Hlavní obsah

Ekonomika Game of Thrones: Kdo je nejbohatší? Profesionální analytici vyčíslili jmění seriálových rodů

Přehledně: Nejbohatší rody ve Hře o trůny.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Agentura Bloomberg sestavuje a denně aktualizuje žebříček nejbohatších lidí světa. V podstatě stejné metody nyní využila k tomu, aby seřadila podle aktuálního bohatství rody ze seriálu Hra o trůny (Game of Thrones).

Článek

Redakce oslovila několik analytiků specializujících se na ohodnocování firem a zároveň fanoušků, kteří se vyznají v reáliích Hry o trůny. Detailní informace byly čerpány z televizního seriálu, nikoli knižní série. Časově se žebříček vztahuje k pauze mezi sedmou a současnou finální osmou sérií. Na pořadí nic nezměnil ani úvodní díl osmé série.

Žádné žebříčky počítající majetek nejsou dokonalé. I opravdový Bloomberg Billionaire Index například pomíjí majitele společnosti Michaela Bloomberga a stejně jako konkurenční žebříček Forbesu nezařazuje na seznam monarchy, včetně bohatých ropných šejků. Žebříček rodů Západozemí je zase „očištěn“ od faktoru Bílých chodců a s tím související latentní zkázou celého kontinentu.

(Spoiler alert: Nutno varovat, že v analýze se vyskytují informace, které napovídají či prozrazují děj první až sedmé série seriálu.)

Jak si tedy jednotlivé rody vedou?

Na začátku seriálu Bloomberg přisoudil Tyrellům z Roviny pozici druhého nejbohatšího rodu. Vládli totiž početné populaci daňových poplatníků v rozlehlém úrodném regionu. Půjčovali samotným Lannisterům a navíc byli schopni postavit stotisícovou armádu.

Pak ale nastal největší propad, který virtuální žebříček zažil. S přicházející finální sérií jsou na tom Tyrellové z hlavních devíti rodů úplně nejhůř. Je to pochopitelné: členové rodiny včetně mocné zákulisní hráčky Olleny jsou všichni mrtví a Lannisteři v sedmé sérii dobyli jejich domovinu včetně sídla ve Vysoké zahradě a tím získali jejich půdu, úrodu a zlato.

Jen o jednu příčku výš se umístil rod Baratheonů, který stihl velmi podobný osud jako Tyrelly. S tím rozdílem, že i když rod na začátku seriálu vládl celému Západozemí, ani tehdy mezi ty opravdu nejbohatší nepatřil. Nyní jim na rozdíl od Tyrellů zbylo jedno aktivum navíc: Levoboček Gendry, který se (zatím) protlouká jako kovář.

Ani rodu Tullyů z Řekotočí v podstatě nic nezbylo. Naposledy bylo v šesté sérii v seriálu vidět, jak jejich hrad bez boje dobývají vojska Lannisterů a Freyů. Vzhledem k tomu, že první mají na začátku osmé série dost starostí sami se sebou a druzí hromadně vymřeli rukou Aryi Stark, je osud Tullyů a jejich majetku poměrně nejasný. Bloomberg je řadí na sedmé místo.

Bohatý a mocný se ještě nedávno zdál i rod Martellů z Dorne. Poté, co ale přišel o prince Oberyna, zažil vnitřní puč a následně porážku na moři ústící ve ztráty na životech (a přinejmenším svobodě) ústředních postav, to ale ani s ním moc dobře nevypadá. Štěstí v neštěstí, které jižanskému rodu v občanskou válkou zničeném Západozemí stačí na šestou příčku, spočívá v tom, že jejich území nikdo neanektoval a že by naživu a na svobodě mělo být ještě několik princezen (dcer Oberyna Martella).

Na pátém místě se umístili Greyjoyové z Železných ostrovů. A to i přesto, že oslovení odborníci na loďstvo na serveru Mashable přesvědčivě argumentují, že jejich hlavní aktivum, flotila čítající tisíc lodí vybudovaných „přes noc“, je nesmysl.

Pro představu: vybudování jedné podobné lodi trvalo v 15. století poddaným anglického krále Henryho V. patnáct měsíců. Zároveň by na tisíc lodí bylo potřeba pokácet 750 tisíc stromů, tedy les o velikosti 2,5 tisíce čtverečních kilometrů. To je přibližně čtyřnásobek šumavského národního parku. Nutno dodat, že na záběrech Železných ostrovů zpravidla nejsou vidět vůbec žádné stromy.

Rod Starků znovusjednotil a ovládl rozlehlý (byť řídce zalidněný) sever, což mu vyneslo čtvrté místo v žebříčku. I přestože přicházející zima hodnotu těchto statků ve výpočtech diskontovala.

Na třetím místě skončil možná překvapivě v dějové lince nepříliš výrazný rod Arrynů z Údolí. A to díky tomu, že se po většinu občanské války držel stranou. Jak je vidět v šesté sérii, zbyla mu díky tomu i velká armáda v čele s těžkým jezdectvem. To je momentálně ve srovnání s ostatními hodně. Bloomberg přidává Arrynům body i za to, že se na jejich území nachází přístav situovaný nejblíže ke svobodnému městu Braavos.

Teď už je jasné, že na prvních dvou příčkách se nachází rody, mezi kterými došlo v sedmé sérii k válečnému střetu (a logicky rody, které mají nyní mezi hlavními postavami nejvíc zástupců). Těsně pod vrcholem skončili Lannisteři, kteří byli na počátku dějové linky seriálu úplně nejbohatším rodem ze všech.

Jenže postupem času se dovídáme, že ve zlatých dolech v Casterly Rock už se netěží, že rod významně dluží, hodně tratí na vojenských neúspěších a v Králově přístavišti lidé trpí chudobou.

Ovšem pořád má i dost plusových bodů: Otevřené financování od Železné banky, obchod s městy v Essosu nebo kořist z dobyté Roviny.

Skokanem žebříčku je rod Targaryenů, který je reprezentován královnou Daenerys (zda a jak je do výpočtu započten Jon Snow alias Aegon Targaryan, Bloomberg neuvádí). Na začátku přitom šlo o mladou dívku bez domova provdanou za peníze za jednoho z náčelníků Dothraků. Její majetek byl až na tři dračí vejce nulový.

Na začátku osmé série ovládá Daenerys bohatá města v (někdejší) Otrokářské zátoce, metropoli Vaes Dothrak, z níž čerpá obávané nájezdníky, hrady Casterly Rock a Dragonstone i s ložisky strategicky významného obsidiánu.

Ale hlavně: nejcennějším aktivem ve známem vesmíru Hry o trůny jsou její dva draci. A to především pokud se ohodnocují potenciálem, který mohou svému majiteli pomoci naplnit. „Kdo má draky, má momentálně největší ekonomické výhody. Má totiž možnost nejen ochraňovat svůj majetek, ale také si vzít cokoli, co bude chtít,“ vysvětluje ředitel (reálné) konzultantské společnosti Valuation Research Corporation Steve Schuetz.

Reklama

Doporučované