Hlavní obsah

Koruna nejsilnější k euru za víc než 14 let

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká měna je nyní k euru nejsilnější za posledních více než 14 let. Dnes zpevnila proti předchozímu závěru o dva haléře na 23,90 Kč/EUR, což je nejlepší úroveň od 29. října 2008.

Článek

Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Koruna si polepšila také k dolaru, a to o 13 haléřů na 22,05 Kč/USD, což je nejsilnější kurz od konce loňského března.

Koruna k euru i dolaru soustavně posiluje asi dva měsíce. Už na konci loňského roku se k euru dostala na nejsilnější kurz za posledních 11 let. Vůči euru si čeká měna polepšila od konce loňského listopadu do dneška asi o půl koruny a k dolaru dokonce zhruba o 1,5 koruny.

Česká měna patří svým posilováním mezi světové šampiony, ačkoliv se analytici nedokážou shodnout, kvůli čemu vlastně posiluje. Spíše se kloní k názoru, že by kvůli řadě potíží české ekonomiky měla slábnout.

Česko má hluboké schodky na běžném účtu platební bilance, zápornou obchodní bilanci, tuzemská ekonomika vstupuje do hospodářské recese (při poklesu tuzemské ekonomiky koruna historicky většinou oslabuje) a zužuje se úrokový diferenciál mezi úrokovými sazbami v Česku a v eurozóně.

Právě poslední položka bude podle všeho hrát stále významnější roli, neboť jak americký Fed, tak i evropská ECB chystají další zvyšování úrokových sazeb. Koruna a její úročení sedmi procenty proto nebude pro investory tak atraktivní.

Z opačné strany však obchodníci vyzdvihují, že se Evropě s nejvyšší pravděpodobností podaří přečkat zimu bez větších potíží – plynové zásobníky jsou díky teplé zimě nebývale plné a na pobřeží vznikají další terminály pro LNG. To je dobrá zpráva i pro další topnou sezonu.

A také pro ceny plynu, které klesají. Sice ne k předválečným úrovním, ale z trhů vymizely obavy, že plyn nebude vůbec.

Kam se kurz koruny vydá, je těžké předvídat. „Spíše je třeba počítat s tím, že česká měna část svých zisků odevzdá. Koncem letošního března by měl být její kurz vůči euru na úrovni 24,20 a koncem června pak dokonce 24,35, vyplývá z analytického konsenzu, jak jej zachycuje Bloomberg. Na konci letošního roku by mělo euro stát dokonce 24,50 koruny,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Doporučované