více než 200 procent.

Ceny elektřiny budou i v dalších týdnech ovlivněny počasím, ale také výkonností evropských elektráren, dodávkami ruského plynu i dalšími faktory, například zdražujícími ekologickými povolenkami.

Regulátoři nevylučují, že do potíží by se mohli dostat i další alternativní dodavatelé.

Reklama

Doporučované