Hlavní obsah

Kdo bude guvernérem ČNB? Překvapit může bývalý kandidát na prezidenta

V polovině roku nastoupí do ČNB nový guvernér.

Reklama

V polovině roku nastoupí do čela České národní banky nový guvernér. Soupeřit o tento prestižní post budou hlavně současní viceguvernéři Tomáš Nidetzký a Marek Mora, ale ve hře je i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Článek

Chystá se boj o post guvernéra České národní banky (ČNB). Letos na přelomu června a července vyprší současnému guvernérovi Jiřímu Rusnokovi mandát a znovu tuto funkci už zastávat nemůže. O novém šéfovi této mocné finanční instituce v zemi bude rozhodovat současný prezident Miloš Zeman. Podle několika nezávislých zdrojů z bankovních kruhů i prezidentova okolí mají k obsazení postu guvernéra České národní banky výrazně nakročeno současní viceguvernéři Tomáš Nidetzký a Marek Mora, ale také ekonom Vladimír Dlouhý.

Právě Dlouhý by mohl ve hře o ČNB překvapit. K prezidentu Zemanovi má blízko – od roku 2018 působí jako jeho poradce. V minulosti byl ministrem ve vládě Václava Klause. Poté začal pracovat pro americkou banku Goldman Sachs a od roku 2014 působí také ve funkci prezidenta Hospodářské komory.

Nikdo mi nic nenabídl.
Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory

Vladimír Dlouhý přitom má dlouhodobě ambici zastávat post významnější, než je šéf oborové organizace jako Hospodářská komora. V roce 2013 neúspěšně kandidoval v prezidentských volbách, loni se pokoušel získat prestižní post šéfa Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a dlouho zvažoval, že se bude znovu ucházet o prezidentský post po Miloši Zemanovi.

„Nikdo mi nic nenabídl,“ reagoval na dotaz, zda by tuto nabídku zvážil, Vladimír Dlouhý.

Podle informací Seznam Zpráv nicméně na Hradě uvažují o Dlouhém jako o jednom z kandidátů na guvernérské křeslo. Prezident Zeman ho zná i ze svých cest do zahraničí, kde ho Dlouhý jako představitel tuzemských firem doprovázel. Dlouhý není specialistou na monetární ekonomii, nicméně má pro guvernérskou pozici velmi kvalitní zkušenosti a vzdělání.

Bankovní rada ČNB

  • guvernér ČNB: Jiří Rusnok
  • viceguvernér ČNB: Marek Mora
  • viceguvernér ČNB: Tomáš Nidetzký
  • člen bankovní rady ČNB: Vojtěch Benda
  • člen bankovní rady ČNB: Oldřich Dědek
  • člen bankovní rady ČNB: Tomáš Holub
  • člen bankovní rady ČNB: Aleš Michl

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotazy Seznam Zpráv týkající se rozhodování o postu guvernéra ČNB nereagoval.

Zemanova volba

Dalšími horkými kandidáty do čela ČNB jsou viceguvernéři Marek Mora a Tomáš Nidetzký, které do národní banky přivedl stávající guvernér Jiří Rusnok. Rusnok má dlouhodobě k Zemanovi velmi blízko, nicméně nedávno mezi nimi nastal rozkol ohledně expremiéra Andreje Babiše (ANO), kdy Rusnok vyčetl Zemanovi, že ho Babiš až příliš využívá.

Marek Mora působil dlouho jako úředník v českých i evropských institucích, ale v ČNB se velmi rychle zorientoval i v měnových otázkách. Viceguvernér Tomáš Nidetzký, jehož by Rusnok jako guvernéra preferoval, má velké zkušenosti z finančních institucí a v ČNB působí už šestým rokem.

Kdo by mohl usednout do čela ČNB?

+1

Právě Nidetzkému a také Vojtěchu Bendovi končí letos v polovině roku mandát a prezident bude rozhodovat o jeho prodloužení. V roce 2023 pak skončí mandát členovi bankovní rady Oldřichu Dědkovi, který v radě společně s Alešem Michlem tvoří „opozici“ a hlasoval proti zvyšování úrokových sazeb. Příští rok bude končit mandát také Marku Morovi.

Dědek bude z rady odcházet, a do bankovní rady by tak po dlouhé době mohla nastoupit i žena. Mezi kandidáty na nového radního se však objevuje například i jméno šéfa sekce finanční stability Jana Fraita.

Prezident Miloš Zeman tak bude mít v posledním roce svého prezidentování příležitost výrazně ovlivnit budoucí směřování národní banky, která rozhoduje například o úročení hypoték.

Reklama

Doporučované