Hlavní obsah

Když nepomůžete, budeme dojit pampelišky. Čeští zemědělci očekávají problémy

Foto: Shutterstock.com/Ratthaphong Ekariyasap

Ilustrační foto.

Reklama

Situace v českém zemědělství je ohrožena v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Ministr zemědělství v pořadu Otázky Václava Moravce čelil kritice agrární komory i zástupce producentů mléka.

Článek

„Letošní sklizeň na Ukrajině klesne o polovinu,“ uvedl Václav Moravec druhou část svého nedělního diskuzního pořadu v České televizi. Jaký dopad bude mít tento pokles na situaci v České republice a Evropské unii?

„České zemědělství je na špičkové úrovni. Na evropské úrovni jsme projednávali, jak může být dosud nevyužívaná půda využívána k pěstování plodin,“ začal ministr zemědělství Zdeněk Nekula z KDU-ČSL.

Pomoc ze strany EU je pro české zemědělce vítaná, ale podle Jana Doležala, prezidenta Agrární komory, nedostatečná. Podle něj je soběstačnost mnohem nižší a týká se jen některých produktů.

Budeme dojit pampelišky

Milan Teplý, předseda představenstva a generální ředitel mlékáren Madeta, nepovažuje kroky vlády za dostatečné: „Já se nenechám opít rohlíkem a sliby. Vláda neudělala zatím nic. Minulý leden náš podnik zaplatil za energii 17 milionů, letos to bylo 52 milionů. Jak to mám schovat do marže?“ Podobně jsou na tom podle něj i ostatní výrobci. „Je to před pádem,“ myslí si.

„Nechci šít do vlády. Je to atypická situace. Velice svízelná. Je potřeba něco dělat,“ podtrhl svůj hlavní bod Teplý. „Situaci vidím jako vážnou.“ Mluví o špatné finanční situaci zemědělců.

„Máme štěstí v tom, že čeští zemědělci vyprodukují 160 % obilí, které v Česku spotřebujeme,“ oponuje ministr Nekula. „Nemohu sdělovat konkrétní informace o hmotných rezervách, podléhá to utajení. Ale pokud bychom stahovali z trhu další objemy, vyvolali bychom eskalaci cen. To nemůžeme.“

„My jsme možná soběstační u obilovin a řepky, ale ne u ostatních artiklů,“ reagoval Doležal z Agrární komory. Upozornil také na další problém: hrozící nedostatek hnojiv. „Ta situace je skutečně jedinečná.“ Jako příklad uvádí produkci mléka: „Máme tady 1250 chovatelů krav. Pokud by jen sto chovatelů skončilo, nemá tady Madeta z čeho produkovat.“

„Budeme dojit pampelišky,“ trpce se usmál šéf Madety.

Nekula zdůraznil, že postup České republiky musí být v koordinaci se zbytkem EU.

Jak zdraží kostka másla

Řediteli Madety se rovněž nelíbí nesystémovost některých navržených opatření, která počítají se zvýšenou podporou pro malé zemědělce: „Rodinné firmy to tady nepostaví na nohy. Většinu produkce prostě vytvoří ty velké firmy.“

„To je tragédie,“ zopakoval později Teplý v návaznosti na zvýšenou podporu malých zemědělců. „Malé firmy vám nic nezachrání. Sýr neuplácáte doma u dřezu.“

Malé firmy vám nic nezachrání. Sýr neuplácáte doma u dřezu
Milan Teplý, generální ředitel mlékáren Madeta

Řeč přišla také na cenu másla. „Za 60 korun do řetězce, možná za 65 korun,“ nerad odhaduje Teplý budoucí cenu kostky másla. „Rostou ceny komodit a my to musíme promítnout do koncových cen, nebo zkrachovat.“ Je tak podle něj možné, že se v řádu čtyř nebo pěti měsíců v Česku dostaneme na 80 korun koncové ceny za kostku másla.

Vztah mezi cenou másla a mléka není tak jednoduchý, upozorňuje ministr Nekula na příkladu z pět let staré historie. Přirovnává to k současné „davové psychóze“ kolem nákupu pohonných hmot. Ministr zdůraznil, že bude především hledat finanční podporu pro zemědělce: „Pokud snížíme DPH na potraviny, tak je riziko, že se to neprojeví na cenách pro koncové spotřebitele.“

„Ministr financí nemá bezedný rozpočet. Musíme se na to podívat ve všech souvislostech, ne že si vytrhneme jednu věc,“ odmítl nejprve Nekula vyjmenovat své priority pro nadcházející poradu ekonomických ministrů. „Úkol číslo jedna je navýšit podporu pro české zemědělce. Úkol dvě je pomoci českým potravinářům. A číslo tři, myslíme na české spotřebitele,“ nastínil obecně na opakované výzvy moderátora. „Snížení DPH nepovede ke snížení ceny potravin,“ dodal. „Toto téma držím, ale musím postupovat systémově, ne vykřikovat líbivá hesla. To by jen udělalo větší díru ve státním rozpočtu,“ dodal.

Provázanost v rámci Evropy

„Nechme Green Deal na dýl,“ navrhl Jan Doležal, prezident Agrární komory. To podle něj patří do mírových časů, teď je potřeba urychleně řešit důsledky válečného konfliktu. „My se budeme bavit o tom, zda budeme mít v neděli k obědu knedlo vepřo zelo, nebo jen suchý knedlík.“ Zeleninu a vepřové maso totiž ve velkém dovážíme.

„Španělsko dováželo levné obilí z Ukrajiny na krmení prasat. Španělsko teď tedy nebude moci tak levně vyvážet vepřové,“ poukazuje na důsledky Doležal. „Musíme se soustředit na soběstačnost ve všech potravinových oblastech.“

„České zemědělství je v lepší kondici než v řadě evropských zemí,“ uznává Teplý. „Ale nedělejme nepromyšlenosti.“ Kritizoval některé aspekty ekologizace a elektrifikace zemědělství, které podle něj nemají prioritu: „Starejme se o vlastní lidi, jinak nám lidé dají přes hubu.“

Teplý také připomněl, že ještě neslyšel, že by někdo poděkoval zemědělcům, kteří na začátku pandemie s ohromným nasazením například distribuovali dezinfekci. A samozřejmě museli nadále krmit zvířata a pečovat o plodiny. Zdeněk Nekula reagoval, že zemědělci a potravináři zaslouží ohromné díky za své nasazení během covidového období: „Jsou to pro mě největší hrdinové,“ uvedl Nekula.

„Česká republika je potravinově soběstačná. Ať nikdo nestraší, že tu nebudou potraviny nebo že budou nějak extrémně zdražovat,“ upozornil v předcházející části pořadu premiér Petr Fiala.

„Jsme exportní země. Máme dostatečné zásoby ropy i relativně dostatečné zásoby plynu,“ zdůraznil Fiala. „Nestrašme se. Je to těžké. Bude to těžké. Jsme vedle válečného konfliktu, který na nás má přímý i nepřímý dopad. Ale nemusíme propadat beznaději a panice,“ dodal.

Reklama

Doporučované