Hlavní obsah

Je mi z toho nevolno, říká hoteliér k rušení silvestrovských oslav

Foto: Seznam Zprávy

Hotel Praha ve Špindlerově Mlýně chystal silvestrovské oslavy. Hoteliér míní, vláda mění.

Reklama

Dva dny před Vánocemi hoteliéry a restauratéry kromě balení dárků přepadly nepříjemné povinnosti. Z rozhodnutí vlády jsou rozladěni a večírky často plánují rušit.

Článek

Jsou dvě skupiny hoteliérů a gastronomů. Jedni raději dopředu zrušili firemní akce a novoroční oslavy. Ti druzí věřili slibům vlády, že žádné zemětřesení nepřijde. Teď ale musejí rušit silvestrovské večírky, odvolávat kapely a přemýšlet, co s nakoupeným proviantem.

Akce pro maximálně 50 lidí, tedy do limitu, který od 29. prosince stanovila nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS), se totiž hodně pořadatelům vůbec nevyplatí uskutečnit.

„Je mi z toho trochu nevolno. V hotelovém baru máme nachystaný silvestrovský program s kapelou. Mysleli jsme si, že nás konečně nechají pracovat a vydělat nějaké peníze. Nenechají,“ vyjádřil zklamání ředitel Hotelu Praha ve Špindlerově Mlýně Petr Schiefert.

Zatím jsme si touto novou vládou moc nepomohli. Nechci být protivný, ale jsme z toho fakt zklamaní.
Petr Schiefert, ředitel Hotelu Praha

Akci, na kterou v jiných letech přicházelo 200 až 250 lidí, teď nejspíš úplně zruší, protože oslava pro padesát lidí by si na sebe nevydělala. „Zatím jsme si touto novou vládou moc nepomohli. Nechci být protivný, ale jsme z toho fakt zklamaní,“ odmlčel se.

„Už se tomu směju. Padesát lidí je hrozně málo. Co to znamená? Zřejmě neuděláme ohňostroj za 25 tisíc,“ reagoval s nadsázkou hoteliér Lukáš Pytloun, který akce na silvestra plánoval ve třech hotelech v Harrachově, Krušných horách a Liberci.

V Libereckém Imperialu s kapacitou 250 lidí dává nějakou naději na udržení oslav prostorné lobby. „Možná by se hosté dali rozdělit na skupiny. To bude asi jediné možné řešení,“ uvažuje.

Zklamání netají také ředitel řetězce Orea Gorjan Lazarov, kterému vláda nečekaně před svátky naplánovala mimořádné sezení s týmem. Podle něj totiž není zcela jasné, jak opatření na hotely dopadne.

„Snižujeme počet účastníků jakýchkoliv plánovaných akcí večer, večírků, silvestrovských oslav na 50 účastníků,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek k režimu, platnému od 29. prosince.

„Jsme zklamáni načasováním rozhodnutí. Ještě v pátek bylo oficiální stanovisko, že omezení nebudou. Omezení pro nás budou znamenat provozní komplikace, ale my se na naše hosty těšíme a jsme schopni s drobnými modifikacemi zajistit bezpečný pobyt během posledního dne v roce,“ reagoval šéf řetězce Orea.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek je z opatření zmatený jako všichni ostatní. „Je dobře, že zrušili zavírací dobu 22 hodin na silvestra. Nedávalo by to smysl. Nevím ale, jak se dostali k číslu 50 lidí v restauraci. Nevím, jak to budou dělat hotely, které budou mít víc hostů. Budou losovat, kdo bude moci jít na silvestrovskou oslavu?“ uvedl Stárek s tím, že čeká na oficiální vyjádření krizového štábu.

Reklama

Doporučované