Hlavní obsah

Kraje a města nechtějí jednat s Pražskou plynárenskou o zdražení

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Pražská plynárenská.

Reklama

Vedení krajů a měst, jež odebírají energie od společnosti Pražská plynárenská, většinou odmítají návrh firmy na jednání o zvýšení dříve stanovených cen.

Článek

Pražská plynárenská se kvůli situaci na trhu obrátila na některé odběratele s výzvou ohledně možného navýšení cen. Vedení krajů a měst ale většinou návrh odmítají. Firma ale žádost neposílala plošně.

Jsou mezi nimi například Pardubický a Ústecký kraj, Pardubice, Chrudim, České Budějovice, Český Krumlov nebo Hlučín na Opavsku. Zástupci Děčína výzvu firmy ohledně možného navýšení cen posuzují.

„Mohu potvrdit, že jsme dopis od Pražské plynárenské dostali, řešíme ho nyní s právníky města,“ řekl dnes ČTK mluvčí Děčína Luděk Stínil. Podle něj má město na letošní rok ceny, které vzešly ze soutěže.

Jiného dodavatele plynu mají dvě největší města v kraji - Ústí nad Labem a Most, vedle nich třeba i Litoměřice. Ústecký kraj plyn od Pražské plynárenské ale odebírá a na jeho zdražení přistoupit nechce. „Dostali jsme dopis Pražské plynárenské s výzvou, která se týká zvýšení cen za energie. Na to nechceme přistoupit, s dodavatelem jednáme,“ řekla dnes ČTK mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Nákup elektřiny a plynu kraj uskutečňuje prostřednictvím soutěže na komoditní burze a nakupuje je pro všechny krajské organizace najednou.

Města trvají na dohodnuté ceně

Podobně se k návrhu na úpravu cen staví Pardubický kraj. „Dodavatel plynu Pražská plynárenská nás dopisem informoval o snaze zvýšit aukční ceny plynu na rok 2022, a to o deset procent. Pardubický kraj v pozici centrálního zadavatele však trvá na ceně uzavřené burzovním obchodem,“ uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

Pražská plynárenská kvůli cenám oslovila také Chrudim, která má od ní koupený plyn do konce letošního roku, a Pardubice, které od ní berou plyn i elektřinu. Ani jedno z měst zdražení nechce akceptovat. „Podle paragrafu občanského zákoníku, na který se Pražská plynárenská ve výzvě odvolává, není odběratel povinen dodavateli vyhovět a město Pardubice v tuto chvíli připravuje negativní odpověď na výzvu,“ uvedl mluvčí magistrátu Radim Jelínek. „Trváme na domluvené ceně. Pravidelně soutěžíme a nakupujeme na burze, když nám skončí smlouva, budeme mít jiného dodavatele,“ řekl ČTK chrudimský starosta František PIlný (ANO).

Českobudějovický magistrát odebírá od Pražské plynárenské energie od roku 2018. Případné navýšení cen však podle zástupců úřadu nepřipadá v úvahu, jelikož jsou fixně zakotvené do roku 2023. Na uzavřené smlouvě trvá i další jihočeské město, Český Krumlov, který od Pražské plynárenské odebírá pro město a zřizované organizace plyn. Místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL) v úterý ČTK sdělil, že radnici trvá na smlouvě, neboť vzešla ze soutěže na burze. Jihočeský kraj, který odebírá plyn od Pražské plynárenské, obdržel v předchozích dnech od této společnosti žádost o jednání o smlouvě kvůli cenám pro rok 2022. „Trváme však na splnění podmínek burzovního obchodu a nebudeme přistupovat k žádnému jednání, které by porušilo principy burzovního obchodu a legislativu pro zadávání veřejných zakázek,“ uvedla mluvčí jihočeského kraje Hana Brožková.

Výzvu Pražské plynárenské ohledně vyšších cen odmítl také Hlučín na Opavsku, který s ní má smlouvu na dodávky plynu. „Oni nás oslovili, že by chtěli projednat nové podmínky. My jsme jim sdělili, že zatím nemáme zájem obnovit jednání o smlouvě,“ řekla mluvčí hlučínské radnice Kristina Skulinová.

Také městská společnost Správa nemovitostí města Jičína (SNMJ) má Pražskou plynárenskou na základě soutěže vybranou pro dodávky energií, ale až do příštího roku a dohodu o ceně nemá podle mluvčího radnice Jana Jireše uzavřenou. „Vyčkává se na vývoj na trhu,“ uvedl mluvčí. Letos SNMJ nakupuje energie přes burzu PXE. Samotnému Jičínu a jeho příspěvkovým organizacím letos dodává elektřinu Centropol a plyn E.ON.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425.000 odběrných míst. Její mluvčí Miroslav Vránek v úterý uvedl, že výzva adresovaná některým firmám má otevřít jednání ohledně případných úprav uzavřených smluv. Podle něj k tomu ale společnost zákazníky nenutí, chce jim jen navrhnout možnost určitých výhod, které bych jim poskytla za případné ústupky u některých parametrů uzavřené smlouvy. „V případě, že zákazník nebude mít zájem, zůstává v platnosti uzavřená smlouva v původním znění,“ doplnil Vránek. Zákonný rámec a smluvní ujednání to firmě podle něj u vybraných zákazníků umožňují.

Pražská plynárenská od června zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 procent. Zvýšení ceny se dotkne domácností, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty navázané na tento ceník. Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník se zvýšení ceny nijak nedotkne.

Reklama

Doporučované